Calendar muzical: 20 iulie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 20 iulie

20 iulie 2021
Cântărețul și compozitorul american Chuck E. Weiss a murit la vârsta de 76 de ani din cauza cancerului. Weiss a fost subiectul hitului lui Rickie Lee Jones, „Chuck E.’s In Love”, de pe albumul său de debut din 1979. La acea vreme, Jones avea o relație romantică cu Tom Waits. Toți trei locuiau la Hotelul Tropicana din Los Angeles.

20 iulie 2017
Solistul trupei Linkin Park, Chester Bennington, a murit la vârsta de 41 de ani. Trupul său a fost găsit într-o casă privată, Bennington s-a spânzurat aparent. Se spunea că solistul era apropiat de vocalistul trupei Soundgarden, Chris Cornell, care și-a luat viața în mai în același an. Înființată în 1996, trupa Linkin Park a vândut peste 70 de milioane de albume în întreaga lume și a câștigat două premii Grammy.

20 iulie 2015
Muzicianul country american, compozitor și producător de înregistrări Wayne Carson a murit la vârsta de 72 de ani după ce a suferit de insuficiență cardiacă congestivă. El a co-scris piesa „Always on My Mind” (un hit pentru Elvis Presley, Willie Nelson și alții), „The Letter” (înregistrată de The Box Tops, Joe Cocker și Leon Russell) și „Soul Deep”.

20 iulie 2011
Fotografii necunoscute anterior de la primul concert al trupei The Beatles în Statele Unite, la Washington DC, s-au vândut în New York pentru peste 360.000 de dolari (223.600 de lire sterline). Cei patru fabuloși au susținut primul lor concert în Statele Unite pe 11 februarie 1964, la Washington Coliseum, la două zile după debutul lor în emisiunea The Ed Sullivan Show. Mike Mitchell, din Washington, avea 18 ani la acea vreme și a făcut fotografii la doar câțiva metri distanță. Printre momentele memorabile s-a numărat o fotografie cu efect de contralumină pe care Mitchell a realizat-o stând direct în spatele celor patru fabuloși, care s-a vândut pentru peste 68.000 de dolari.

20 iulie 2009
Jackson Browne a rezolvat procesul său împotriva senatorului american John McCain și Partidului Republican, după ce hitul său din 1977, „Running On Empty”, a fost folosit fără permisiune într-un anunț de campanie al lui McCain din 2008, difuzat la televizor și pe internet. McCain și Partidul Republican au prezentat scuze pentru utilizarea piesei în reclamă și au afirmat că McCain însuși „nu avea cunoștință sau implicare în crearea sau distribuirea videoclipului”.

20 iulie 2008
Rapperul DMX a fost arestat sub suspiciunea că a furnizat un nume fals pentru a scăpa de plata cheltuielilor medicale dintr-un spital. Sheriff-ul județului, Joe Arpaio, a declarat că starul a spus la Mayo Clinic din Arizona că numele său este Troy Jones și nu a plătit o factură de 7.500 de dolari (3.752 de lire sterline) în luna aprilie. Rapperul, al cărui nume real este Earl Simmons, a fost arestat într-un centru comercial din Phoenix.

20 iulie 2008
John Lydon a respins afirmațiile lui Kele Okereke de la trupa Bloc Party, potrivit cărora a fost victima unui atac cu conotații rasiste de către un membru al comitetului de însoțire al Sex Pistols la un festival muzical din Barcelona. Okereke a susținut că a fost atacat de mai mulți bărbați după ce s-a apropiat de Lydon în culisele festivalului Summercase. A declarat că atacul „neprovocat” l-a lăsat cu buza spartă și vânătăi. Lydon a declarat: „Îmi pare foarte rău pentru un om care trebuie să mintă despre ceea ce a fost o seară perfectă.”

20 iulie 2003
Un dinte presupus a fi fost extras din gura lui Elvis Presley după o vătămare nu a reușit să se vândă pe site-ul de licitații eBay. Dintele fusese scos la vânzare pentru 10 zile, cu o preț de rezervă de 100.000 de dolari (64.100 de lire sterline). Ofertele au dus prețul până la 2 milioane de dolari (1,28 milioane de lire sterline), dar ulterior s-a descoperit că erau frauduloase.

20 iulie 2000
Sala de bal Evergreen din Lacey, Washington, a fost distrusă într-un incendiu. În perioada de glorie a sălii de bal în anii ’50, ’60 și ’70, mulți dintre marii artiști ai muzicii au cântat acolo: Elvis Presley, Johnny Cash, Duke Ellington, Chuck Berry, Little Richard, Ike & Tina Turner și Fats Domino. Glen Campbell a locuit în bucătărie la acest local o perioadă înainte de a deveni celebru.

20 iulie 1999
The Rolling Stones au raportat un venit brut de 337 de milioane de dolari (168 de milioane de lire sterline) din aproape doi ani de turnee, inclusiv turneele Bridges to Babylon și No Security. The Stones au cântat în fața peste 5,6 milioane de oameni, epuizând biletele pentru toate spectacolele cu excepția a 20.

20 iulie 1999
Grupuri bisericești din centrul Americii au pretins că imaginile cu Britney Spears publicate în revista Rolling Stone încurajează pornografia infantilă. Fotografiile arătau-o pe Britney într-o cameră cu puține haine.

20 iulie 1996
Gary Barlow a obținut primul său single numărul 1 în Marea Britanie cu „Forever Love”, de pe albumul său de debut, Open Road. Barlow a devenit primul membru al formației Take That care a ajuns în fruntea clasamentelor cu un album solo.

20 iulie 1991
EMF a ajuns pe locul 1 în topul single-urilor din Statele Unite cu piesa „Unbelievable”, petrecând 14 săptămâni în clasament înainte de a ajunge pe primul loc.

20 iulie 1986
Filmul bazat pe viața basistului trupei Sex Pistols, Sid Vicious, intitulat „Sid și Nancy”, a avut premiera în Londra, Anglia.

20 iulie 1986
Carlos Santana și-a sărbătorit a 39-a aniversare și a 20-a aniversare în industria muzicală cu un concert în San Francisco. Foștii membri ai trupei au fost adunați pentru eveniment, iar 17 dintre ei au cântat împreună pe scenă.

20 iulie 1977
Gary Kellgren, inginer de studio la studioul Los Angeles Record Plant, a înecat într-o piscină din Hollywood. Kellgren a colaborat cu John Lennon, George Harrison, Jimi Hendrix, Barbra Streisand și Rod Stewart.

20 iulie 1976
Buzzcocks și-au făcut debutul în concert susținând trupa Sex Pistols și Slaughter & The Dogs la Lesser Free Trade Hall din Manchester. În public se aflau Morrissey, Bernard Sumner, Peter Hook (viitori membri ai Joy Division) și Mark E Smith (The Fall) și Mick Hucknall. Biletele au costat 1 liră.

20 iulie 1975
Bruce Springsteen și trupa E Street Band au susținut concertul de deschidere al turneului Born To Run la Palace Theatre din Providence, Rhode Island. Acest concert a marcat și debutul lui Steven Van Zandt (Miami Steve) ca membru al trupei E Street Band.

20 iulie 1973
Câștigătorii emisiunii TV de talente Opportunity Knocks, Peters And Lee, au ajuns pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu primul lor single și singurul care a ajuns pe primul loc, „Welcome Home”.

20 iulie 1971
Emisiunea The Carpenters, „Make Your Own Kind Of Music”, a început un ciclu de șase săptămâni pe postul de televiziune NBC.

20 iulie 1968
Jane Asher a anunțat la emisiunea națională de televiziune britanică Dee Time că logodna sa cu Paul McCartney a luat sfârșit. Se spune că Paul urmărea emisiunea la casa unui prieten și a fost surprins de veștile. Se spunea că ea a fost sursa de inspirație pentru multe dintre cântecele lui McCartney, cum ar fi „All My Loving”, „And I Love Her” și „We Can Work It Out”. Jane a continuat să aibă o carieră în filme și televiziune și a devenit și o autoare de succes și o femeie de afaceri.

20 iulie 1968
Cream a început un ciclu de patru săptămâni pe primul loc în topul albumelor din Statele Unite cu albumul „Wheels Of Fire”. Acest dublu album, care conținea înregistrări de studio și înregistrări live, a ajuns pe locul 3 în Regatul Unit.

20 iulie 1968
Al doilea album al trupei Iron Butterfly, „In-A-Gadda-Da-Vida”, a intrat pentru prima dată în topul albumelor din Statele Unite. Albumul conținea piesa cu același nume, de 17 minute, care ocupa întreaga față a discului, și a vândut peste patru milioane de exemplare doar în Statele Unite.

20 iulie 1963
Jan și Dean au început un ciclu de două săptămâni pe primul loc în topul single-urilor din Statele Unite cu piesa „Surf City”, compusă de The Beach Boys, Brian Wilson, cu The Beach Boys la coruri. Single-ul a atins poziția 26 în Regatul Unit.

20 iulie 1954
The Blue Moon Boys și-au făcut debutul în concert apărând pe o platformă pe spatele unui camion în fața unei noi farmacii, cu ocazia deschiderii sale grandioase în Memphis. Componența trupei era formată din Elvis Presley, Scotty Moore și Bill Black. Numele a fost preluat de la o melodie pe care o înregistraseră cu doar două săptămâni înainte, „Blue Moon of Kentucky”.

20 iulie 1940
A fost publicat primul clasament complet al revistei Billboard pentru înregistrări. Revista publicase anterior liste ale celor mai bine vândute înregistrări furnizate de companiile de înregistrări individuale, dar noul clasament combina vânzările de top de la toate marile case de discuri. Primul lor cântec de pe primul loc a fost „I’ll Never Smile Again” interpretat de Frank Sinatra și Orchestra Tommy Dorsey.

error: Content is protected !!