Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 21 august
21 august 2021
Don Everly, membrul supraviețuitor al duo-ului rock ‘n’ roll The Everly Brothers, a murit la vârsta de 84 de ani. Everly și fratele său, Phil, au avut hituri mondiale la sfârșitul anilor 1950 și începutul anilor 1960, inclusiv “Bye Bye Love” și “All I Have To Do Is Dream”. Aceștia erau cunoscuți pentru armoniile lor apropiate și au influențat grupuri precum The Beatles și Simon and Garfunkel. The Beatles au bazat aranjamentul vocal al piesei “Please Please Me” pe hitul lui Everly, “Cathy’s Clown”.
21 august 2015
După ce Biserica Baptistă Westboro, cunoscută pentru demonstrațiile sale anti-gay, a organizat un protest înaintea unui concert Foo Fighters în Kansas City, trupa a răspuns conducând un camion în fața manifestanților și i-a făcut Rickroll, redând versiunea piesei lui Rick Astley, “Never Gonna Give You Up”.
21 august 2014
Sir Paul McCartney a ocupat primul loc într-o listă a celor mai bogați chitariști basiști din lume, cu o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari conform site-ului www.therichest.com. Pe locul doi s-au clasat Sting și Gene Simmons, ambii cu o avere de 300 de milioane de dolari, urmați de Roger Waters de la Pink Floyd, Adam Clayton de la U2 și Flea de la Red Hot Chili Peppers.
21 august 2013
Promotorul legendar de concerte Sid Bernstein, cel mai bine cunoscut pentru rezervarea concertului The Beatles la Carnegie Hall și mai târziu la Shea Stadium, a murit la vârsta de 95 de ani. Bernstein a schimbat scena muzicală americană în anii 1960 aducând The Beatles, The Rolling Stones, Herman’s Hermits, The Moody Blues și The Kinks în America. A fost primul impresario care a organizat concerte rock în stadioane sportive.
21 august 2008
Gary Glitter, fost star pop și pedofil, s-a întors în Thailanda după ce i s-a refuzat intrarea în Hong Kong. Autoritățile chineze au informat Ministerul de Externe britanic că i-au interzis lui Glitter intrarea. Mai devreme fusese deportat din Vietnam după ce petrecuse aproape trei ani în închisoare pentru abuz sexual asupra a două fete. A zburat din Bangkok în Hong Kong după ce a refuzat să zboare în Marea Britanie și a cerut tratament medical spunând că suferă un atac de cord.
21 august 2008
Toboșarul Buddy Harman a murit de insuficiență cardiacă congestivă, la vârsta de 79 de ani. A lucrat cu Elvis Presley (“Little Sister”), Patsy Cline (“Crazy”), Roy Orbison (“Pretty Woman”), Johnny Cash (“Ring Of Fire”), Tammy Wynette (“Stand By Your Man”). Harman a fost primul tobășar rezident pentru The Grand Ole Opry și poate fi auzit pe peste 18.000 de înregistrări.
21 august 2006
Un bărbat care naviga pe Internet în America a împiedicat trei bărbați care au intrat într-un magazin din Liverpool, Anglia. Bărbatul care se conectase la un site care transmitea în direct imagini de pe Mathew Street și de la un viitor festival Beatles a văzut cum bărbații sparg o vitrină a magazinului și intră înăuntru. A sunat poliția din Merseyside, care i-a arestat pe bărbați.
21 august 2005
Robert Moog, inventatorul sintetizatorului, a murit la vârsta de 71 de ani, patru luni după ce i s-a diagnosticat cancer cerebral. Dr. Moog și-a construit primul instrument electronic, un theremin, la vârsta de 14 ani și a creat MiniMoog, “primul sintetizator compact și ușor de utilizat”, în 1970. A câștigat premiul Polar, “premiul Nobel al muzicii” din Suedia, în 2001. Albumul câștigător al premiului Grammy din 1968 al lui Wendy Carlos, “Switched-On Bach”, l-a adus pe Dr. Moog în prim-plan.
21 august 2002
Atomic Kitten se confruntau cu acțiuni legale după ce l-au concediat pe Andy McCluskey, compozitorul care a scris primul lor hit numărul 1, “Whole Again”. Trupa era pe cale să fie lăsată de Innocent Records când au înregistrat piesa care a devenit un mare succes. Fetele au cerut apoi o cotă mai mare din drepturile de autor, cerere pe care McCluskey a respins-o. Conform înțelegerii inițiale, fiecare fată primea 4 penny din vânzarea unui singur disc.
21 august 2000
Inginerul american de înregistrări Chuck Britz a murit de cancer cerebral în Paradise, California, la vârsta de 72 de ani. A lucrat cu Jan and Dean, Brian Wilson and The Beach Boys, P.F. Sloan și The Grass Roots pe numeroase albume între 1962 și 1967.
21 august 2000
Survivor a intentat un proces împotriva casei de discuri TVT Records după ce aceștia au lansat o coloană sonoră pentru emisiunea TV “Survivor”. Chitaristul de la Survivor, Frankie Sullivan, a declarat: “Este nefericit că după 23 de ani de construcție, promovare și protejare a numelui trupei noastre, cineva poate veni brusc și să lanseze o înregistrare care folosește numele nostru și ne ia tot ceea ce am muncit pentru.”
21 august 1997
Fostul toboșar al trupei Stone Roses, Alan Wren, a fost condamnat la șapte zile de închisoare după ce a fost nepoliticos cu un judecător important din Manchester. Fusese adus în fața instanței din cauza lipsei de asigurare auto și și-a pierdut cumpătul după ce a fost întrebat despre veniturile sale.
21 august 1997
Al treilea album Oasis, “Be Here Now”, a devenit unul dintre cele mai rapid vândute albume, vânzând peste 350.000 de unități în prima zi de lansare. Imaginea de pe coperta albumului “Be Here Now” a fost realizată la Stocks House din Hertfordshire, fosta casă a lui Victor Lownes, șeful Playboy Clubs în Marea Britanie.
21 august 1983
Chitaristul trupei Ramones, Johnny Ramone, a suferit o operație de patru ore la creier, după ce a fost găsit inconștient pe o stradă din New York, unde fusese implicat într-o altercație.
21 august 1982
Cântărețul trupei U2, Bono, s-a căsătorit cu Alison Stewart, prietena sa din 1975, la Biserica All Saints din Raheny, Irlanda. Bassistul trupei U2, Adam Clayton, a fost cavalerul de onoare al lui Bono.
21 august 1976
The Rolling Stones, 10CC, Lynyrd Skynyrd, Utopia lui Todd Rundgren și Hot Tuna au apărut la Festivalul Knebworth din Hertfordshire, Anglia, biletele costând 4,50 lire.
21 august 1972
Jack Casady de la Jefferson Airplane a fost arestat după ce a izbucnit o luptă pe scenă în timpul unui concert, când poliția fusese numită “porci”. Grace Slick a fost afectată de gaz lacrimogen, iar un alt membru al trupei a fost rănit la spectacolul din Akron.
21 august 1971
Arthur Brown’s Kingdom Come, Hawkwind, Duster Bennett, Brewers Droop, Indian Summer, Graphite (și al doilea de la sfârșitul listei) Queen au apărut la Festivalul Tregye din Truro, Cornwall, Anglia.
21 august 1968
Tommy James and The Shondells au revenit pe prima poziție a topului din Marea Britanie pentru a doua oară cu single-ul “Mony Mony”. Într-un aspect ciudat, în 1987 versiunea lui Billy Idol a acestei piese a înlocuit un alt hit al lui Tommy James de pe locul 1 în Billboard Hot 100 — “I Think We’re Alone Now”, interpretat de Tiffany.
21 august 1967
The Doors au început înregistrările pentru al doilea lor album la studiourile Sunset Sound din Hollywood, California.
21 august 1966
În ultimul lor turneu în SUA, The Beatles au susținut concerte în două orașe din cauza anulării unui concert din cauza ploii în ziua precedentă. Mai întâi au cântat la Crosley Field din Cincinnati, Ohio. Apoi au zburat în St. Louis, Missouri, pentru un concert la Busch Stadium, unde au cântat sub o prelată din cauza ploii abundente. Acest concert l-a convins pe Paul McCartney că The Beatles ar trebui să înceteze să cânte live.
21 august 1965
The Rolling Stones au început o serie de trei săptămâni pe locul 1 în topul albumelor din SUA cu albumul “Out Of Our Heads”, primul album al trupei care a ajuns pe locul 1 în SUA.
21 august 1961
Tamla Records a lansat primul single al formației Marvelettes, “Please Mr. Postman”. Piesa a vândut peste un milion de copii și a devenit cel mai mare hit al grupului, ajungând în vârful clasamentelor Billboard Pop și R&B. Piesa este notabilă ca prima piesă Motown care a ajuns pe prima poziție în clasamentul Billboard Hot 100 pentru single-uri pop.
21 august 1961
Elvis Presley a început o serie de trei săptămâni pe locul 1 în topul albumelor din SUA cu albumul “Something For Everybody”, al șaselea său album care a ajuns pe locul 1 în SUA.
21 august 1961
Patsy Cline a înregistrat piesa clasică “Crazy”, compusă de Willie Nelson. Cline era încă pe cârje după ce trecuse printr-un parbriz într-o coliziune frontală cu două luni mai devreme și avea dificultăți în a atinge notele înalte ale piesei din cauza coastelor rupte. “Crazy” a petrecut 21 de săptămâni în clasamente și a devenit ulterior una dintre piesele ei emblemă.