Calendar muzical: 19 septembrie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întâmplat într-o zi de 19 septembrie

19 septembrie 2020
Lee Kerslake, fostul baterist al lui Ozzy Osbourne, a decedat la vârsta de 73 de ani din cauza cancerului de prostată. Este cunoscut în special pentru interpretările sale de pe albumul de debut al lui Ozzy Osbourne, “Blizzard of Ozz”, apreciat de critică, și a fost, de asemenea, bateristul trupei Uriah Heep, apărând pe albumul lor din 1972, “Demons and Wizards”, și pe nouă înregistrări de studio ale trupei, precum și pe un album live, înainte de a părăsi formația în 1978.

19 septembrie 2014
Un coregraf de dans a dat în judecată-o pe Cher pentru discriminare rasială, susținând că interpreta l-a împiedicat să mai angajeze dansatori de culoare. Kevin Wilson a susținut că Cher i-a spus că turneul avea “prea multă culoare” deja. Domnul Wilson și alți doi dansatori au susținut, de asemenea, că au fost concediați pentru că au raportat o agresiune sexuală asupra unei fane de către un alt dansator. Turneul nord-american D2K (Dressed to Kill) al lui Cher a fost clasat în topul celor mai bine vândute turnee din 2014 de Pollstar.

19 septembrie 2010
Fiul lui John Lennon, Julian, a declarat presei că a încheiat disputa sa de lungă durată cu fratele său vitreg Sean și cu mama sa vitregă Yoko Ono, dispută care a început după asasinarea fostului Beatle în decembrie 1980. Cei trei au luptat în instanță pentru o parte din moștenirea artistului, dar Julian a declarat acum: “Sunt lucruri bune între noi. Ori de câte ori sunt în New York, ne întâlnim cu toții.”

19 septembrie 2008
Bateristul american Earl Palmer a decedat. A lucrat cu The Beach Boys, Little Richard (“Tutti Frutti”), Frank Sinatra, Ike And Tina Turner (“River Deep, Mountain High”), The Monkees, Fats Domino (“I’m Walkin'”), Neil Young, Elvis Costello, Tom Waits, The Righteous Brothers (“You’ve Lost That Lovin’ Feelin'”) și Randy Newman, Tom Waits, Bonnie Raitt, Tim Buckley, Little Feat și Elvis Costello.

19 septembrie 2008
George Michael a fost arestat într-un toaletă publică din zona Hampstead Heath din Londra pentru posesie de droguri de clasa A și C. A fost dus la un post de poliție local și a primit o avertizare pentru deținerea de substanțe controlate.

19 septembrie 2005
Un studiu publicat de Guinness World Records a arătat că trupa Status Quo a avut mai multe single-uri de succes decât oricare altă trupă din istoria clasamentului din Regatul Unit. Trupa a înregistrat 61 de succese în topurile muzicale, începând cu “Pictures of Matchstick Men” în 1968 și până la “You’ll Come Around” în 2004. Queen s-a clasat pe locul al doilea cu 52 de hituri, urmați de The Rolling Stones și UB40, cu câte 51 de hituri fiecare.

19 septembrie 2004
Cântăreața canadiană Celine Dion a prelungit spectacolul său din Las Vegas pentru încă un an. Se spunea că Dion primea suma de 100 de milioane de dolari (£66 de milioane) pentru cei trei ani inițiali de spectacole, cinci concerte de 90 de minute pe săptămână.

19 septembrie 2003
Poliția investiga rapoarte potrivit cărora Paul McCartney s-a luat la ceartă cu un fotograf când cântărețul a mers să-l vadă pe magicianul David Blaine, care se afla într-o cutie de plastic suspendată deasupra fluviului Tamisa. London Evening Standard a relatat că unul dintre fotografi a avut o altercație cu McCartney, rezultând o încăierare.

19 septembrie 2002
James Brown era dat în judecată de propriile sale fiice pentru peste 650.000 de lire sterline reprezentând drepturi de autor pe care susțineau că le datora. Deanna Brown Thomas și Dr. Yamma Brown Lumar, o medic din Texas, susțineau că Brown a reținut drepturile de autor la 25 de cântece scrise împreună cu ele din motive personale. Procesul afirma că Brown purta ranchiună față de fiicele sale încă din 1998, când doamna Thomas l-a internat pe tatăl ei într-un spital psihiatric pentru tratamentul dependenței de analgezice.

19 septembrie 1999
Muzicianul, compozitorul și producătorul de înregistrări american Ed Cobb a decedat. A fost membru al trupei Four Preps și a scris hitul northern soul „Tainted Love” pentru Gloria Jones, care a fost ulterior refăcut de Soft Cell și a devenit unul dintre cele mai mari succese pop ale anilor 1980.

19 septembrie 1998
Robbie Williams a obținut primul său single clasat pe locul 1 în UK cu „Millennium”, extras de pe cel de-al doilea album al său, „I’ve Been Expecting You”.

19 septembrie 1995
DJ-ul JC Eternal de la P.M. Dawn a fost arestat sub acuzații de agresiune sexuală și abuz asupra unui copil, în urma unei presupuse relații cu verișoara sa în vârstă de 14 ani. A fost eliberat pe cauțiune în valoare de 10.000 de dolari.

19 septembrie 1993
Pearl Jam a lansat al doilea lor album de studio intitulat „Vs.”. Acest album a stabilit recordul pentru cele mai multe copii vândute în prima sa săptămână de la lansare, record pe care l-a deținut timp de cinci ani, în ciuda faptului că grupul a refuzat să producă videoclipuri muzicale pentru niciunul dintre single-urile albumului.

19 septembrie 1992
The Shamen au început un șir de patru săptămâni pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu „Ebeneezer Goode”. Acesta a fost unul dintre cele mai controversate single-uri din topul britanic datorită presupusei promovări subliminale a consumului recreativ de droguri. Piesa a fost inițial interzisă de BBC.

19 septembrie 1992
Radiohead a filmat videoclipul pentru noul lor single „Creep” în timpul unui concert la Venue, din Oxford, Anglia. În timpul lansării inițiale, „Creep” nu a avut succes în topuri. Cu toate acestea, la reluare în 1993, a devenit un hit la nivel mondial.

19 septembrie 1990
Single-ul „Better The Devil You Know” al lui Kylie Minogue i-a oferit producătorilor Stock, Aitken și Waterman a 100-a intrare în topurile din Marea Britanie.

19 septembrie 1981
Simon și Garfunkel s-au reunit pentru un concert în Central Park din New York. Unii susțin că la spectacol au participat peste 400.000 de fani, în timp ce alte estimări vorbesc de 48.000 de spectatori. Oricum ar fi, a fost unul dintre cele mai mari spectacole live de până atunci. Spectacolul a fost înregistrat pentru un album și un videoclip.

19 septembrie 1981
Albumul „Tattoo You” al trupei The Rolling Stones a început o serie de nouă săptămâni pe locul 1 în clasamentul din SUA, fiind al nouălea lor album clasat pe prima poziție în Statele Unite.

19 septembrie 1979
Concertul „No Nukes” a avut loc la Madison Square Garden din New York. Printre artiștii care au susținut recitaluri s-au numărat Stephen Stills, David Crosby, Jackson Browne, Bonnie Raitt, The Doobie Brothers, Poco, Tom Petty, Carly Simon, James Taylor și Bruce Springsteen.

19 septembrie 1973
Cântărețul și compozitorul de muzică country rock, în vârstă de 26 de ani, Gram Parsons, fost membru al trupelor The Byrds și The Flying Burrito Brothers, a murit în circumstanțe misterioase în Joshua Tree, California. Moartea sa a fost atribuită insuficienței cardiace, dar mai târziu a fost oficial anunțată ca o supradoză de droguri. Coșciugul său a fost furat de doi dintre asociații săi, managerul Phil Kaufman și Michael Martin, fost roadie pentru The Byrds, și a fost dus în Cap Rock în deșertul din California, unde a fost incendiat, în conformitate cu dorința lui Parson. Cei doi au fost ulterior arestați de poliție.

19 septembrie 1970
A avut loc prima ediție a Festivalului Glastonbury din Marea Britanie, care a inclus în lineup artiști precum Marc Bolan, Ian Anderson, Keith Christmas, Quintessence, Amazing Blondel și Sam Apple Pie.

19 septembrie 1970
Diana Ross a început o serie de trei săptămâni pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu „Ain’t No Mountain High Enough”. Acesta a fost primul său single de succes ca artist solo, după plecarea din trupa The Supremes. A ajuns pe locul 6 în Marea Britanie.

19 septembrie 1969
Creedence Clearwater Revival a obținut singurul lor single de succes pe locul 1 în Marea Britanie cu „Bad Moon Rising”, care a ajuns pe locul 2 în SUA. Tot în aceeași zi, grupul a început o serie de patru săptămâni pe locul 1 în topul albumelor din SUA cu „Green River”.

19 septembrie 1964
Organizația Oxfam a tipărit în Marea Britanie jumătate de milion de felicitări de Crăciun cu o ilustrație realizată de John Lennon numită „Fat Budgie”, preluată din cartea sa „A Spaniard in the Works”. Toate profiturile obținute din vânzarea acestor felicitări au fost donate în scopuri caritabile. Oxfam a re-tipărit aceste felicitări în 2007 ca ediție limitată, iar și acestea au fost vândute în număr mare.

19 septembrie 1960
Fostul dezosebitor de pui Chubby Checker a ajuns pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu „The Twist”. Piesa a ajuns pe locul 14 în Marea Britanie în 1962, iar o versiune realizată împreună cu The Fat Boys a ajuns pe locul 2 în Marea Britanie în 1988.

19 septembrie 1960
Hank Ballard and The Midnighters au avut onoarea de a fi prima formație care a avut trei cântece în topul Billboard Hot 100 din SUA în același timp. „Finger Poppin’ Time”, „Let’s Go Let’s Go Let’s Go” și „The Twist” au ajuns toate în Top 30. Hank Ballard a refuzat să interpreteze „The Twist” într-un show TV cu audiență mare din SUA, așa că Chubby Checker a preluat piesa la insistențele lui Dick Clark, iar versiunea lui Checker a ajuns pe locul 1 în aceeași săptămână din 1960.

19 septembrie 1957
La vârsta de 16 ani, cântărețul britanic Cliff Richard, încă cunoscut sub numele său real, Harry Webb, s-a alăturat formației Dick Teague Skiffle Group.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!