Calendar muzical: 19 octombrie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întâmplat într-o zi de 19 octombrie

19 Oct 2020
Spencer Davis, una dintre figurile cheie ale scenei muzicale beat din anii ’60, a murit la vârsta de 81 de ani. Chitaristul galez a fost forța motrice din spatele trupei The Spencer Davis Group, care a avut hituri transatlantice cu piesele “Keep On Running” și “Somebody Help Me”. Trupa, care a inclus și tânărul Stevie Winwood, a fost în turneu cu The Who și The Rolling Stones în anii ’60.

19 Oct 2014
Raphael Ravenscroft, care a interpretat rifful de saxofon din hit-ul lui Gerry Rafferty, “Baker Street,” a murit la vârsta de 60 de ani din cauza unui atac de cord suspectat. El a fost plătit doar 27,50 de lire sterline pentru sesiunea de înregistrare a lui “Baker Street,” iar se spune că cecul a fost neacoperit și a fost păstrat pe peretele avocaților lui Ravenscroft; în schimb, se spune că piesa a adus lui Rafferty 80.000 de lire sterline pe an din drepturi de autor.

19 Oct 2011
La procesul pentru ucidere din culpă al doctorului Conrad Murray, dr. Steven Shafer a depus mărturie că ar fi fost imposibil pentru Michael Jackson să-și autoadministreze o doză letală de sedativ propofol. Mai târziu, a spus despre întârzierea doctorului Murray în a suna la 911: “Aproape că nu știu ce să spun. Acest lucru este atât de complet și absolut inexcusabil.”

19 Oct 2011
Coldplay a lansat al cincilea lor album de studio, “Mylo Xyloto,” care a ocupat locul 1 în treizeci și patru de țări. În Marea Britanie, “Mylo Xyloto” a devenit al cincilea album al lui Coldplay care a debutat pe locul 1 și a fost al treilea album al trupei care a debutat pe locul 1 în topul Billboard 200 din SUA.

19 Oct 2010
Elton John a descris compozitorii de muzică de astăzi drept “destul de slabi,” muzica pop ca “dezolantă” și emisiunile de talente precum American Idol drept “plictisitoare” într-un interviu pentru revista UK Radio Times.

19 Oct 2009
Un smoc de păr despre care se crede că a fost tăiat de pe capul lui Elvis Presley când s-a înrolat în armata SUA în 1958 a fost vândut pentru 15.000 de dolari (9.200 de lire sterline) la o licitație din Chicago, America. Alte obiecte care au aparținut lui Presley și care au fost vândute includ o cămașă care s-a vândut pentru 52.000 de dolari (32.000 de lire sterline), un set de batiste folosite la concerte, 732 de dolari (450 de lire sterline) și fotografii de la recepția nunții lui Presley din 1967 cu Priscilla, vândute pentru aproape 6.000 de dolari (3.700 de lire sterline).

19 Oct 2007
Johnny Marr a fost numit profesor vizitator de muzică la University of Salford din Manchester. Fostul chitarist al trupei The Smiths urma să susțină o serie de ateliere și cursuri de măiestrie pentru studenții de la programul BA Popular Music and Recording.

19 Oct 2005
Un sondaj a concluzionat că o persoană obișnuită cheltuie în jur de 21.000 de lire sterline (42.000 de dolari) pe muzică pe parcursul vieții, această sumă incluzând cheltuielile pentru echipamente Hi-Fi, concerte și CD-uri. Cei pasionați de muzică aveau tendința să cheltuiască de peste două ori mai mult, desfăcând în jur de 44.000 de lire sterline (89.000 de dolari) într-o viață, conform sondajului realizat de compania britanică Prudential.

19 Oct 2000
Un judecător a decis că Robbie Williams a copiat substanțial versurile din cântecul său “Jesus In A Camper Van” din cântecul lui Woody Guthrie din 1961, “I Am The Way,” și a utilizat, de asemenea, părți dintr-o parodie făcută de Loudon Wainwright III. EMI Records oferise 25% drepturi de autor, dar editorii Ludlow Music cereau 50%.

19 Oct 1998
Chitaristul de la Oasis, Noel Gallagher, a făcut o apariție surpriză la petrecerea de lansare a noii săli de spectacole din Londra, Sound Republic. A urcat pe scenă și a cântat împreună cu Pete Townshend și membri din Ocean Colour Scene și Boo Radleys.

19 Oct 1997
Chitaristul original al trupei Alice Cooper, Glen Buxton, a murit de pneumonie la vârsta de 49 de ani. Născut în Akron, Ohio, a urmat liceul în Phoenix, Arizona, unde l-a întâlnit pe Dennis Dunaway și pe Vincent Furnier, care avea să se numească ulterior Alice Cooper. Buxton a scris împreună cu ceilalți membri ai trupei câteva dintre hiturile clasice ale lui Alice Cooper, inclusiv “School’s Out,” “I’m Eighteen” și “Elected.”

19 Oct 1995
Trompetistul de jazz afro-american Don Cherry a murit de insuficiență hepatică la vârsta de 58 de ani. A dezvoltat genul de muzică de fuziune mondială, incorporând influențe din muzica din Orientul Mijlociu, muzica tradițională africană și cea indiană în interpretarea sa. A fost tată vitreg pentru cântăreții și muzicienii Neneh Cherry și Eagle-Eye Cherry.

19 Oct 1991
Oasis a susținut un concert la The Boardwalk din orașul lor natal Manchester, fiind primul lor spectacol cu Noel Gallagher în formație.

19 Oct 1989
Alan Murphy, chitaristul trupei engleze Level 42, a murit de pneumonie legată de SIDA. Murphy a lucrat și cu Kate Bush, Go West și Mike & the Mechanics.

19 Oct 1985
A-Ha a ajuns pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu piesa “Take On Me,” devenind prima trupă norvegiană care să obțină un loc 1 în SUA. Videoclipul piesei i-a prezentat pe membrii trupei într-o animație de tip desen realizată prin rotoscopie, combinată cu filmări live, ceea ce i-a adus șase premii și două nominalizări la premiile MTV Video Music Awards din 1986.

19 Oct 1980
AC/DC a început un turneu în Marea Britanie cu 20 de concerte, primul lor turneu după moartea solistului Bon Scott.

19 Oct 1979
Tom Petty and the Heartbreakers au lansat al treilea lor album, “Damn the Torpedoes,” care a devenit un succes comercial și a ajuns pe locul 2 în topul albumelor Billboard (fiind depășit de albumul “The Wall” al trupei Pink Floyd). Albumul a inclus hiturile “Don’t Do Me Like That” (locul 10 în SUA) și “Refugee” (locul 15 în SUA).

19 Oct 1973
David Bowie a lansat cel de-al șaptelea său album, “Pin Ups.” Albumul, care îi prezintă pe coperta din față pe supermodelul Twiggy, conține versiuni de cover ale unora dintre cântecele sale preferate, inclusiv piese de la Pink Floyd, The Pretty Things, The Who, The Yardbirds și The Kinks.

19 Oct 1968
În cadrul turneului lor de adio, Cream a apărut la The Forum din Los Angeles, California, unde au fost înregistrări live care au fost incluse pe albumul “Goodbye Cream” lansat anul următor.

19 Oct 1968
Peter Frampton, în vârstă de 18 ani, l-a întâlnit pe Steve Marriott la un concert al trupei Small Faces în Londra. După ce au devenit prieteni, cei doi au început să planifice o nouă formație, care avea să se numească Humble Pie și să debuteze în aprilie anul următor.

19 Oct 1966
The Yardbirds au ajuns în New York pentru primul lor turneu în SUA cu Jeff Beck și Jimmy Page la chitări solo. După primele două date ale turneului, Beck a dezvoltat amigdalită acută și a părăsit formația. El a continuat să formeze The Jeff Beck Group, care i-a oferit lui Rod Stewart prima sa expunere majoră.

19 Oct 1961
Helen Shapiro se afla pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa “Walkin’ Back To Happiness.” Acesta a fost al doilea și ultimul său loc 1 în Marea Britanie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!
© 2023 RadioGalaxia.ro | Toate drepturile rezervate.