Calendar muzical: 19 august

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 19 august

19 august 2019
Chitara pe care Duane Allman a cântat în piesa clasică a trupei Derek and the Dominos, “Layla”, s-a vândut la licitație pentru 1 milion de dolari (820.000 de lire sterline). Gibson Les Paul Goldtop din 1957 a fost chitara principală a lui Allman în primii doi ani ai trupei Allman Brothers Band și a fost folosită pe albumul de debut autointitulat din 1969 și pe succesorul din 1970, Idlewild South. “Layla” a fost una dintre ultimele înregistrări în care a fost folosită acea chitară, deoarece chitaristul a înlocuit-o curând cu un Gibson Les Paul din 1959.

19 august 2019
Chitaristul american de bass Larry Taylor a murit la vârsta de 77 de ani. El este cel mai bine cunoscut ca membru al trupei Canned Heat din 1967. Înainte de a se alătura trupei Canned Heat, a fost basist de sesiune pentru trupele The Monkees și Jerry Lee Lewis. Era fratele mai mic al lui Mel Taylor, bateristul de lungă durată al trupei The Ventures.

19 august 2016
Producătorul american de înregistrări și escroc Lou Pearlman a murit la vârsta de 62 de ani din cauza unui stop cardiac. A fost managerul trupelor de băieți de succes din anii 1990, precum Backstreet Boys și NSYNC. În 2006, a fost acuzat că a condus unul dintre cele mai mari și mai lungi scheme Ponzi din istorie, lăsând datorii de peste 300 de milioane de dolari. După ce a fost prins, a pledat vinovat de conspirație, spălare de bani și de a face declarații false în timpul unei proceduri de faliment. În 2008, Pearlman a fost condamnat și a primit o pedeapsă de până la 25 de ani de închisoare.

19 august 2014
Kate Bush a cerut fanilor săi să nu facă fotografii sau înregistrări cu dispozitive mobile în timpul celor 22 de spectacole pe care le avea programate în Londra, Anglia. Starul în vârstă de 56 de ani a declarat pe site-ul său: “Îmi doresc foarte mult să am contact cu voi ca public, nu cu iPhone-uri, iPad-uri sau camere foto.” Muziciana a adăugat că ar însemna “foarte mult pentru ea”, dar a recunoscut că este “mult de cerut”.

19 august 2013
Lady Gaga le-a cerut fanilor săi să înceteze să trimită amenințări online criticilor săi. Cântăreața a spus că nu va tolera “limbajul urător sau abuziv” îndreptat împotriva altora, adăugând că “aceasta nu este o modalitate sănătoasă de a-ți gestiona emoțiile”. Unii dintre fanii săi trimiseseră amenințări cu moartea producătorului de muzică electronică Deadmau5, care critica colaborarea video a lui Gaga cu artistul Marina Abramovic.

19 august 2008
Saxofonistul LeRoi Moore, un membru fondator al trupei Dave Matthews Band, a murit la vârsta de 46 de ani. Publicista Ambrosia Healy a declarat că a murit din cauza rănilor suferite într-un accident de vehicul în iunie, pe ferma sa din Virginia.

19 august 2005
O statuie de bronz de mărime naturală, creată de Paul Daly, reprezentându-l pe Phil Lynott, a fost dezvelită pe strada Harry din Dublin. La ceremonie au participat foștii membri ai trupei sale Thin Lizzy, Gary Moore, Brian Robertson și Scott Gorham. Lynott, care a murit în 1986 la vârsta de 36 de ani, a avut o serie de hituri, printre care “Whiskey in the Jar”, “The Boys are Back in Town”, “Jailbreak” și “Waiting for an Alibi”.

19 august 2003
Un bărbat din Nottinghamshire care a trimis email-uri amenințătoare cântăreței din trupa S Club, Tina Barrett, a fost condamnat la șase luni de închisoare. Steven Hindley, în vârstă de 41 de ani, i-a trimis cântăreței flori, bomboane și ursuleți de pluș. Dar când mesajele au fost ignorate, a început să facă amenințări la adresa trupei, inclusiv amenințări cu un atac de lunetiști potențial. Un email o ruga pe doamna Barrett să-l viziteze la el acasă, susținând că este victima unei tumori cerebrale incurabile și că mai are doar trei săptămâni de trăit.

19 august 2001
Cântăreața americană de muzică soul Betty Everett a murit la vârsta de 61 de ani. Ea a avut single-ul “The Shoop Shoop Song (It’s In His Kiss)” care a ajuns pe locul 6 în SUA în 1964 și care a fost ulterior interpretat și de Cher.

19 august 1999
Lauryn Hill a câștigat premiul pentru Artistul Nou al Anului și Albumul Anului la “Source Hip Hop Music Awards” din SUA, desfășurate în Los Angeles. R. Kelly a câștigat premiul pentru Artistul R&B al Anului; DMX a câștigat premiul pentru Artistul Anului și pentru interpretarea solo și live a Anului.

19 august 1996
James Brown a apărut în Montauk, New York, în cadrul turneului său “Back at the Ranch”. Brown, care avea un trecut de violență împotriva soției sale, a oferit banii strânși la eveniment unei organizații împotriva violenței numită “The Retreat”, dar a fost respins.

19 august 1988
“Crazy” interpretată de Patsy Cline și “Hound Dog” interpretată de Elvis Presley au fost anunțate ca fiind cele mai difuzate piese pe jukebox în primii o sută de ani. Jukebox-ul exista din 1906, dar modelele anterioare fuseseră văzute pentru prima dată în 1889.

19 august 1979
Cântărețul american de rockabilly Dorsey Burnette a murit de un atac de cord la domiciliul său din Canoga Park, California. El a compus piesa “It’s Late”, un hit pentru Ricky Nelson și Shakin’ Stevens. După moartea sa, cântărețul și prietenul Delaney Bramlett a organizat un concert de beneficiu pentru văduva lui Dorsey la Forumul din Inglewood, California, la care au participat Kris Kristofferson, Hoyt Axton, Tanya Tucker, Glen Campbell, Duane Eddy, Delaney and Bonnie, Gary Busey și Roger Miller. Contribuția sa pionieră la genul rockabilly a fost recunoscută de Rockabilly Hall of Fame.

19 august 1978
The Commodores au început o perioadă de cinci săptămâni la numărul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa “Three Times A Lady”. Lionel Richie a compus această piesă despre dragostea sa pentru soția sa, mama și bunica, de aici și titlul “O dată, de două ori, de trei ori o doamnă.”

19 august 1977
Sex Pistols au început un turneu secret în Regatul Unit sub numele de “The Spots” (acronim pentru Sex Pistols on tour secretly).

19 august 1974
The Three Degrees se aflau pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa “When Will I See You Again”. Acesta a fost singurul lor hit de pe primul loc în Marea Britanie. Formația era preferata Prințului Charles în anii ’70.

19 august 1973
Rita Coolidge și Kris Kristofferson s-au căsătorit în Malibu, California. Kristofferson tocmai avusese un hit pe primul loc în topurile muzicii country cu piesa “Why Me”, în care Coolidge cântase în spate. Cuplul a divorțat la sfârșitul anului 1979.

19 august 1972
David Bowie a susținut primul din cele două concerte la Rainbow Theatre din Anglia în cadrul turneului mondial Ziggy Stardust, care cuprindea 182 de date.

19 august 1971
Led Zeppelin a început un turneu în America de Nord la Pacific Coliseum din Vancouver, Canada. Trupa a cântat în fața unei mulțimi de peste 17.000 de fani cu bilete vândute, iar alți 3.000 de fani fără bilete au declanșat un conflict cu poliția locală în afara locației.

19 august 1969
Joni Mitchell, David Crosby, Stephen Stills și Jefferson Airplane au apărut în emisiunea TV ABC The Dick Cavett Show de la Television Center din New York City.

19 august 1967
The Beatles au obținut cel de-al 14-lea lor single pe primul loc în SUA cu piesa “All You Need Is Love”. Mick Jagger, Keith Richards, Eric Clapton, Keith Moon, Graham Nash, Marianne Faithfull și Gary Leeds din trupa Walker Brothers au cântat toți în spatele vocalului pe această piesă.

19 august 1964
The Beatles au dat startul unui turneu în America de Nord la Cow Palace din San Francisco, California, în fața unei mulțimi de 17.130 de oameni. Au interpretat 12 cântece care au alcătuit repertoriul întregului turneu: „Twist and Shout”, „You Can’t Do That”, „All My Loving”, „She Loves You”, „Things We Said Today”, „Roll Over Beethoven”, „Can’t Buy Me Love”, „If I Fell”, „I Want to Hold Your Hand”, „Boys”, „A Hard Day’s Night” și „Long Tall Sally”. Artiștii care au susținut actul principal au fost The Righteous Brothers, The Bill Black Combo, The Exciters și Jackie DeShannon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!