Calendar muzical: 23 septembrie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întâmplat într-o zi de 23 septembrie

23 sep 2019
Robert Hunter, versificatorul Grateful Dead, a murit la vârsta de 78 de ani. A furnizat Grateful Dead multe dintre versurile lor vii și durabile pentru unele dintre cântecele distinctive ale trupei, inclusiv ‘Uncle John’s Band’, ‘Scarlet Begonias’ și ‘Dark Star’.

23 sep 2016
Conform Asociației de Muzică Comercială, listele de redare au devenit acum o modalitate mai populară de a asculta muzică decât albumele. Raportul a afirmat că listele de redare reprezentau 31% din timpul de ascultare în toate categoriile demografice, în timp ce albumele erau în urmă cu 22%. Cu toate acestea, piesele individuale rămâneau formatul dominant, conform studiului, reprezentând 46% din muzica redată.

23 sep 2013
Bulevardul Hollywood din Hollywood, California, a fost închis pentru un set de 15 cântece interpretate de Paul McCartney pe acoperișul Teatrului El Capitan. Un public estimat la 10.000 de persoane a ascultat din stradă. Spectacolul a urmat apariției sale în emisiunea TV “Jimmy Kimmel Live”.

23 sep 2009
A fost dezvelită o placă albastră pe clădirea unde cândva se afla Cargo Studios pe Kenion Street din Rochdale, Anglia. Placa a fost amplasată pentru a recunoaște rolul clădirii în scena muzicală britanică între 1978 și 2000. În primii ani, clădirea a fost sediul Cargo Studios și Tractor Music, iar mai târziu Suite 16 Studios. Producătorul Factory, Martin Hannett, și-a petrecut mult timp în Cargo înregistrând formații precum Joy Division, Orchestral Manoeuvres in the Dark, Durutti Column, Section 25 și Nico, printre altele.

23 sep 2006
Neil Young a fost numit artistul anului la Americana Honors and Awards la cea de-a cincea ediție a evenimentului din Nashville, Tennessee. Cântărețul și compozitorul în vârstă de 60 de ani a lansat albumul de protest “Living With War” în acest an.

23 sep 2004
Un bodyguard al rapperului Lil’ Kim a fost condamnat la 12 ani de închisoare după ce a recunoscut că a tras cel puțin de 20 de ori într-un schimb de focuri cu o bandă rivală. Judecătorul care l-a condamnat pe Suif Jackson a declarat că societatea avea nevoie de protecție împotriva unui om care purta arme și avea cinci condamnări anterioare. Împușcătura a avut loc când grupurile de însoțitori ale lui Lil’ Kim și Capone-N-Noreaga s-au intersectat la o stație de radio din New York.

23 sep 2004
Corey Taylor de la Slipknot a emis o declarație prin care a negat că ar fi mort. Zvonurile au început după ce un prezentator de radio șoc din Des Moines a transmis anunțul că solistul a murit din cauza unei supradoze de droguri, care ulterior s-a transformat într-un accident de mașină fatal.

23 sep 2002
Câștigătorii din domeniul muzical la premiile Oscar din acest an au inclus pe Sting, care a câștigat premiul pentru cea mai bună interpretare muzicală pentru “Sting In Tuscany…All This Time”, iar cel mai bun show TV de realitate a fost “The Osbournes”.

23 sep 2001
Kylie Minogue a început o serie de cinci săptămâni consecutive la numărul 1 în topurile de single din Regatul Unit cu piesa ‘Can’t Get You Out Of My Head’. A șasea melodie de pe locul 1 a cântăreței australiană a fost scrisă și produsă de Cathy Dennis și fostul chitarist al formației Mud, Rob Davis, pentru care perechea a câștigat un premiu Ivor Novello pentru cea mai interpretată melodie a anului. ‘Can’t Get You Out Of My Head’ s-a clasat și pe locul 1 în alte 40 de țări.

23 sep 1995
Cântărețul jamaican de Ragga, Shaggy, a obținut cel de-al doilea său single pe locul 1 în Regatul Unit cu ‘Boombastic’, care a ocupat prima poziție în topuri timp de o săptămână. A fost, de asemenea, numărul 1 în SUA.

23 sep 1989
Milli Vanilli a început o serie de două săptămâni pe locul 1 în topul de single-uri din SUA cu ‘Girl I’m Gonna Miss You’, al doilea număr 1 al duo-ului în SUA și un hit pe locul 2 în Regatul Unit. De asemenea, în această zi, duo-ul a ajuns pe locul 1 în topul albumelor din SUA cu ‘Girl You Know It’s True’.

23 sep 1980
Bob Marley s-a prăbușit pe scenă în timpul unui concert la Stanley Theater din Pittsburgh, Pennsylvania. Marley se prăbușise cu două zile înainte în Central Park din New York în timpul jogging-ului și i s-a spus să anuleze imediat turneul american, dar a zburat la Pittsburgh pentru a susține un ultim concert. Acesta a fost ultima apariție a lui Marley pe scenă; el a decedat din cauza cancerului în mai 1981.

23 sep 1978
10cc a avut cel de-al treilea și ultimul lor single pe locul 1 în Regatul Unit cu ‘Dreadlock Holiday’. Versurile, despre un bărbat alb pierdut în Jamaica, s-au bazat pe un eveniment real care i s-a întâmplat lui Justin Hayward, vocalistul formației Moody Blues, și lui Eric Stewart de la 10cc în Barbados.

23 sep 1977
David Bowie a lansat ‘Heroes’ ca single. Piesa, co-scrisă de Bowie și Brian Eno, prezintă chitaristul de la King Crimson, Robert Fripp, și a devenit una dintre melodiile emblemă ale lui Bowie.

23 sep 1974
Robbie McIntosh, membru fondator al formației Average White Band, a decedat din cauza unei supradoze de heroină la o petrecere din Hollywood, după ce a inhalat o pudră albă crezută a fi cocaină, dar care era de fapt heroină pură. AWB a avut single-ul pe locul 1, ‘Pick up the Pieces’, care a fost nominalizat la premiul Grammy în 1975.

23 sep 1969
Ziarul Northern Star de la Northern Illinois University a publicat un articol care susținea că Paul McCartney a murit într-un accident de mașină în 1966 și a fost înlocuit cu un dublură. Russell Gibb de la postul de radio WKNR-FM din Detroit a preluat această afirmație și povestea a devenit cunoscută în întreaga lume. Până la sfârșitul lunii octombrie 1969, hoax-ul era atât de bine înrădăcinat încât McCartney a ieșit din izolare la ferma sa scoțiană pentru a nega povestea. Când McCartney a fost întrebat să comenteze de un reporter care a vizitat ferma lui Macca, el a răspuns: “Arăt eu ca și cum aș fi mort? Sunt sănătos tun.”

23 sep 1968
Lucrând la cântece noi pentru viitorul lor album “White Album,” membrii trupei The Doors au venit să-i viziteze pe The Beatles în studio și i-au urmărit în timp ce înregistrau.

23 sep 1967
The Box Tops au început o serie de patru săptămâni pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu piesa ‘The Letter’, care a ajuns pe locul 5 în Regatul Unit. Înregistrarea a vândut ulterior peste patru milioane de copii și a primit două nominalizări la premiile Grammy. De asemenea, a fost un hit în Top Zece pentru Joe Cocker în 1970.

23 sep 1966
Turneul britanic “Rolling Stones 66” cu 12 concerte a început la Royal Albert Hall din Londra. Au fost susținuți de Long John Baldry, Ike & Tina Turner și The Yardbirds (Jimmy Page cânta la bas, iar Jeff Beck la chitară). Michelangelo Antonioni a participat la acest concert și i-a cerut lui The Yardbirds să apară în filmul său viitor, “Blow Up”. De asemenea, Keith Moon și John Entwistle de la trupa The Who se aflau în public.

23 sep 1965
The Walker Brothers ocupau locul 1 în topul single-urilor din Regatul Unit cu piesa lui Burt Bacharach, ‘Make It Easy On Yourself’, primul dintre cele două locuri 1 pe care le-au avut în Regatul Unit.

23 sep 1957
The Crickets au ajuns pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu ‘That’ll Be The Day.’ Titlul a fost inspirat dintr-o frază folosită de John Wayne în filmul “Căutătorii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!
© 2023 RadioGalaxia.ro | Toate drepturile rezervate.