Calendar muzical: 17 noiembrie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întâmplat într-o zi de 17 noiembrie

17 noiembrie 2021
Keith Allison, cântăreț și basist american din trupa Paul Revere & the Raiders, a decedat la vârsta de 79 de ani. Trupa a avut hituri de top în SUA precum ‘Kicks’ și ‘Hungry’, stabilindu-se ca vedete naționale, iar în 1971 au avut un mare succes cu cover-ul melodiei ‘Indian Reservation’.

17 noiembrie 2016
Peter Gabriel a lansat proiectul The Voice Project – campania “Imprisoned For Art”, un efort pentru eliberarea deținuților din întreaga lume care au fost închiși pentru opoziția față de guvernele lor.

17 noiembrie 2014
Cântărețul american de soul Jimmy Ruffin a murit la vârsta de 78 de ani. Ruffin, fratele mai în vârstă al lui David Ruffin din trupa Temptations, a avut single-ul din 1974, ‘What Becomes Of The Broken Hearted’, care a ajuns pe locul 4 în Marea Britanie. În 1980, Robin Gibb de la Bee Gees a produs albumul său “Sunrise”, iar single-ul de succes ‘Hold On To My Love’ a ajuns pe locul 10 în SUA și locul 7 în Marea Britanie.

17 noiembrie 2011
Deputații șerifilor din sudul Los Angeles l-au acuzat pe Bonnie Pointer, în vârstă de 61 de ani, membră a trupei The Pointer Sisters, de posesie de cocaină după ce mașina în care se afla a fost oprită din cauza unei defecțiuni mecanice.

17 noiembrie 2010
Patti Smith a câștigat premiul National Book Award pentru memoriile sale ‘Just Kids’.

17 noiembrie 2007
The Eagles se aflau pe locul 1 în topul albumelor din SUA cu ‘Long Road Out Of Eden’, al șaptelea album de studio al trupei și primul din 1979.

17 noiembrie 2003
Cântărețul american de soul Arthur Conley a murit de cancer intestinal în Ruurlo, Olanda, la vârsta de 57 de ani. A avut single-ul din 1967, ‘Sweet Soul Music’, care a ajuns pe locul 2 în SUA și locul 7 în Marea Britanie. A înregistrat pentru prima dată în 1959 ca solist al trupei Arthur & the Corvets.

17 noiembrie 2003
Legenda muzicii country americane Don Gibson a murit din cauze naturale la vârsta de 75 de ani. A avut single-ul din 1958, ‘Oh Lonesome Me’ (interpretat ulterior de Neil Young pe albumul său “After The Gold Rush”), și single-ul din 1961, ‘Sea Of Heartbreak’, care a ajuns pe locul 14 în Marea Britanie. Piesa sa ‘I Can’t Stop Loving You’ a fost înregistrată de peste 700 de artiști, cel mai notabil de Ray Charles în 1962.

17 noiembrie 2003
La 21 de ani, Britney Spears a devenit cea mai tânără artistă care a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame. Singura altă artistă care a primit o stea la aceeași vârstă a fost actrița din Little House on the Prairie, Melissa Gilbert.

17 noiembrie 2003
George Michael a semnat un nou contract cu casa de discuri pe care a dat-o în judecată în 1993. Artistul s-a reînscris la Sony într-un acord care includea extinsul său catalog muzical. Michael nu a reușit în disputa sa judiciară cu Sony, acuzând-o de “sclavie profesională”; contractul său a fost cumpărat de Virgin Records.

17 noiembrie 2000
S-a raportat că Andy White, care a cântat la tobe în piesa trupei The Beatles, ‘Love Me Do’, inclusă în noul album Beatles Greatest Hits, nu va câștiga destul pentru a-și cumpăra propria copie. White nu va primi mai mult decât taxa originală de 7 lire sterline pentru ședința sa de înregistrare.

17 noiembrie 1996
Spice Girls se aflau pe locul 1 în topul albumelor din Marea Britanie cu lansarea lor de debut, ‘Spice Girls.’ De pe album au fost extrase cinci single-uri: ‘Wannabe’, ‘Say You’ll Be There’, ‘2 Become 1’, ‘Who Do You Think You Are’ și ‘Mama’. Primul single, ‘Wannabe’, a ajuns pe locul 1 în 31 de țări, iar următoarele două single-uri, ‘Say You’ll Be There’ și ‘2 Become 1’, au ocupat primul loc în topurile a 53 de țări.

17 noiembrie 1995
Cântărețul și compozitorul englez, membru fondator al trupei de folk rock Lindisfarne, Alan Hull, a murit de atac de cord la vârsta de 50 de ani în timp ce lucra la un nou album, ‘Statues & Liberties’. După moartea sa, cenușa lui Hull a fost dispersată la vărsarea râului Tyne. Lindisfarne a avut single-ul britanic din 1972, ‘Lady Eleanor’, ‘Fog on the Tyne’ și ‘Run for Home’. La 19 iulie 2012, în urma unei campanii publice, a fost dezvelită o placă memorială Alan Hull pe fațada clădirii Newcastle City Hall, într-o ceremonie la care au participat sute de fani.

17 noiembrie 1992
La sfârșitul unei lungi bătălii pentru a primi drepturi de autor, Jimmy Merchant și Herman Santiago, foști membri ai trupei Frankie Lymon and the Teenagers, au primit aproximativ 4 milioane de dolari în plăți restante pentru piesa ‘Why Do Fools Fall In Love’.

17 noiembrie 1990
David Crosby de la Crosby, Stills, Nash & Young a fost internat în spital după ce și-a rupt piciorul, umărul și glezna într-un accident cu motocicleta sa Harley Davidson.

17 noiembrie 1984
Wham! se aflau pe locul 1 în topul albumelor din Marea Britanie cu ‘Make It Big’ și pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu ‘Wake Me Up Before You Go Go’. Inspirat de o notă ștearsă lăsată de partenerul său din Wham!, Andrew Ridgeley, pentru părinții lui Andrew, inițial destinată să citească “trezește-mă înainte să pleci”, dar cu “sus” scris din greșeală de două ori, astfel că Ridgeley a scris intenționat “pleacă” de două ori.

17 noiembrie 1979
John Glascock, basistul trupei Jethro Tull, a murit la vârsta de 28 de ani, ca rezultat al unei anomalii congenitale la inimă. Fusese și membru al trupei Chicken Shack.

17 noiembrie 1973
Dublul album Quadrophenia al trupei The Who a intrat în topul albumelor din Marea Britanie, ajungând pe locul 2. Unul dintre cele două opere rock de amploare ale trupei The Who (celălalt fiind ‘Tommy’ din 1969). Filmul din 1979 bazat pe poveste îi are în distribuție pe Phil Daniels, Toyah Willcox, Ray Winstone, Michael Elphick și Sting.

17 noiembrie 1971
Slade se aflau pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu ‘Coz I Luv You’, prima dintre cele șase poziții de lider ocupate de trupă. Titlurile melodiilor scrise greșit au devenit o marcă înregistrată pentru Slade, provocând o adevărată agitație între profesori în toată țara.

17 noiembrie 1967
O turneu de 16 date în Marea Britanie cu Jimi Hendrix, Pink Floyd, The Move, The Nice și Amen Corner a avut loc la City Hall din Sheffield. O recenzie din Sheffield Star a remarcat: ‘Asemenea unui golliwog electrificat, Jimi Hendrix s-a lansat într-un spectacol plin de energie electrică, ce a inclus interpretarea sa chitaristică intricate. Cu adevărat o Experiență’. Pink Floyd a lansat și cel de-al treilea lor single, ‘Apples And Oranges’, astăzi în Marea Britanie.

17 noiembrie 1966
The Beach Boys se aflau pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu ‘Good Vibrations’. În copilărie, mama lui Brian Wilson i-a spus că câinii pot simți “vibrații” de la oameni, astfel încât câinele ar lătra la “vibrații negative”. Wilson a transformat această idee generală în conceptul piesei.

17 noiembrie 1963
John Weightman, directorul unei școli de gramatică din Surrey, a interzis tuturor elevilor să-și lase părul în stilul Beatle, spunând: “acest stil ridicol scoate la iveală ce e mai rău în băieți din punct de vedere fizic. Îi face să arate ca niște idioti.”

17 noiembrie 1962
The Four Seasons au început o serie de cinci săptămâni pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu ‘Big Girls Don’t Cry’, a doua lor piesă numărul 1 din acel an. Piesa a ocupat locul 13 în Marea Britanie.

17 noiembrie 1957
Harry Belafonte se afla pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu ‘Mary’s Boy Child’, primul single care a vândut peste 1 milion de copii în Marea Britanie. A stat pe locul 1 timp de șapte săptămâni, devenind astfel hitul de Crăciun al anului. Prima piesă de Crăciun care a ajuns pe locul 1 în două versiuni diferite – cealaltă fiind versiunea Boney M din 1978.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!
© 2023 RadioGalaxia.ro | Toate drepturile rezervate.