Calendar muzical: 17 august

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 17 august

17 august 2019
Piesa “Fear Inoculum” a trupei Tool a intrat pe locul 93 în topul US Hot 100, devenind cea mai lungă piesă care a ajuns vreodată în acea listă. Având o durată de 10 minute și 22 de secunde, a depășit piesa “Blackstar” a lui David Bowie, care are o durată de 9 minute și 57 de secunde. “Fear Inoculum” a ieșit din topul respectiv în săptămâna următoare.

17 august 2012
Trei membre ale grupului rus de protest punk rock feminist Pussy Riot au fost condamnate la doi ani de închisoare după ce au organizat o performanță în catedrala Moscovei numită Hristos Mântuitorul, ca protest împotriva susținerii liderului Bisericii Ortodoxe a lui Putin în timpul campaniei sale electorale.

17 august 2009
A fost emis un mandat de arestare pentru cântărețul Bobby Brown după ce nu a apărut la o audiere în instanță legată de plățile pentru întreținerea copilului. Judecătoarea Christina Harms a ordonat ca domnul Brown să fie arestat data viitoare când se va afla în statul Massachusetts. Cântărețul ar fi fost în urmă cu 45.000 de dolari (27.500 de lire sterline) la plata pentru cei doi copii adolescenți pe care îi are cu fosta sa iubită Kim Ward.

17 august 2009
Un hoț din Noua Zeelandă a luat măsuri neobișnuite lăsându-și detaliile de contact la locul faptei. Bărbatul a rezervat o copie a albumului “The Wall” de la Pink Floyd la un magazin de discuri din Christchurch, lăsându-și numele și numărul de telefon, înainte de a jefui casa de marcat. El era un client obișnuit al magazinului și avea deja mai multe înregistrări comandate.

17 august 2008
Jackson Browne a dat în judecată candidatul republican la președinția SUA, John McCain, pentru că a folosit una dintre piesele sale fără permisiune. Browne a pretins că utilizarea piesei sale “Running on Empty” într-un anunț publicitar a constituit o încălcare a dreptului de autor și că ar duce oamenii să creadă că el susține pe McCain. Browne solicita daune în valoare de peste 75.000 de dolari (40.000 de lire sterline).

17 august 2004
Un raport a arătat cum intermediarii foloseau acum eBay pentru a vinde bilete la concerte care fuseseră epuizate. S-a spus că intermediarii nu încălcau legea utilizând site-urile de licitații pe internet și că biletele pentru concertul Madonnei la Wembley, în valoare de 150 de lire sterline, erau vândute cu 350 de lire sterline, iar un cuplu de bilete pentru a vedea The White Stripes, în valoare de 90 de lire sterline, erau în prezent pe eBay pentru 130 de lire sterline.

17 august 2002
Darius se afla pe locul 1 în topul UK Singles Chart cu piesa “Colourblind”. A fost al treilea finalist al emisiunii “Pop Idol” care a obținut un număr unu. Initial, el nu a reușit să se califice în grupul Hear’Say în cadrul emisiunii “Popstars” și apoi a ocupat locul al treilea în “Pop Idol”.

17 august 1999
Led Zeppelin s-a clasat pe primul loc într-un top al muzicienilor din Marea Britanie cu cele mai multe înregistrări piratate, compilat de British Phonographic Industry (BPI), după ce au identificat 384 de titluri de înregistrări piratate ce conțineau interpretări ale trupei Led Zeppelin. Topul înregistrărilor piratate a fost compilat din arhiva BPI, care cuprinde aproximativ 10.000 de înregistrări confiscate în ultimii 25 de ani. Pe locul doi s-au clasat The Beatles cu 320 de intrări, iar printre artiștii enumerați s-au mai aflat The Rolling Stones, Bob Dylan și Pink Floyd.

17 august 1999
Fostul toboșar al trupei Bay City Rollers, Derek Longmuir, a apărut în fața Curții Șerifului din Edinburgh, fiind acuzat de pornografie infantilă și infracțiuni legate de droguri. Longmuir, în vârstă de 48 de ani, a negat acuzațiile. Ulterior, a fost condamnat la 300 de ore de muncă în folosul comunității.

17 august 1995
Cântărețul trupei Depeche Mode, Dave Gahan, a fost transportat de urgență la Cedars-Sinai Medical Centre după o presupusă tentativă de suicid. Poliția l-a găsit la domiciliul său din Los Angeles cu o tăietură de două inci pe încheietura mâinii.

17 august 1991
Trupa Nirvana a filmat videoclipul pentru piesa “Smells Like Teen Spirit” la GMT Studios din Culver City, California, cu costuri de producție de mai puțin de 50.000 de dolari. În timpul filmărilor au fost implicați fani reali ai trupei ca public. Videoclipul a adus trupei Nirvana premiile pentru Cel mai bun artist nou și Cea mai bună trupă alternativă la MTV Video Music Awards din 1992, iar în anul 2000 Guinness World Records a desemnat “Teen Spirit” ca fiind cel mai difuzat videoclip pe MTV Europe.

17 august 1987
Tobosarul de sesiune Gary Chester a murit de cancer. A fost membru al trupei The Coasters și a cântat în numeroase hituri majore pentru alte trupe, inclusiv: “Brown Eyed Girl”, “Under The Boardwalk”, “Walk On By”, “It’s My Party”.

17 august 1979
Ziarul New York Post a relatat că Anita Pallenberg (soția lui Keith Richards) era asociată cu un coven de vrăjitoare din South Salem, New York, unde Richards avea o casă. Un polițist a susținut că a fost atacat de un grup de persoane cu haine cu glugă neagră și căciulă, iar un tânăr local a afirmat că a fost invitat de Pallenberg să participe la “orgii sexuale cu fum de marijuana”. Localnicii au susținut de asemenea că au găsit “stâlpi ritualici” și animale mici “sacrificate” în apropierea casei.

17 august 1974
Eric Clapton a început un regim de patru săptămâni pe locul 1 în topul albumelor din SUA cu “461 Ocean Boulevard”, un hit pe locul 3 în Marea Britanie. Casa prezentată pe coperta albumului este 461 Ocean Boulevard în orașul Golden Beach, Florida (aproape de Miami), unde Clapton a locuit în timp ce a înregistrat albumul.

17 august 1973
Fostul solist al trupei Temptations, Paul Williams, a fost găsit mort în mașina sa, după ce s-a împușcat. Avea datorii de 80.000 de dolari la taxe și afacerea sa boutique destinată celebrităților eșuase.

17 august 1969
Ultima zi a Festivalului Woodstock de 3 zile a avut loc la ferma lui Max Yasgur din Bethel, New York. Artiștii care au apărut au inclus trupele Crosby, Stills, Nash & Young, The Who, Jimi Hendrix, Ten Years After, John Sebastian, Sha Na Na, Joe Cocker, Country Joe and the Fish, The Band, Ten Years After, Johnny Winter și Paul Butterfield Blues Band. Au fost vândute peste 186.000 de bilete, dar în prima zi gardurile fragile și barierele pentru bilete s-au prăbușit. Organizatorii au anunțat că concertul va fi un eveniment gratuit, ceea ce a determinat mii de oameni să se îndrepte spre concert.

17 august 1968
Trupa The Doors a început o serie de patru săptămâni pe locul 1 în topul albumelor din SUA cu “Waiting For The Sun”. Al treilea album al trupei a generat al doilea lor single pe locul 1 în SUA, “Hello, I Love You”.

17 august 1968
Trupa The Rascals (anterior cunoscută ca Young Rascals) a început o serie de cinci săptămâni pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu piesa “People Got To Be Free”. Grupul avusese treisprezece hituri în top 40 în SUA.

17 august 1965
Trupa The Byrds a fost nevoită să anuleze un concert în timpul turneului lor din Marea Britanie la The Guildhall, Portsmouth, deoarece se vânduseră doar 250 din cele 4.000 de bilete.

17 august 1964
Consiliul orașului Glasgow din Scoția a anunțat că toți băieții și bărbații cu tunsori în stilul celor de la The Beatles vor trebui să poarte căști de baie, după ce un comitet a aflat că părul de la tunsorile “Beatle” bloca filtrele piscinelor.

17 august 1960
The Beatles au început prima lor angajare la Hamburg la Indra Club, Grosse Freiheit, Hamburg, Germania de Vest, jucând în prima din cele 48 de seri la acest club. Proprietarul, Bruno Koschmider, le-a cerut celor de la The Beatles să “Mach Schau”, adică să facă un spectacol cu adevărat intens, ceea ce a dus la ca trupa să strige, să țipe și să sărute pe scenă și uneori să cânte culcată pe podea. John Lennon a apărut o dată purtând doar chiloți, iar într-o altă ocazie, avea o șezlongă de toaletă atârnată la gât. Membrii trupei Beatles locuiau într-o singură cameră din spatele unui ecran al unui cinematograf din apropiere.

17 august 1959
Trompetistul american de jazz Miles Davis a lansat albumul “Kind of Blue”, considerat de mulți critici drept cel mai mare record de jazz, capodopera lui Davis și unul dintre cele mai bune albume din toate timpurile. Influța sa asupra muzicii, inclusiv a genurilor de jazz, rock și muzică clasică, a determinat scriitorii să-l considere unul dintre cele mai influente albume înregistrate vreodată.

17 august 1955
Elvis Presley a lansat ceea ce avea să devină primul său hit numărul 1, “I Forgot to Remember to Forget / Mystery Train”. A ocupat primul loc în topurile country câteva luni mai târziu și a rămas acolo timp de 5 săptămâni.

error: Content is protected !!