Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întâmplat într-o zi de 16 septembrie
16 septembrie 2022
Robbie Williams l-a depășit pe Elvis Presley (cu 13 locuri 1) și a devenit artistul solo cu cele mai multe albume pe locul 1 în Marea Britanie, când cel mai recent album al său, “XXV”, a ocupat primul loc în topul britanic. Doar The Beatles au avut mai multe albume pe locul 1 în Marea Britanie decât Robbie, cu 15 de-a lungul carierei lor.
16 septembrie 2018
Muzicianul britanic poli-instrumentist și producător de înregistrări Maartin Allcock a murit la vârsta de 61 de ani. A fost membru al formației britanice de folk-rock Fairport Convention și al trupei Jethro Tull, și a cântat la clape pentru The Mission.
16 septembrie 2014
Cântăreața americană Ariana Grande se afla pe locul 1 în topul albumelor din SUA cu albumul ei de studio numărul doi, “My Everything”. Albumul a debutat și pe locul 1 în Australia și Canada și a ajuns în top zece în alte douăzeci de țări din întreaga lume.
16 septembrie 2013
Un booklet suvenir de la Festivalul Monterey Pop din 1967, semnat de Jimi Hendrix, s-a vândut cu 6.500 de dolari pe eBay. Acest artefact mai conținea și autografe de la trei membri ai trupei The Mamas and the Papas.
16 septembrie 2013
Jackie Lomax a murit la vârsta de 69 de ani acasă, în Anglia. A devenit cunoscut inițial ca vocalist și basist în trupa The Undertakers, care a făcut parte din mișcarea Mersey Beat. Ulterior, el a fost unul dintre primii artiști care au semnat cu casa de discuri Apple a lui The Beatles, cu George Harrison compunându-i single-ul “Sour Milk Sea”.
16 septembrie 2009
Mary Travers din trio-ul folk Peter, Paul and Mary a trecut în neființă după o luptă de mai mulți ani cu leucemia. Avea 72 de ani. Vocea principală a Mariei poate fi auzită pe cel mai mare hit al trupei, “Leaving On A Jet Plane”, lansat în 1969.
16 septembrie 2008
Norman Whitfield a murit în Los Angeles, California, din cauza diabetului și a altor boli. A fost compozitor și producător la Motown și a colaborat cu Barrett Strong la hituri precum ‘I Heard It Through the Grapevine’, ‘Ain’t Too Proud to Beg’, ‘(I Know) I’m Losing You’, ‘Cloud Nine’, ‘War’, ‘Papa Was a Rolling Stone’ și ‘Car Wash’.
16 septembrie 2006
Bob Dylan se afla pe locul 1 în topul albumelor din SUA cu albumul ‘Modern Times’. Acesta a intrat în topurile din SUA pe prima poziție, devenind primul album al lui Dylan care a atins această poziție din 1976, cu albumul ‘Desire’, cu 30 de ani în urmă. La vârsta de 65 de ani, Dylan a devenit cel mai în vârstă muzician care a ajuns în vârful clasamentului Billboard al albumelor. (Tony Bennett, în vârstă de 85 de ani, a doborât acest record în 2011 cu albumul său ‘Duets’). Albumul a ajuns și pe locul 1 în Australia, Canada, Danemarca, Irlanda, Noua Zeelandă, Norvegia și Elveția.
16 septembrie 2004
Izora Armstead, cântăreața din Weather Girls, a murit la vârsta de 62 de ani din cauza insuficienței cardiace la un spital din San Leandro, estul San Francisco. A fost și membră a grupului Two Tons O’ Fun și a apărut pe patru albume ale lui Sylvester, inclusiv ‘(You Make Me Feel) Mighty Real’.
16 septembrie 2001
Artistul austriac DJ Otzi a ajuns pe locul 1 în topul UK cu single-ul ‘Hey Baby’, o versiune euro-dance a hitului lui Bruce Channel de pe locul 2 din 1962.
16 septembrie 1998
La o licitație Sotheby’s, un caiet care a aparținut fostului angajat al Beatles, Mal Evans, conținând versurile piesei ‘Hey Jude’, s-a vândut pentru 111.500 de lire sterline, o jachetă din denim în două culori care a aparținut lui John Lennon a fost vândută pentru 9.200 de lire sterline, iar rochia cu drapelul Marii Britanii purtată de Spice Girl Ginger Spice s-a vândut pentru 41.320 de lire sterline.
16 septembrie 1996
Pearl Jam a susținut primul concert din cadrul turneului lor ‘No Code’ la Key Arena din Seattle, Washington. Din cauza refuzului formației de a cânta în locațiile gestionate de Ticketmaster, au fost nevoiți să utilizeze companii alternative pentru vânzarea biletelor, ceea ce a dus la plângeri din partea fanilor, care au considerat că sunt greu accesibile și dificil de obținut.
16 septembrie 1996
Ricardo Lopez, în vârstă de 21 de ani, a fost găsit mort în apartamentul său din Hollywood după ce s-a sinucis. Înainte de moartea sa, Ricardo a expediat o bombă cu acid către managementul londonez al cântăreței islandeze Bjork.
16 septembrie 1988
Fostul baterist al formației Clash, Topper Headon, a fost eliberat din închisoare după ce a executat 10 luni dintr-o sentință de 15 luni pentru o infracțiune legată de narcotice.
16 septembrie 1985
Kate Bush a lansat al cincilea său album de studio, ‘Hounds of Love’. Single-ul principal al albumului, ‘Running Up That Hill’, a devenit unul dintre cele mai mari hituri ale lui Bush, iar albumul a produs încă trei single-uri de succes: ‘Cloudbusting’, ‘Hounds of Love’ și ‘The Big Sky’. Revista NME a plasat ‘Hounds of Love’ pe locul 48 în lista lor a “Celor mai mari 500 de albume din toate timpurile”.
16 septembrie 1979
Piesa ‘Rapper’s Delight’ a trupei The Sugarhill Gang a fost lansată. Deși nu a fost primul single care să prezinte rap, este în general considerată piesa care a popularizat pentru prima dată hip-hopul în Statele Unite și în întreaga lume. Versurile de început ale piesei, “I said a hip, hop, the hippie, the hippie to the hip hip hop”, sunt cunoscute în întreaga lume.
16 septembrie 1977
La vârsta de 29 de ani, fostul solist al trupei T Rex, Marc Bolan, a fost ucis pe loc când mașina condusă de prietena sa, Gloria Jones, a părăsit șoseaua și a lovit un copac în Barnes, Londra. Miss Jones și-a rupt maxilarul în accident. Cuplul se întorcea la casa lui Bolan din Richmond după o seară petrecută la un restaurant din Mayfair. Un localnic care a asistat la accident a declarat: ‘Când am ajuns, o fată era întinsă pe capotă, iar un bărbat cu păr lung și creț era întins pe șosea – era o mizerie teribilă.’
16 septembrie 1972
Wishbone Ash, Family, Steppenwolf, John Kay Band, Slade, Uriah Heep, Roy Wood și Wizzard, Wild Angels, Glencoe, Sunshine și Cold Comfort Farm au apărut la Festivalul Buxton din Derbyshire, Anglia.
16 septembrie 1970
Led Zeppelin a câștigat premiul pentru ‘cea mai bună trupă’ în sondajul cititorilor Melody Maker. Acesta a fost primul an în ultimii opt ani când The Beatles nu au câștigat premiul pentru ‘cea mai bună trupă’.
16 septembrie 1970
Jimi Hendrix s-a alăturat lui Eric Burdon pe scenă la Ronnie Scotts din Londra pentru ceea ce avea să fie ultima apariție publică a chitaristului.
16 septembrie 1967
Primul album LP al lui Jimi Hendrix, “Are You Experienced?”, a intrat în clasamentul albumelor Billboard Hot 200, unde a rămas timp de 106 săptămâni, inclusiv 77 de săptămâni în top 40. În 2003, revista Rolling Stone l-a clasat pe locul 15 în lista lor a “Celor mai mari 500 de albume din toate timpurile”, iar doi ani mai târziu a fost selectat pentru conservarea permanentă în Registrul Național de Înregistrare la Biblioteca Congresului din Statele Unite.
16 septembrie 1967
Lucrând la studiourile Abbey Road din Londra, The Beatles au înregistrat 11 variante ale piesei ‘Your Mother Should Know’, dând piesei un ritm mai puternic, dar această versiune a piesei a fost abandonată în favoarea înregistrării originale.
16 septembrie 1966
Membrul Parlamentului Tom Drilberg a cerut Camerei Comunelor din Marea Britanie să “deplângă” oficial acțiunea unui magistrat care anterior îi numise pe The Rolling Stones “idioți complet… care poartă haine murdare.”
16 septembrie 1963
Piesa ‘She Loves You’ a celor de la The Beatles a fost lansată de Swan Records în SUA. Deși piesa era pe locul 1 în Marea Britanie, ‘She Loves You’ a fost ignorată în SUA până în 1964 când a ajuns pe primul loc în clasamentul pop din SUA.
16 septembrie 1957
Turneul “The Biggest Show Of Stars” a debutat la Brooklyn Paramount și a inclus artiști precum Buddy Holly & The Crickets, The Drifters, The Everly Brothers și Frankie Lymon. În unele locații, artiștii nu au putut cânta din cauza legilor segregării.
16 septembrie 1956
Anne Shelton a fost pe locul 1 în clasamentul britanic cu piesa ‘Lay Down Your Arms.’ Shelton a fost o vedetă vocală britanică a anilor ’40 și ’50 și a cântat o perioadă cu Orchestra Glenn Miller.