Calendar muzical: 18 noiembrie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întâmplat într-o zi de 18 noiembrie

18 noiembrie 2020
Cântărețul, compozitorul și muzicianul englez Tony Hooper a murit la vârsta de 81 de ani. El era cunoscut în special ca membru-fondator al trupei Strawbs, împreună cu Dave Cousins. Au avut succes cu hitul din 1973, ‘Part of the Union’, care a ajuns pe locul 2 în Marea Britanie.

18 noiembrie 2017
Muzicianul și compozitorul australian Malcolm Young a murit la vârsta de 64 de ani. Young era cunoscut în special ca co-fondator, chitarist ritmic, vocalist de fundal și compozitor pentru AC/DC. Cu excepția unei absențe scurte în 1988, a fost în trupă de la începutul acesteia în noiembrie 1973 până la retragerea sa permanentă în 2014. Young s-a născut în 1953 la Glasgow înainte ca familia sa să emigreze în Australia când avea 10 ani. Familia lui a confirmat că suferea de demență în 2014.

18 noiembrie 2016
Sharon Jones, cântăreața care a condus mișcarea de renaștere a muzicii soul cu trupa ei, Dap-Kings, a murit într-un spital din New York după o luptă cu cancerul pancreatic, la vârsta de 60 de ani. În ciuda vocii sale puternice, Jones nu a reușit să obțină un avans în carieră decenii întregi până când o sesiune de înregistrare a dus la lansarea unui album Dap-Kings în 2002. Mai târziu, trupa a primit o nominalizare la premiile Grammy și a cântat la Glastonbury.

18 noiembrie 2015
Eagles of Death Metal, trupa al cărei concert a fost atacat de un comando de lunetiști, provocând moartea a 89 de oameni în timpul unui concert la sala de concerte Bataclan din Paris, și-au făcut prima declarație de la întoarcerea în SUA. Trupa a emis un comunicat în care spuneau că sunt “uniți în durere cu victimele, fanii… și toți cei afectați de terorism”.

18 noiembrie 2007
Leona Lewis, în vârstă de 22 de ani, câștigătoarea concursului X Factor, a stabilit un record britanic pentru cel mai rapid album de debut vândut cu Spirit. Cântăreața a vândut mai mult de 375.000 de exemplare în șapte zile, cu 12.000 mai multe decât lansarea din 2006 a Arctic Monkeys, Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not. Oasis avea în continuare recordul general pentru cel mai rapid album britanic vândut, cu 813.000 de exemplare vândute în 1997.

18 noiembrie 2007
Paul Wasserman, publicist de celebrități din SUA, a murit la vârsta de 73 de ani din cauza insuficienței respiratorii. Printre clienții săi se numărau The Rolling Stones, The Who, Bob Dylan, Neil Diamond, Paul Simon, Tom Petty și James Taylor. Cariera sa s-a încheiat în 2000, când a fost condamnat la șase luni de închisoare pentru escrocherie, după ce a înșelat câțiva dintre prietenii săi, pretinzând fals că vinde acțiuni în scheme de investiții pe care le spunea că sunt susținute de vedete precum U2.

18 noiembrie 2005
Un compozitor belgian a câștigat un proces de plagiat împotriva Madonnei pentru hitul său din 1998, „Frozen”. Salvatore Acquaviva a susținut că piesa a copiat una dintre înregistrările sale, iar judecătorul a fost de acord că single-ul Madonnei folosea patru măsuri din piesa sa „Ma Vie Fout L’camp”, care se traduce aproximativ ca „Viața mea nu merge nicăieri”.

18 noiembrie 2003
Compozitorul și aranjorul orchestral american Michael Kamen a murit de atac de cord la Londra, la vârsta de 55 de ani. A lucrat cu Pink Floyd, Queen, Eric Clapton, Roger Daltrey, Aerosmith, Tom Petty, David Bowie, Eurythmics, Queensryche, Rush, Metallica, Herbie Hancock, The Cranberries, Bryan Adams, Jim Croce, Sting și Kate Bush. Kamen a scris în colaborare balada lui Bryan Adams „(Everything I Do), I Do It for You”.

18 noiembrie 2003
În urma acuzațiilor de abuz sexual asupra unui băiat de 12 ani, poliția a percheziționat Neverland Ranch al lui Michael Jackson. Jackson a negat acuzațiile, iar percheziția a avut loc în ziua în care cel mai recent album de succes al său, „Number Ones”, a fost lansat în SUA.

18 noiembrie 2001
Britney Spears a obținut al doilea său album clasat pe locul 1 în SUA cu „Britney”. Succesul albumului a făcut-o pe Britney prima artistă feminină din istoria muzicii care să aibă primele trei albume de studio debutând pe locul 1. Acest record avea să fie ulterior doborât de însăși Britney cu cel de-al patrulea album de studio „In the Zone”, care s-a clasat în aceeași poziție.

18 noiembrie 1993
Nirvana a înregistrat spectacolul lor MTV unplugged la studiourile Sony din New York. Nirvana a interpretat un set compus în principal din materiale mai puțin cunoscute și versiuni de cover ale unor piese de la The Vaselines, David Bowie, Meat Puppets și Lead Belly. Albumul a câștigat premiul Grammy pentru Cel mai bun album de muzică alternativă în 1996.

18 noiembrie 1993
Eddie Vedder, solistul trupei Pearl Jam, a fost arestat în New Orleans pentru tulburarea liniștii după ce a izbucnit o bătaie într-un bar.

18 noiembrie 1992
Trupa britanică Black Sabbath a fost onorată cu o stea la Rock Walk în Hollywood, California.

18 noiembrie 1983
R.E.M. și-au făcut prima apariție în afara SUA când au apărut în emisiunea de televiziune Channel 4 din Marea Britanie, The Tube. În seara următoare au susținut primul lor concert live în Marea Britanie la Dingwalls, Londra.

18 noiembrie 1978
Billy Joel a ajuns pe locul 1 în topul albumelor din SUA cu al șaselea său album de studio, ’52nd Street’. Primul său album care a ajuns pe locul 1 în SUA a fost, de asemenea, primul album comercial lansat pe disc compact (de Sony Music Entertainment) și i-a adus lui Joel premiul Grammy pentru Albumul Anului în 1979.

18 noiembrie 1976
Richard Hell and the Voidoids și-au făcut debutul la CBGB din New York. Hell a fost un inovator în muzica și moda punk și a fost printre primii care și-au făcut țepi în păr și au purtat cămăși rupte, tăiate și desenate, adesea ținute împreună cu ace de siguranță. Malcolm McLaren, managerul trupei Sex Pistols, l-a creditat pe Hell ca sursă de inspirație pentru look-ul și atitudinea Sex Pistols.

18 noiembrie 1975
Bruce Springsteen și-a făcut debutul live în Marea Britanie la Hammersmith Odeon din Londra. Lista de melodii a inclus: Thunder Road, 10th Avenue Freeze-out, Born To Run The ‘E’ Street Shuffle, Jungleland, 4th of July, Asbury Park, Detroit Medley, For You și Quarter To Three.

18 noiembrie 1974
Genesis a lansat albumul dublu concept The Lamb Lies Down on Broadway, al șaselea lor album de studio și ultimul album al trupei în care a fost implicat solistul Peter Gabriel.

18 noiembrie 1972
Cat Stevens a început o serie de trei săptămâni pe locul 1 în topul albumelor din SUA cu ‘Catch Bull At Four’. Titlul a fost luat de la unul dintre Cele Zece Boului Zen, o serie de poezii scurte și imagini aferente care au rolul de a ilustra etapele progresiei unui practicant budist către iluminare.

18 noiembrie 1972
Solistul și compozitorul Danny Whitten a murit de supradoză de droguri la vârsta de 29 de ani. A fost membru al trupei Crazy Horse a lui Neil Young și autor al piesei „I Don’t Wanna Talk About It”, interpretată ulterior de Rod Stewart, Rita Coolidge și Everything But The Girl. Piesa lui Neil Young „The Needle and the Damage Done” a fost scrisă despre consumul de heroină al lui Whitten (înainte să moară de o supradoză).

18 noiembrie 1971
Cântărețul și muzicianul de blues din Memphis, Herman ‘Junior’ Parker, a murit la vârsta de 39 de ani în timpul unei operații pentru un tumor cerebral. Parker a fost descoperit în 1952 de Ike Turner, care l-a semnat la Modern Records. Parker a semnat ulterior cu Sun Records în 1953. Acolo au produs trei cântece de succes, inclusiv „Feelin’ Good”, care a ajuns pe locul 5 în clasamentele Billboard R&B.

18 noiembrie 1970
Albumul „Led Zeppelin III” se afla pe locul 1 în topurile din Marea Britanie și SUA. Coperta originală și designul interior constau într-o colecție suprarealistă de imagini aleatorii. În spatele copertei frontale era un disc laminat rotativ, acoperit cu mai multe imagini, inclusiv fotografii ale membrilor trupei, care se vedeau prin găuri în copertă. Coperta distinctivă a fost inspirată de sugestia lui Jimmy Page că ar trebui să semene cu o hartă veche de semințe de grădinărit. Proiectat de Richard Drew, cunoscut și sub numele de Zacron, fotografiile au fost realizate de colegul său de la Leeds Polytechnic, Martin Salisbury.

18 noiembrie 1965
Manfred Mann, The Yardbirds și Paul și Barry Ryan au apărut la ABC Cinema din Stockton, Cleveland, Nord-Estul Angliei.

18 noiembrie 1963
The Beatles au primit discuri de argint pentru „Please Please Me” și „With the Beatles” în cadrul unei ceremonii la EMI House din Londra. Au primit, de asemenea, un EP de argint pentru „Twist and Shout” și un single de argint pentru „She Loves You”. Trupa a participat apoi la o petrecere cu cocktailuri și o masă oficială în sala de consiliu EMI alături de executivii companiei și invitații speciali. Tot în această zi, programul de știri american „The Huntley-Brinkley Report” de pe NBC a fost primul care a difuzat imagini (chiar dacă preînregistrate) cu The Beatles în concert.

18 noiembrie 1956
Fats Domino a apărut în emisiunea TV americană Ed Sullivan Show interpretând „Blueberry Hill”. Înainte ca piesa să devină un standard de rock and roll, fusese înregistrată de diferiți artiști, printre care Louis Armstrong, The Glenn Miller Orchestra, Gene Autry și Jimmy Dorsey. Versiunea lui Fats Domino a fost clasată pe locul 82 în lista celor 500 de Cea Mai Mare Melodii din Toate Timpurile a revistei Rolling Stone.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!
© 2023 RadioGalaxia.ro | Toate drepturile rezervate.