Calendar muzical: 22 iulie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 22 iulie

22 iulie 2019
Cântărețul, compozitorul și claviaturistul american Art Neville a murit la vârsta de 81 de ani. Art s-a făcut cunoscut ca parte a trupei Neville Brothers când aceștia au început să cânte în copilărie, dar s-au despărțit în anii 1950 și 1960. Abia în 1977 frații s-au reunit și în 1978 au înregistrat primul lor album ca Neville Brothers. Art a fost un membru fondator al trupei The Meters, al cărei stil muzical reprezintă funk-ul din New Orleans. De asemenea, el a colaborat la înregistrările unor artiști remarcabili, printre care Labelle (pe piesa “Lady Marmalade”), Paul McCartney, Lee Dorsey, Robert Palmer, Dr. John și Professor Longhair.

22 iulie 2015
Cercetări noi au descoperit că gustul unei persoane în muzică poate oferi indicii despre modul în care gândește acea persoană. Un studiu a constatat că persoanele empate preferă muzica mai lină și cu energie scăzută, în timp ce cei care sunt “sistematizatori” – adică cei care caută să analizeze modele în lume – se bucură de muzica punk, heavy metal și de muzică mai complexă în general. Cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Anglia au recrutat 4.000 de participanți și i-au supus unui set de teste diferite.

22 iulie 2007
Ja Rule și Lil Wayne au fost arestați după un concert în Manhattan sub acuzația de deținere ilegală de arme de foc. Cei doi rapperi au fost arestați separat: Rule a fost oprit pentru că circula cu viteză excesivă, iar o armă a fost descoperită în mașina lui, în timp ce polițiștii care l-au arestat pe Wayne pentru consum de marijuana au găsit și o armă în mașina lui.

22 iulie 2006
Johnny Cash se afla pe locul 1 în topul albumelor din SUA cu albumul „American V: A Hundred Highways”. Lansat postum la 4 iulie, partea vocală a fost înregistrată înainte de moartea lui Cash, dar instrumentele au fost înregistrate abia în 2005.

22 iulie 2005
Eugene Record, membru fondator și solist al trupei The Chi-lites, a murit de cancer. A avut single-ul „Oh Girl”, care a ajuns pe locul 1 în topurile din SUA în 1972, și single-ul „Have You Seen Her”, care a ajuns pe locul 3 în topurile din Marea Britanie în același an. Eugene Record a lansat și trei albume solo.

22 iulie 2005
Cercetările efectuate de o companie de asigurări auto au arătat că ascultarea unui tip greșit de muzică în timpul condusului poate duce la agresivitate și distragere. Dr. Nicola Dibben, psiholog muzical, a afirmat că „cântatul în timpul condusului stimulează mintea”. Printre melodiile recomandate s-au numărat „Disco 2000” de la Pulp și „Hey Ya” de la Outcast, dar Dr. Dibben a menționat că piese precum „Firestarter” de la The Prodigy ar trebui evitate.

22 iulie 2004
Cântărețul și chitaristul francez Sacha Distel a murit după o lungă luptă cu sănătatea precară. El a avut hit-ul „Raindrops Keep Falling On My Head”, care a ajuns pe locul 10 în topurile din Marea Britanie în 1970. Ca chitarist de jazz profesionist, a colaborat cu Dizzy Gillespie și Tony Bennett.

22 iulie 2004
Cântărețul, compozitorul și producătorul american Arthur Crier a murit din cauza insuficienței cardiace. A fost membru al trupei The Chimes și a colaborat cu Little Eva, Gene Pitney, The Four Tops, The Temptations, Ben E. King, Johnny Nash și The Coasters.

22 iulie 1996
Donovan a fost nevoit să amâne un turneu de revenire în SUA din cauza unei condamnări vechi de 30 de ani pentru posesie de marijuana în Marea Britanie. Autoritățile americane au amânat acordarea unei derogări pentru a-i permite să intre în țară.

22 iulie 1989
Fosta actriță Martika a început să ocupe poziția numărul 1 în topul single-urilor din SUA timp de două săptămâni cu piesa „Toy Soldiers”, care a ajuns pe locul 5 în topurile din Marea Britanie.

22 iulie 1979
Little Richard, acum cunoscut ca Reverendul Richard Pennman, și-a avertizat congregația cu privire la răul muzicii rock & roll, declarând: „Dacă Dumnezeu poate să mă salveze pe mine, un vechi homosexual, poate să salveze pe oricine.”

22 iulie 1977
Stiff Records a lansat „My Aim Is True”, albumul de debut al lui Elvis Costello în Marea Britanie. Muzicienii care au participat la înregistrarea albumului nu au fost menționați pe versiunea originală (din cauza unor probleme contractuale), deși trupa care a cântat acompaniamentul era formată din membri ai trupei Clover.

22 iulie 1971
John Lennon și Yoko Ono au petrecut a doua zi filmando materialul promoțional pentru piesa „Imagine” la casa lor din Tittenhurst Park, Ascot, Anglia. Filmările de astăzi au inclus plimbarea de dimineață prin ceață și interpretarea lui John Lennon a piesei „Imagine” în camera albă, la pianul său alb.

22 iulie 1969
Aretha Franklin a fost arestată pentru tulburarea liniștii într-un parcări din Detroit. După ce a plătit o cauțiune de 50 de dolari, ea a lovit un indicator rutier în timp ce părăsea secția de poliție.

22 iulie 1967
Pink Floyd a susținut un concert la The Beach Ballroom din Aberdeen, Scoția. Această locație găzduiește una dintre cele mai bune piste de dans din Scoția – cunoscută pentru elasticitatea sa – care plutește pe arcuri de oțel fixe. În anii 1960, au concertat la Beach și The Beatles (în 1963), Small Faces și Cream.

22 iulie 1965
Mick Jagger, Brian Jones și Bill Wyman de la The Rolling Stones au fost amendați cu câte 5 lire la Curtea Magistraților East Ham din Londra, după ce au fost găsiți vinovați de „comportament insultător” la o stație de serviciu de pe Romford Road. Cei trei au urinat pe un zid după ce angajatul stației de serviciu le-a refuzat folosirea facilităților.

22 iulie 1963
Primul album al trupei The Beatles lansat în SUA, intitulat “Introducing The Beatles”, a fost presat de Vee-Jay Records, care credea că a obținut drepturile legale de la afiliata EMI, Trans-Global Records. Când albumul a fost în cele din urmă lansat în ianuarie 1964, Capitol Records a obținut o ordonanță împotriva Vee Jay, interzicându-le să producă, distribuie, promoveze sau să dispună în orice alt fel de înregistrări ale trupei The Beatles. După un proces, Vee-Jay a primit dreptul să lanseze orice înregistrări ale trupei The Beatles de care dețineau masterizări, în orice formă, până la data de 15 octombrie 1964. După această dată, nu mai aveau dreptul să lanseze niciun produs al trupei The Beatles.

error: Content is protected !!