Calendar muzical: 25 august

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 25 august

25 august 2018
Neil Young și actrița americană și activistă în domeniul mediului, Daryl Hannah, s-au căsătorit într-o ceremonie secretă în Atascadero, California. A fost a treia căsătorie a lui Young și prima ei căsătorie.

25 august 2014
Piesa “Whole Lotta Love” a trupei Led Zeppelin a fost votată cea mai mare riff de chitară din toate timpurile de către ascultătorii postului BBC Radio 2 din Marea Britanie. Această piesă clasică de rock a ocupat primul loc într-o listă de 100 de riff-uri întocmită de un grup de DJ-i, critici muzicali și producători de înregistrări de la Radio 2 și 6 Music. Piesa “Sweet Child O’ Mine” a trupei Guns ‘N’ Roses s-a clasat pe locul doi în sondaj, urmată de “Back In Black” (AC/DC) și “Smoke On The Water” (Deep Purple).

25 august 2013
Miley Cyrus a lansat piesa “Wrecking Ball”, care a devenit primul său cântec numărul unu în topurile muzicale, datorită videoclipului său controversat. Nouă săptămâni mai târziu, piesa a revenit pe primul loc și a avut cea mai mare diferență de timp dintre perioadele în care a stat pe locul unu în istoria Billboard Hot 100. Videoclipul piesei “Wrecking Ball” prezintă scene apropiate cu Cyrus cântând cu lacrimi în ochi, intercalate cu imagini ale unei Cyrus goale care se leagănă pe o bila de demolare.

25 august 2010
O selecție de fotografii inedite cu The Beatles a fost expusă în Liverpool, la Galeria și Muzeul Victoria. Imaginile au fost realizate de Astrid Kirchherr, fosta iubită a basistului original Stuart Sutcliffe, care a fotografiat primi ani ai trupei după ce i-a întâlnit în Hamburg în 1960. Expoziția a inclus imagini cu The Beatles în vacanță în Tenerife și în timpul realizării filmului lor “A Hard Day’s Night” în 1964, în Liverpool.

25 august 2009
Bob Dylan a dezvăluit în timpul emisiunii sale săptămânale de radio de pe 6 Music că purta discuții cu mai multe companii auto pentru a deveni vocea sistemelor lor de navigație prin satelit. Artistul în vârstă de 68 de ani a spus că i-ar plăcea să audă șoferii auzindu-l spunând lucruri precum: “Luați-o la stânga la următoarea stradă. Nu, la dreapta. Știi ce, mergi pur și simplu înainte.”

25 august 2006
Basistul trupei Aerosmith, Tom Hamilton, era în tratament pentru cancer la gât, ceea ce l-a determinat să absenteze în prima parte a turneului “Route of All Evil” al trupei, prima dată când a lipsit de la concerte în istoria formației. Vechiul prieten al trupei, David Hull, l-a înlocuit pe Hamilton până la revenirea acestuia.

25 august 2005
Doi foști membri ai trupei Guns N’ Roses îl dădeau în judecată pe solistul Axl Rose, acuzându-l că s-a numit singur administrator exclusiv al drepturilor de autor ale trupei rock americane. Slash și Duff, cunoscuți și ca Saul Hudson și Michael McKagan, l-au acuzat pe Rose de “aroganță și egoism”. Acțiunea legală susținea că solistul “nu mai era dispus să recunoască contribuțiile foștilor săi parteneri”.

25 august 2001
Cântăreața și actrița americană Aaliyah a murit într-un accident de avion în Bahamas, la vârsta de 22 de ani. Avionul mic Cessna s-a prăbușit la câteva minute după decolare, ucigând toate persoanele de la bord, cu excepția a patru pasageri care au fost scoși din epavă dar au decedat ulterior. Aaliyah filma un videoclip pentru cea mai recentă piesă lansată, “Rock The Boat”, pe insulă.

25 august 2000
Compozitorul de coloane sonore de film și producătorul de înregistrări câștigător al premiului Oscar, Jack Nitzsche, a murit de un atac de cord. El a produs pentru The Rolling Stones, Neil Young, Buffalo Springfield și The Walker Brothers. Printre coloanele sonore muzicale se numără cele pentru filme precum “The Exorcist”, “One Flew Over the Cuckoo’s Nest”, și a co-scris “Up Where We Belong” împreună cu Buffy Sainte-Marie pentru filmul din 1982 “An Officer and a Gentleman”.

25 august 1999
Robert Fisher din duo-ul New Romantic Naked Eyes și Climie Fisher a murit din cauza cancerului. Împreună cu Climie Fisher, a obținut locul 2 în topul din Marea Britanie cu single-ul “Love Changes Everything” din 1988 și a compus cântece pentru Rod Stewart, Milli Vanilli, Fleetwood Mac și Jermaine Jackson. Fisher a lucrat și ca producător, colaborând cu diferite trupe, inclusiv Eric Clapton.

25 august 1997
Un om dezorientat care evadase dintr-un spital de boli mintale din apropierea orașului Helsinki, Finlanda, a fost arestat. Acest om plănuise să aprindă un foc pe scena pe care Michael Jackson cânta, dar a fost arestat înainte să poată aprinde benzina pe care o pusese pe scenă.

25 august 1995
Basistul și cântărețul în vârstă de 43 de ani, Doug Stegmeyer, și-a luat viața. Artistul cu sediul în New York a colaborat cu mulți artiști pe parcursul carierei sale, inclusiv Billy Joel, Hall and Oates și The Carpenters.

25 august 1993
Snoop Doggy Dogg a fost eliberat pe o cauțiune în valoare de 1 milion de dolari, după ce a fost acuzat de implicare în omorul unui membru al găștii By Yerself în timpul unui incident armat în Los Angeles. El a fost achitat de acuzații în 1996.

25 august 1990
“Itsy Bitsy Teeny Weeny Yellow Polka Dot Bikini” interpretată de Bombalurina a fost single-ul numărul 1 în Marea Britanie. Bombalurina era prezentatorul de televiziune pentru copii Timmy Mallett, care a făcut o nouă versiune a hitului din 1960 al lui Brian Hyland.

25 august 1981
R.E.M. a apărut la The Scorpio, Charlotte, Carolina de Nord. Acest spectacol a fost anunțat ca “Prima petrecere gay new wave disco și costumată din Charlotte”, iar încasările din biletele de 3 dolari au mers către diverse organizații caritabile pentru comunitatea gay-lesbiană.

25 august 1979
The Knack a început o perioadă de cinci săptămâni pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu piesa “My Sharona”, singurul lor hit pe primul loc în SUA și un hit pe locul 6 în Marea Britanie. Solistul principal Doug Fieger a spus că a fost inspirat să compună melodia de Sharrona Alperin, o absolventă de 17 ani la liceul Fairfax din Los Angeles, care ulterior a devenit iubita sa. Fieger și Alperin s-au căsătorit în cele din urmă cu alte persoane, dar au rămas prieteni. După ce a luptat cu cancerul timp de mai mulți ani, Fieger a murit acasă la Los Angeles pe 14 februarie 2010. Avea 57 de ani.

25 august 1975
Bruce Springsteen a lansat al treilea său album de studio, “Born to Run”. Albumul a atins poziția 3 în topul Billboard, vânzând în cele din urmă șase milioane de copii în Statele Unite și fiind considerat ulterior de critici unul dintre cele mai mari albume din muzica pop. De pe album au fost lansate două single-uri: “Born to Run” și “Tenth Avenue Freeze-Out”; primul l-a ajutat pe Springsteen să devină popular în rândul publicului larg.

25 august 1973
One Hit Wonders Stories a început o perioadă de două săptămâni pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu piesa “Brother Louie”. Trupa Hot Chocolate, care a avut un hit pe locul 7 cu această piesă în Marea Britanie.

25 august 1970
Elton John și-a făcut debutul live în SUA atunci când a început un turneu de 17 concerte la clubul Troubadour din Los Angeles. În public în acea seară se aflau Don Henley, Quincy Jones și Leon Russell. Cel mai recent single al lui Elton, “Border Song”, tocmai debutase pe locul 92 în topul din SUA.

25 august 1967
Brian Wilson s-a întors la interpretarea live cu The Beach Boys în Honolulu, după o pauză de 2 ani. Grupul tocmai lansase piesa “Heroes and Villains” în SUA.

25 august 1967
Bobbie Gentry a început o perioadă de patru săptămâni pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu piesa “Ode To Billy Joe”, care a ocupat locul 13 în topul din Marea Britanie. Piesa a primit opt nominalizări la premiile Grammy, rezultând în trei premii pentru Gentry și un premiu pentru aranjorul Jimmie Haskell.

25 august 1966
În timpul ultimului lor turneu în SUA, The Beatles au susținut două concerte la Coliseum din Seattle, Washington. Primul concert de la ora 15 a fost urmărit doar de 8.000 de fani (arena avea 15.000 de locuri), dar concertul serii a fost sold-out.

25 august 1965
Două fane ale trupei Beatles au închiriat un elicopter pentru a zbura deasupra casei pe care Beatles o închiriau în Beverly Hills, California, și au sărit din elicopter în piscină.

25 august 1962
Little Eva a ajuns pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu piesa “The Loco-motion”. Cântecul scris de Carole King și Gerry Goffin a fost oferit inițial lui Dee Dee Sharp (cântăreață de la Mashed Potatoes), care l-a refuzat. Autorii au înregistrat melodia cu bona lor, care a urcat pe locul 1.

25 august 1961
După ce au susținut un concert de prânz la The Cavern Club din Liverpool, The Beatles au cântat pe vaporul Merseyside M.V. Royal Iris, deschizând pentru Acker Bilk și trupa sa Paramount Jazz Band.

25 august 1960
The Shadows se aflau pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa “Apache”. A fost prima dintre cele cinci piese care au ajuns pe locul 1 în Marea Britanie pentru grupul care îl însoțea pe Cliff Richard.

25 august 1957
Cântărețul și compozitorul canadian Paul Anka se afla pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa “Diana” (scrisă despre bona fratelui său). Acesta a fost singurul său hit pe locul 1 în Marea Britanie ca artist, și a fost primul artist solo adolescent care a ajuns pe locul 1.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!