Calendar muzical: 22 august

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 22 august

22 august 2021
Brian Travers, saxofonist britanic al trupei UB40, a decedat din cauza cancerului la vârsta de 62 de ani. Cu UB40, el a avut single-ul numărul 1 în Marea Britanie în 1983 și single-ul numărul 1 în SUA în 1988, “Red Red Wine”, și peste 30 de alte hituri în top 40 în Marea Britanie.

22 august 2018
Muzicianul american Ed King a murit în casa sa din Nashville, Tennessee, la vârsta de 68 de ani. El a fost chitarist pentru trupa de rock psihedelic Strawberry Alarm Clock și chitarist și basist pentru trupa de rock sudist Lynyrd Skynyrd între 1972 și 1975 și din nou între 1987 și 1996.

22 august 2016
S-a raportat că pastilele găsite în casa lui Prince conțineau fentanil, un opioid sintetic extrem de puternic și periculos, dar fuseseră etichetate greșit. Oficialii care investigau moartea artistului au afirmat că pastilele erau etichetate ca hidrocodon, un tip mai slab de opioid. Rezultatele autopsiei făcute publice în iunie au relevat că Prince a murit din cauza unei supradoze accidentale de fentanil.

22 august 2014
Mark David Chapman, criminalul lui John Lennon în vârstă de 59 de ani, i s-a refuzat eliberarea condiționată de către oficialii statului New York pentru a opta oară. În justificarea deciziei lor, comisia de eliberare condiționată a declarat: “Eliberarea ta ar fi incompatibilă cu bunăstarea societății și ar denigra atât de mult gravitatea crimei încât ar submina respectul față de lege.”

22 august 2011
Cântărețul și producătorul Jerry Leiber a murit acasă în Los Angeles la vârsta de 78 de ani din cauza insuficienței cardio-pulmonare. Împreună cu Mike Stoller, a scris multe hituri, printre care: ‘Hound Dog’, ‘Jailhouse Rock’, ‘King Creole’, ‘There Goes My Baby’, ‘Searchin’, ‘Yakety Yak’, ‘Stand By Me’, ‘Poison Ivy’ și ‘Kansas City’.

22 august 2011
Nicholas Ashford, una dintre jumătățile formației Ashford and Simpson, a murit din cauza complicațiilor cauzate de cancerul la gât, în New York. Cu soția sa Valerie Simpson, au avut single-ul numărul 36 în SUA în 1979, ‘Found A Cure’, și single-ul numărul 3 în Marea Britanie în 1985, ‘Solid’. Cei doi au scris hituri precum: ‘Ain’t No Mountain High Enough’, ‘You’re All I Need To Get By’, ‘Ain’t Nothing Like the Real Thing’ și ‘Reach Out and Touch (Somebody’s Hand)’.

22 august 2009
Cântărețul de muzică soul Johnny Carter, membru al grupurilor de doo-wop The Dells și The Flamingos, a murit la vârsta de 75 de ani. Carter, cunoscut pentru vocalele sale falsetto, a fost unul dintre puținii artiști care au fost incluși în Rock and Roll Hall of Fame din SUA cu două formații.

22 august 2007
Fostul cântăreț al formației Savage Garden, Darren Hayes, a fost arestat sub suspiciunea de abuz rasial la adresa unui membru al personalului unui restaurant thailandez din Soho, Londra. Hayes a fost eliberat pe cauțiune în așteptarea unor investigații suplimentare.

22 august 2005
50 Cent a dat în judecată un dealer auto din SUA pentru presupusa utilizare a numelui său într-un anunț fără permisiune. În acțiunea legală, rapperul se descria pe sine ca un artist “foarte de succes”, “cunoscut pentru aspectul său plăcut, imaginea de «gangsta» și povestea sa de succes obținută prin greutăți”. Rapperul cerea mai mult de 1 milion de dolari (555.150 de lire sterline) de la Gary Barbera Enterprises pentru un anunț al mașinii Dodge Magnum cu linia “Exact cum zice 50” alături de o fotografie cu el.

22 august 2004
Al Dvorin, prezentatorul care a popularizat fraza “Elvis a părăsit clădirea”, a murit într-un accident de mașină, în timp ce se întorcea acasă de la o convenție Elvis Presley din California. Dvorin, în vârstă de 81 de ani, se afla într-o mașină condusă de fotograful lui Elvis, Ed Bonja. Dvorin nu a fost niciodată plătit pentru înregistrările cu cuvintele sale și a fost amărât față de milioanele de lire sterline ale companiei Elvis Presley Enterprises. În anii 1970, Colonel Parker l-a rugat pe Dvorin să informeze fanii la un concert că Presley nu va mai apărea pentru un bis. A urcat pe scenă și a anunțat: “Doamnelor și domnilor, Elvis a părăsit clădirea. Vă mulțumim și noapte bună.”

22 august 2003
Kjell Henning Bjoernestad, un imitator norvegian al lui Elvis Presley, a stabilit un record mondial cântând hiturile legendei rock fără întrerupere timp de peste 26 de ore. Recordul anterior fusese stabilit de fanul britanic al lui Elvis, Gary Jay, care cântase timp de 25 de ore, 33 de minute și 30 de secunde.

22 august 1999
Fosta membră a trupei Spice Girls, Geri Halliwell, a obținut primul ei single numărul 1 în Marea Britanie ca artist solo cu piesa “Mi Chico Latino”, al doilea single de pe albumul ei solo de debut, “Schizophonic”.

22 august 1992
Sting și Trudie Styler și-au ținut petrecerea de nuntă (cuplul s-a căsătorit pe 20 august 1992), după ce trupa The Troggs a susținut un recital; apoi, toți cei trei membri ai trupei The Police au urcat pe scenă și au cântat câteva piese.

22 august 1987
Madonna a ajuns pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu piesa “Who’s That Girl”, al șaselea ei single numărul 1 în SUA și, de asemenea, un single numărul 1 în Marea Britanie. Piesa a făcut parte din coloana sonoră a filmului cu același nume.

22 august 1979
Albumul “In Through the Out Door” a fost lansat în SUA, fiind ultimul album al trupei Led Zeppelin în timpul vieții tuturor celor patru membri. Piesa “Fool in the Rain” a fost lansată ca single în SUA. Albumul “In Through The Out Door” a fost certificat de șase ori cu disc de platină de către Recording Industry Association of America (RIAA) pentru vânzări de peste 6 milioane de exemplare în SUA.

22 august 1970
Trupa Bread a ajuns pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu piesa “Make It With You”, singurul lor hit numărul 1, care a ajuns pe locul 5 în Marea Britanie. Mulți artiști au interpretat această piesă, printre care The Supremes, Aretha Franklin, Earth, Wind & Fire, Dusty Springfield, Andy Williams și Marc Cohn.

22 august 1970
Creedence Clearwater Revival a început un șir de nouă săptămâni pe locul 1 în topul albumelor din SUA cu al cincilea lor album de studio, “Cosmo’s Factory”. Numele albumului provine de la depozitul din Berkeley unde trupa repetase. Liderul formației, John Fogerty, a fost atât de insistenț în ceea ce privește repetițiile (aproape în fiecare zi), încât bateristul Doug “Cosmo” Clifford a început să se refere la locul respectiv ca “fabrica”.

22 august 1969
The Beatles s-au întâlnit la casa lui John Lennon, Tittenhurst Park, în Anglia, pentru ultima lor ședință foto vreodată. Trei fotografii din această ședință (făcute de Ethan Russell) au fost folosite pentru copertele albumului de compilare Hey Jude al casei de discuri Capitol. Yoko Ono și Linda McCartney, care era însărcinată (urma să nască fiica Mary șase zile mai târziu), au apărut în câteva fotografii alături de The Beatles.

22 august 1968
Ringo Starr a părăsit trupa The Beatles în timpul sesiunilor de înregistrare pentru albumul The White Album, din cauza certurilor constante și a tensiunii prea mari pentru el. Știrea despre plecarea lui Ringo a fost ținută secretă, iar el s-a alăturat din nou sesiunilor pe 3 septembrie. După ce Ringo a plecat, ceilalți membri ai trupei au înregistrat piesa “Back In the USSR”, cu Paul la tobe și John cântând la chitară bas.

22 august 1967
The Jimi Hendrix Experience au apărut în emisiunea TV Simon Dee a postului BBC din Marea Britanie. Kiki Dee și Cat Stevens au fost, de asemenea, invitați în cadrul emisiunii.

22 august 1966
Două adolescente din New York City, Carol Hopkins și Susan Richmond, au urcat pe pervazul de la etajul doi al unui hotel din oraș și au amenințat că se vor arunca de acolo dacă nu li se va permite să-i întâlnească pe The Beatles. Poliția le-a convins să coboare.

22 august 1964
The Supremes au început o serie de două săptămâni petrecute pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu piesa “Where Did Our Love Go”, primul lor single numărul 1. Compozitorii Holland–Dozier–Holland inițial scriseseră piesa pentru The Marvelettes, care au respins-o.

22 august 1963
Billy J Kramer And The Dakotas ocupau locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa “Bad To Me”. O melodie pe care John Lennon le-a scris-o în timpul unei vacanțe în Spania, împreună cu Brian Epstein. Ulterior, piesa a devenit prima compoziție Lennon–McCartney care a ajuns în top 40 al SUA pentru un artist diferit de The Beatles.

22 august 1962
Prima apariție a trupei The Beatles la televiziune a fost înregistrată de postul Granada TV din Manchester. Ei au filmat o sesiune de prânz la Cavern Club din Liverpool (interpretarea a fost difuzată pe 17 octombrie 1962).

22 august 1956
Elvis Presley a început să lucreze la primul său film, “Love Me Tender”. În drama care se petrecea în timpul și imediat după Războiul Civil, Elvis a interpretat rolul lui Clint Reno, cel mai tânăr dintre cei patru frați Reno. Titlul original al filmului era “The Reno Brothers”, dar a fost schimbat pentru a profita de melodia “Love Me Tender” înregistrată pentru film.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!