Calendar muzical: 20 septembrie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întâmplat într-o zi de 20 septembrie

20 septembrie 2021
Cântăreața și actrița americană Sarah Dash a murit neașteptat la vârsta de 76 de ani. Ea a apărut pentru prima dată pe scena muzicală ca membră a formației Patti LaBelle & The Bluebelles, iar mai târziu a făcut parte din formația Labelle. Sarah Dash a lucrat și ca solistă, muzician de sesiune și acompaniator pentru The Rolling Stones și Keith Richards.

20 septembrie 2020
Muzicianul și cântărețul american Tommy DeVito a murit la vârsta de 92 de ani după ce a contractat COVID-19. El este cel mai bine cunoscut ca membru fondator, solist vocal și chitarist solo al formației Four Seasons, care au fost una dintre cele două formații americane (cealaltă fiind The Beach Boys) care au avut succes semnificativ în topurile muzicale înainte, în timpul și după Invazia Britanică. The Four Seasons sunt una dintre cele mai bine vândute grupuri muzicale din toate timpurile, cu vânzări estimate la aproximativ 100 de milioane de înregistrări în întreaga lume.

20 septembrie 2012
Fosta casă din nordul Londrei a membrilor originali ai trupei Pink Floyd a fost cumpărată de un dezvoltator din Singapore. Sham Masterman, care a recunoscut că nu este un mare fan al formației rock, a cumpărat casa din Highgate și cea de lângă ea pentru câte 1,2 milioane de lire fiecare. Roger Waters, Nick Mason, Richard Wright și Syd Barrett au locuit cu toții în casa din anii 1960. Proprietarul anterior, tehnicianul de lumină Mike Leonard, a fost proprietarul și prietenul trupei și chiar le-a inspirat numele lor inițial, “Leonard’s Lodgers”.

20 septembrie 2009
Formația Muse a ajuns pe locul 1 în topul albumelor din Marea Britanie cu albumul lor de studio numit “The Resistance”, al cincilea album al trupei.

20 septembrie 2007
Kelly Jones, solistul formației Stereophonics, a fost internat în spital după ce a fost rănit într-o altercație cu un membru al echipei de securitate a unui club. Formația a mers la un club din vestul Londrei după ce a apărut la premiile Vodafone Live Music Awards.

20 septembrie 2005
Canadianul JD Fortune a învins alți doi finaliști și a devenit noul solist principal al formației INXS, în urma unei căutări mondiale pentru a-l înlocui pe regretatul Michael Hutchence. INXS a organizat audiții în șase continente ca parte a unei serii de televiziune reality.

20 septembrie 1997
Elton John a început o serie de șase săptămâni pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesele “Something About The Way You Look Tonight” și “Candle In The Wind 97.” Era o versiune modificată a hitului său din 1974 dedicat lui Marilyn Monroe. Această versiune a fost creată pentru a strânge fonduri pentru caritatea prințesei Diana a Țării Galilor, după moartea acesteia în Paris. A devenit cel mai bine vândut single din lume vreodată.

20 septembrie 1997
Videoclipul piesei “Jeremy” a trupei Pearl Jam a fost menționat ca unul dintre motivele pentru care adolescentul american Barry Loukaitis a devenit violent, provocând trei decese. Avocații din apărare au mers atât de departe încât au difuzat videoclipul într-un tribunal din Washington.

20 septembrie 1995
Ziarul Daily Mirror a publicat un articol pe prima pagină intitulat “interziceți acest truc bolnav,” referindu-se la noul single al trupei Pulp, “Sorted For E’s & Wizz.” Coperta arăta cum să faci o “pungă de viteză,” iar ulterior a fost schimbată. Single-ul a intrat în topul din Marea Britanie pe locul 8.

20 septembrie 1994
Trupa Dave Matthews Band a lansat albumul „Under the Table and Dreaming”, care a inclus primele lor hituri comerciale, „What Would You Say”, „Satellite” și „Ants Marching”. Albumul a fost dedicat surorii mai mari a lui Matthews, Anne, care a fost ucisă de soțul ei în 1994 într-un omucidere- sinucidere.

20 septembrie 1993
Întors de pe un turneu în Japonia, Rob Collins, claviaturistul trupei The Charlatans, ieșea cu un prieten vechi. Au oprit la un magazin de băuturi alcoolice, iar prietenul lui a intrat în magazin, glumind pe jumătate că poate jefui locul. Când a ieșit cu un zgomot puternic, Collins l-a ridicat în mod stupid. Poliția i-a arestat pe amândoi a doua zi și i-a acuzat pe amândoi de tentativă de jaf și posesie de armă (era o armă cu aer comprimat).

20 septembrie 1986
Huey Lewis and the News au început o serie de trei săptămâni la locul 1 în topul single-urilor din SUA cu „Stuck With You”, care a ajuns pe locul 12 în UK.

20 septembrie 1980
Kate Bush a obținut primul său album No.1 în Marea Britanie cu „Never For Ever.” A fost primul album din istorie lansat de o artistă solo britanică care a ajuns pe primul loc în topul albumelor din Marea Britanie, precum și primul album lansat de o artistă solo care a intrat în top pe locul 1.

20 septembrie 1976
AC/DC a lansat cel de-al treilea album de studio „Dirty Deeds Done Dirt Cheap.” Albumul a fost certificat cu 6x Platină în Statele Unite, ceea ce înseamnă că a vândut cel puțin 6 milioane de copii, devenind al treilea cel mai bine vândut album de AC/DC în SUA, după „Highway To Hell” și „Back In Black.”

20 septembrie 1976
Primul dintre cele două concerte ale Festivalului Punk de la 100 Club, Oxford St, Londra, a inclus trupe precum Sex Pistols, The Clash, Sub Way Sect, Suzie (greșeala de scriere de pe poster), And The Banshees, The Buzzcocks, Vibrators și Stinky Toys. Prețul biletului a fost de 1,50 de lire sterline.

20 septembrie 1976
Emisiunea de varietăți muzicale “The Captain and Tennille” a avut premiera pe ABC TV în SUA.

20 septembrie 1975
Câștigătorii în sondajul cititorilor revistei Melody Maker din acel an au inclus pe Robert Plant, care a câștigat la categoria Cel mai bun cântăreț, Joni Mitchell, Cel mai bun cântăreț feminin, Yes, Cel mai bună trupă, Genesis, Cel mai bun spectacol live, Cea mai bună piesă, „I’m Not In Love” de 10cc, Cel mai bun album Led Zeppelin, și Cea mai mare speranță a muzicii pentru viitor a fost desemnată trupa Camel.

20 septembrie 1975
„Fame” i-a adus lui David Bowie primul său loc 1 în SUA. Piesa a fost co-scrisă cu John Lennon. Vocea lui Lennon se aude spre finalul melodiei repetând cuvintele: „Fame, Fame, Fame” de la un ritm rapid, la un ritm normal, apoi la un ritm mai lent, înainte ca Bowie să încheie versurile.

20 septembrie 1975
Trupa Bay City Rollers și-a făcut debutul la televiziunea americană când au apărut în emisiunea „Saturday Night Variety Show”.

20 septembrie 1973
Pe drum spre a doua sa concerte din acea zi, cântărețul și compozitorul american Jim Croce a fost ucis, împreună cu alte cinci persoane, când aeronava lor închiriată s-a izbit de un copac la decolare în Louisiana.

20 septembrie 1972
Paul și Linda McCartney au fost arestați pentru a doua oară în patru săptămâni pentru posesie de cannabis, de data aceasta la ferma lor din Campbeltown, Scoția.

20 septembrie 1970
Jim Morrison din trupa The Doors a fost achitat de acuzațiile de comportament licențios, dar a fost găsit vinovat de expunere în public în timpul unui concert la Dinner Key Auditorium din Coconut Grove, cu un an și jumătate în urmă. La procesul său la Dade County Courthouse din Miami, judecătorul Goodman l-a condamnat pe Morrison la șase luni de muncă silnică și o amendă de 500 de dolari (£270) pentru expunere în public și la șaizeci de zile de muncă silnică pentru profanitate. Sentința a fost contestată, dar Morrison nu a fost niciodată adus în fața instanței, deoarece avea să moară în Paris, Franța, pe 3 iulie 1971.

20 septembrie 1970
Albumul live al trupei The Rolling Stones, intitulat „Get Your Ya-Yas Out”, a început o serie de două săptămâni la numărul 1 în topul din Marea Britanie. Înregistrat la Madison Square Garden din New York pe 27 și 28 noiembrie 1969, acest album conține piese precum „Jumpin Jack Flash”, „Honky Tonk Woman” și „Midnight Rambler”.

20 septembrie 1969
Pe baza serialului de benzi desenate TV „Archie și prietenii săi”, The Archie’s au început o serie de patru săptămâni la numărul 1 în topul de single-uri din SUA cu piesa „Sugar Sugar”. Aceasta a devenit cea mai longevivă piesă de One Hit Wonder din Marea Britanie după ce a petrecut opt săptămâni pe prima poziție a clasamentelor.

20 septembrie 1969
Trupa Blind Faith a început o serie de două săptămâni la numărul 1 în topul din Marea Britanie cu albumul lor de debut autointitulat. Aceasta a fost singura înregistrare a formulei Eric Clapton, Steve Winwood, Ginger Baker și Rick Grech și a ajuns, de asemenea, pe primul loc în SUA. Singurul lor concert în Marea Britanie a avut loc în Hyde Park, Londra, pe 7 iunie 1969.

20 septembrie 1969
Revista muzicală britanică Melody Maker a publicat rezultatele sondajului cititorilor. Câștigătorii au inclus pe Eric Clapton, care a obținut titlul de cel mai bun muzician, Bob Dylan a fost desemnat cel mai bun cântăreț masculin și a avut cel mai bun album cu „Nashville Skyline”. Cel mai bun grup a fost The Beatles, cea mai bună piesă a fost „The Boxer” a lui Simon And Garfunkel, iar Janis Joplin a câștigat premiul pentru cea mai bună cântăreață.

20 septembrie 1969
În timpul unei întâlniri în Londra între John Lennon, Paul McCartney și Ringo Starr, Lennon a anunțat că părăsește trupa The Beatles.

20 septembrie 1968
Led Zeppelin (sub numele de The Yardbirds) a început înregistrările pentru albumul lor de debut la Olympic Studios, Barnes, Londra, Anglia. Albumul a fost înregistrat în doar aproximativ 36 de ore de studio și a costat în jur de 1.782 de lire sterline, majoritatea pieselor fiind înregistrate „live” în studio, cu foarte puține suprapuneri.

20 septembrie 1964
La sfârșitul turneului nord-american, The Beatles au susținut un concert de caritate la Paramount Theatre din New York City, unde cei 3.682 de spectatori au plătit fiecare 100 de dolari pe bilet.

20 septembrie 1957
Buddy Holly a lansat single-ul „Peggy Sue” cu piesa „Everyday” pe partea B. Piesa a fost inițial intitulată „Cindy Lou”, după nepoata lui Holly, dar mai târziu a fost redenumită „Peggy Sue” în referire la Peggy Sue Gerron, iubita (și viitoarea soție) a lui Jerry Allison, bateristul formației The Crickets, după ce cuplul s-a despărțit temporar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!
© 2023 RadioGalaxia.ro | Toate drepturile rezervate.