Calendar muzical: 25 iulie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 25 iulie

25 iulie 2020
Muzicianul britanic, autor, realizator de emisiuni și lector CP Lee a murit la vârsta de 70 de ani. A fost membru al trupei Greasy Bear și a devenit un punct de sprijin al exploziei punk rock cu Alberto y Lost Trios Paranoias. În 1977, Lee a scris musicalul “snuff-rock” intitulat “Sleak”.

25 iulie 2017
Justin Bieber și-a cerut scuze fanilor săi după ce a anulat restul datelor din Purpose World Tour din cauza unor “împrejurări neprevăzute”. Decizia afectează 14 concerte din Asia și America de Nord, programate pentru următoarele trei luni. Cântărețul susținuse peste 150 de concerte în cadrul turneului, promovând albumul său “Purpose” din 2015, începând cu martie 2016. Turneul a avut încasări de 93,2 milioane de dolari (71,5 milioane de lire sterline) în prima jumătate a anului 2017.

25 iulie 2014
Parodistul și starul pop, Weird Al Yankovic, a devenit primul artist de comedie care a ajuns pe primul loc în topuri în ultimii 50 de ani. Albumul său “Mandatory Fun”, al 14-lea din carieră, și cel mai bine vândut de la “Straight Outta Lynwood”, lansat în 1991, a urcat pe locul 1 în topul albumelor din SUA. Ultimul album de comedie care a ajuns pe primul loc în SUA a fost “My Son, the Nut” al lui Allan Sherman în 1963.

25 iulie 2010
Fosta soție a lui Paul McCartney, Heather Mills, a declarat presei că trauma și durerea prin care a trecut după ce și-a pierdut piciorul într-un accident rutier nu se compară cu ceea ce a simțit după despărțirea de fostul Beatle. Cei doi s-au despărțit în 2006 după patru ani de căsătorie și au dus o dură bătălie publică de divorț, în urma căreia ea a primit o despăgubire de 38,9 milioane de dolari.

25 iulie 2003
Erik Braunn din trupa americană de rock psihedelic Iron Butterfly a murit de insuficiență cardiacă la vârsta de 52 de ani. Braunn avea doar 16 ani când s-a alăturat formației Iron Butterfly, care a avut single-ul “In-A-Gadda-Da-Vida” pe locul 14 în topurile din SUA în 1968.

25 iulie 2002
Două foste membre ale trupei Destiny’s Child au ajuns la un acord în afara instanței în privința versurilor din cântecul “Survivor”, pe care le-au considerat defăimătoare. LeToya Luckett și LaTavia Roberson, care au părăsit grupul în anul 2000, au susținut că melodia încălca un acord care prevedea că ambele părți să nu facă “comentarii publice de natură defăimătoare unul la adresa celuilalt”. Versurile pentru care au dat în judecată includeau linia: “Ai crezut că voi fi stresată fără tine, dar sunt relaxată. Ai crezut că nu voi reuși să vând fără tine, am vândut nouă milioane”.

25 iulie 1999
Festivalul Woodstock din acest an s-a încheiat cu tulburări, soldate cu 120 de persoane arestate. Trei persoane au murit în timpul festivalului de 3 zile în incidente separate, iar mulți au fost spitalizați din cauza consumului de apă contaminată.

25 iulie 1998
Jamiroquai a ajuns pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa “Deeper Under Ground”, cea de-a treisprezecea lor hit și primul lor single pe locul 1 în Marea Britanie.

25 iulie 1995
Cântărețul și compozitorul de muzică country, câștigător al premiului Grammy, Charlie Rich, a murit în somn la vârsta de 62 de ani. Rich și-a început cariera ca artist Rockabilly pentru Sun Records în Memphis în 1958. A avut single-ul “The Most Beautiful Girl” pe locul 1 în SUA și locul 2 în Marea Britanie în 1974, iar “Behind Closed Doors” a fost un hit pe locul 1 în topurile muzicale country.

25 iulie 1987
Terence Trent D’Arby a ajuns pe locul 1 în topul albumelor din Marea Britanie cu albumul “Introducing The Hardline According to Terence Trent D’Arby”.

25 iulie 1984
Willie Mae ‘Big Mama’ Thornton a murit la vârsta de 58 de ani în Los Angeles, din cauza complicațiilor la inimă și ficat. Ea a avut un hit R&B pe locul 1 în 1953 cu piesa “Hound Dog” (mai târziu interpretată de Elvis Presley). De asemenea, ea a compus și înregistrat piesa “Ball ‘n’ Chain”, care a fost interpretată de Janis Joplin.

25 iulie 1983
Trupa americană de heavy metal Metallica a lansat albumul său de debut intitulat “Kill ‘Em All”. Lansarea este considerată un album revoluționar pentru thrash metal datorită muzicalității precise, care îmbină riff-urile din noua vală a heavy metal-ului britanic cu tempo-urile hardcore punk.

25 iulie 1981
Air Supply a ajuns pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu piesa “The One That I Love”, fiind singurul lor single care a ajuns pe locul 1 în SUA și prima trupă australiană care a ocupat primul loc în topul single-urilor din SUA.

25 iulie 1980
AC/DC a lansat al șaselea album de studio cu lansare internațională, intitulat “Back In Black”, primul album AC/DC înregistrat fără fostul solist Bon Scott, care a murit la 19 februarie 1980, la vârsta de 33 de ani. Albumul a vândut aproximativ 49 de milioane de exemplare în întreaga lume până în prezent, fiind al doilea cel mai bine vândut album din toate timpurile și cel mai bine vândut album de hard rock sau heavy metal.

25 iulie 1971
T Rex a ocupat primul loc în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa “Get It On”, al doilea single care a ajuns pe locul 1 în Marea Britanie și a petrecut patru săptămâni pe prima poziție. În SUA, piesa a fost redenumită “Bang A Gong (Get It On)”. În 1985, trupa Power Station a avut un hit cu versiunea lor a acestei piese atât în Marea Britanie, cât și în SUA.

25 iulie 1970
The Carpenters au început un șir de patru săptămâni pe primul loc în topul single-urilor din SUA cu piesa “(They Long To Be) Close To You”. A fost primul dintre cele trei single-uri care au ajuns pe locul 1 în SUA și unul dintre cele 17 single-uri care au intrat în topul 40. Piesa a fost compusă în 1963 de Hal David și Burt Bacharach și a fost oferită inițial lui Herb Alpert, care a spus că nu se simte confortabil cântând versul “așa că au presărat praf de lună în părul tău”.

25 iulie 1969
Festivalul Seattle Pop a avut loc la Gold Creek Park, Woodinville, Washington. Artiștii care au apărut pe parcursul a trei zile au inclus pe Chuck Berry, Tim Buckley, The Byrds, Chicago Transit Authority, Albert Collins, Bo Diddley, The Doors, The Flock, The Flying Burrito Brothers, Guess Who, It’s A Beautiful Day, Led Zeppelin, Santana, Spirit, Ten Years After, Ike & Tina Turner, Vanilla Fudge, Alice Cooper și The Youngbloods.

25 iulie 1969
Neil Young a apărut pentru prima dată cu Crosby, Stills and Nash la The Fillmore East din New York. Inițial, lui Young i s-a cerut să ajute cu material live doar, dar a sfârșit prin a se alătura grupului ocazional timp de următorii 30 de ani.

25 iulie 1965
Îmbrăcat în haine de la Carnaby Street, Bob Dylan, mereu schimbătorul, a urcat pe scenă pentru setul său principal, susținut de formația Butterfield Blues Band, la Festivalul Folk Newport din Newport, Rhode Island. ‘Puritanii’ muzicii folk au încercat să-l huiduiască de pe scenă, în timp ce restul publicului i-a oferit un răspuns entuziast. De obicei, se spune că motivul recepției ostile a publicului a fost că Dylan a ‘abandonat’ ortodoxia muzicii folk sau calitatea slabă a sunetului în acea seară (sau o combinație a celor două).

25 iulie 1964
Al treilea album al trupei The Beatles, intitulat “A Hard Day’s Night”, a început o serie de 21 de săptămâni consecutive pe locul 1 în topurile din Marea Britanie. Acesta a fost primul album al trupei Beatles înregistrat complet pe bandă de patru piste, permițând mixaje bune stereo.

25 iulie 1963
Cilla Black a susținut un test de înregistrare pentru casa de discuri EMI Records, după ce George Martin a remarcat-o în timpul unui concert al trupei Gerry And The Pacemakers din Liverpool.

25 iulie 1960
Roy Orbison a ajuns pe locul 2 în topul single-urilor din SUA cu piesa “Only the Lonely”, primul său hit. Piesa fusese respinsă de The Everly Brothers și Elvis Presley, așa că Orbison a decis să o înregistreze el însuși.

error: Content is protected !!