Calendar muzical: 17 iulie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 17 iulie

17 iulie 2021
Violonistul și cântărețul american de rock, Robby Steinhardt, a murit din cauza complicatiilor pancreatitei acute la vârsta de 71 de ani. El este cunoscut în special pentru munca sa alături de trupa Kansas, unde a fost co-solist vocal împreună cu claviaturistul Steve Walsh.

17 iulie 2019
Balada “Chasing Cars” a trupei Snow Patrol a fost numită cea mai difuzată piesă a secolului 21 la radio în Marea Britanie. Lansată inițial în 2006, balada îndrăgostită nu a ajuns pe locul 1 în Marea Britanie, dar a rămas în topurile muzicale timp de peste trei ani. Locul al doilea a fost ocupat de piesa “I Gotta Feeling” a trupei Black Eyed Peas, în timp ce “Happy” a lui Pharrell s-a clasat pe locul al treilea.

17 iulie 2013
Cântărețul trupei U2, Bono, a primit cea mai înaltă distincție culturală a Franței pentru contribuția sa la muzică și angajamentul său în cauzele umanitare, atunci când i-a fost înmânată comanda Ordinului Artelor și Literelor de către ministrul francez al Culturii, Aurelie Filippetti, în Paris.

17 iulie 2011
Bruce Springsteen a făcut o apariție surpriză la un omagiu adus lui Clarence Clemons la Wonder Bar din Asbury Park, New Jersey. Șeful a susținut un recital de 45 de minute în fața unei audiențe restrânse de 400 de persoane. Clemons, care a murit pe 18 iunie în acel an, a fost un membru important al trupei E Street Band a lui Bruce Springsteen, cântând la saxofon tenor alături de acesta începând din 1971. Springsteen și Clemons s-au întâlnit pentru prima dată la Wonder Bar din Asbury Park.

17 iulie 2008
Starurile rock în vârstă și muzicienii de studio vor continua să primească drepturi de autor pentru înregistrările lor vechi pe tot parcursul vieții, conform unui plan al Uniunii Europene. În prezent, interpreții își pierd drepturile asupra înregistrărilor lor după 50 de ani. Artiști veterani precum Sir Cliff Richard și Roger Daltrey se numără printre cei care au militat pentru extinderea acestora. Uniunea Europeană anunțase un program pentru ca drepturile de autor asupra înregistrărilor să dureze 95 de ani.

17 iulie 2005
Muzicianul jamaican Laurel Aitken a murit. Supranumit “Tatăl fondator al Ska-ului”, piesa sa “Boogie In My Bones” din 1958 a devenit prima lansare a casei de discuri Island Records și a ocupat primul loc în topurile din Jamaica timp de 11 săptămâni.

17 iulie 2004
Jumătate din cei 4.500 de oameni din audiență au părăsit spectacolul lui Linda Ronstadt la Aladdin Resort and Casino din Las Vegas după ce cântăreața i-a dedicat un bis al piesei “Desperado” regizorului Michael Moore și a îndemnat publicul să vadă filmul său Fahrenheit 9/11.

17 iulie 1999
Kevin Wilkinson, bateristul în vârstă de 41 de ani al trupei Howard Jones, și-a luat propria viață. El a colaborat, de asemenea, cu trupe precum China Crisis, Holly and the Italians, Squeeze și The Waterboys.

17 iulie 1996
Chas Chandler a murit la vârsta de 57 de ani la Newcastle General Hospital, în Anglia, unde era supus unor teste legate de un anevrism aortic. El a fost basistul trupei The Animals și managerul trupelor Slade, Nick Drake și Jimi Hendrix.

17 iulie 1995
Robbie Williams a părăsit trupa Take That. Grupul obținuse șase single-uri Nr. 1 în Marea Britanie și două albume Nr. 1 cu Robbie în componență.

17 iulie 1993
Guns N’ Roses a susținut un concert la stadionul River Plate din Buenos Aires, Argentina, în fața a 80.000 de oameni, fiind ultimul spectacol al turneului lor Use Your Illusion. Un moment deosebit al serii a fost participarea bateristului englez Cozy Powell, care a cântat la tobe alături de Matt Sorum, îmbrăcat în uniforma unui curier de la Domino’s Pizza.

17 iulie 1993
Take That a avut primul său single Nr. 1 în Marea Britanie cu piesa “Pray”. A fost primul dintre cele 8 single-uri Nr. 1 ale lor, devenind cel mai de succes trup britanic de băieți din anii ’90.

17 iulie 1992
Prima seară a unui turneu nord-american susținut de Guns N’ Roses, Metallica și Faith No More a început la RFK Stadium din Washington DC.

17 iulie 1987
Trupa lui Ozzy Osbourne a început un turneu de 16 săptămâni în închisorile din Statele Unite.

17 iulie 1982
Irene Cara se afla pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa “Fame”, care se baza pe seria de televiziune de succes despre o școală de teatru din New York. Cara (care a jucat rolul lui Coco Hernandez în filmul original) a câștigat premiul Oscar pentru Cea mai bună melodie originală și premiul Globul de Aur pentru același lucru.

17 iulie 1979
Gary Moore a părăsit trupa Thin Lizzy în timpul unui turneu în Statele Unite și a fost înlocuit de chitaristul Midge Ure, fost membru al trupelor Slick și Rich Kids.

17 iulie 1976
Demis Roussos se afla pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu EP-ul “The Roussos Phenomenon”. A fost singurul său single care a ajuns pe primul loc în topurile din Marea Britanie și singurul EP care a ocupat prima poziție în anii ’70.

17 iulie 1975
Bob Marley și The Wailers au susținut primul concert dintr-o serie de două la The Lyceum din Londra, iar ambele serate au fost înregistrate pentru albumul live lansat în noiembrie, care includea și single-ul “No Woman No Cry”.

17 iulie 1974
The Moody Blues au deschis ceea ce pretindeau a fi primul studio de înregistrări “quadraphonic” din lume.

17 iulie 1972
O bombă a explodat sub furgoneta cu echipament a trupei The Rolling Stones în Montreal, presupus a fi opera separatistilor francezi. Fanii furioși au provocat revolte, aruncând sticle și pietre, după ce s-a constatat că 3.000 de bilete pentru concert erau false.

17 iulie 1971
John Lennon și Yoko Ono au apărut în emisiunea de noapte a postului BBC, Parkinson, unde John a criticat presa britanică pentru că o numea pe Yoko “urâtă” și pentru că spunea că ea a destrămat trupa The Beatles.

17 iulie 1968
Filmul animat Yellow Submarine a avut premiera la The London Pavilion. The Beatles au făcut o apariție cameo în film, dar nu și-au înregistrat vocile pentru personaje.

17 iulie 1967
Saxofonistul și compozitorul american de jazz John Coltrane a murit de cancer la ficat la Huntington Hospital din Long Island, New York, la vârsta de 40 de ani. A colaborat cu Miles Davis, Dizzy Gillespie și a lansat albumul “A Love Supreme” în 1964.

17 iulie 1967
Single-ul trupei The Beatles, “All You Need Is Love / Baby You’re A Rich Man” (inițial numit “One Of The Beautiful People”), a fost lansat în Statele Unite. A devenit al 14-lea single Nr. 1 al trupei The Beatles în SUA.

17 iulie 1965
King Records a lansat piesa “Papa’s Got a Brand New Bag” interpretată de James Brown, care a ajuns să vândă peste 2 milioane de exemplare și a primit Premiul Grammy pentru cea mai bună înregistrare Rhythm & Blues. “Papa’s Got a Brand New Bag” este considerată una dintre piesele fundamentale în apariția muzicii funk ca un stil distinct.

17 iulie 1959
Billie Holiday a murit într-un spital din New York City din cauza cirozei hepatice, după ani de abuz de alcool, la vârsta de 43 de ani (în timp ce era sub arest pentru posesie de heroină, cu polițiști staționați la ușa camerei ei). În ultimii ani ai vieții sale, ea fusese înșelată treptat de câștigurile sale. Cântăreața care a înregistrat hit-uri precum “God Bless the Child” și imnul mișcării pentru drepturile civile “Strange Fruit” a murit având doar 0,70 dolari în contul bancar.

17 iulie 1946
Petula Clark a făcut debutul său televizat în Marea Britanie, apărând în seria TV Cabaret la vârsta de 13 ani. Clark începuse să apară ca invitată la emisiuni de radio la doar 9 ani și a făcut primul ei film un an mai târziu. “Put Your Shoes On Lucy” a fost lansată ca primul ei single în 1949, iar “The Little Shoemaker” a devenit primul său hit în Marea Britanie în 1954.

error: Content is protected !!