Calendar muzical: 16 octombrie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întâmplat într-o zi de 16 octombrie

16 Oct 2017
Ed Sheeran și-a rupt încheietura și cotul într-un accident cu bicicleta, fiind nevoit să anuleze concerte din turneul său din Asia. El a numit această perioadă “cele mai depresive șase săptămâni din viața mea.”

16 Oct 2015
Patti Smith s-a simțit emoționată până la lacrimi după ce un fan i-a returnat un sac de obiecte furate, la 36 de ani după ce acestea au dispărut. Printre ele se afla o cămașă purtată într-o ședință foto pentru coperta revistei Rolling Stone din 1978 și o bandană primită de la fratele ei decedat. Aceste obiecte au dispărut în iunie 1979, când un camion care transporta echipamente muzicale în valoare de 40.000 de dolari, inclusiv amplificatoare și chitare, a fost furat de la un hotel după ce Smith și trupa ei au susținut un concert la Aragon Ballroom din Chicago.

16 Oct 2010
Studentul absolvent de la Universitatea Auburn, Justin Havird, a numit o nouă specie de pește, Lepidocephalichthys zeppelini, deoarece aripa pectorală a peștelui i-a amintit de chitara cu două gâturi folosită de Jimmy Page. “Sunt un mare fan Led Zeppelin și îi ascultam în timp ce lucram la acest pește”, a spus Havird. “Structura care face această specie unică mi-a amintit de chitara pe care a cântat Jimmy Page.”

16 Oct 2007
Starul rock francez Bertrand Cantat a fost eliberat din închisoare după ce a ispășit jumătate din pedeapsa de opt ani pentru uciderea prietenei sale actrițe. Cantat, solistul trupei Noir Desir, fusese închis pentru omorul din culpă al Mariei Trintignant, după o ceartă violentă într-un hotel din Lituania în iulie 2003. Ea a murit după mai multe zile petrecute în comă.

16 Oct 2007
Madonna a semnat un contract revoluționar de înregistrare și turneu cu promotorul de concerte Live Nation, devenind prima mare vedetă care a ales un acord complet cu o companie de turnee în locul unui contract tradițional de înregistrare. Acordul, evaluat la 120 de milioane de dolari (59 de milioane de lire sterline) pe o perioadă de 10 ani, i-a acordat Live Nation drepturile asupra tuturor proiectelor sale legate de muzică – inclusiv noi albume, turnee, merchandise, site-uri web, DVD-uri, sponsorizări, emisiuni TV și filme.

16 Oct 2006
CBGB, celebrul club punk din New York, cunoscut pentru descoperirea lui Patti Smith și Ramones, s-a închis după un ultim concert susținut de Patti Smith însăși. Blondie și Talking Heads și-au găsit de asemenea faima după ce au cântat la acest club, care a contribuit la lansarea muzicii punk în SUA. Localul s-a deschis pentru prima dată în decembrie 1973, numele său complet fiind CBGB OMFUG, acronim pentru “country, bluegrass, blues și alte muzici pentru gurmanzii plini de entuziasm.”

16 Oct 2001
Doi paznici de securitate au fost concediați după ce au refuzat să-l lase pe Bob Dylan să intre la propriul său concert. Dylan, care ceruse ca securitatea la turneul său “Love and Theft” să fie mai strictă ca niciodată, nu avea un tichet de acces atunci când a ajuns în culise.

16 Oct 1992
Concertul de aniversare a celor 30 de ani de la debutul înregistrărilor lui Bob Dylan a avut loc la Madison Square Garden din New York City. Printre artiștii invitați s-au numărat Neil Young, Eric Clapton, George Harrison, Roger McGuinn, Tom Petty, Ronnie Wood și însuși Dylan.

16 Oct 1988
Whitney Houston a obținut cel de-al treilea său single numărul 1 în Marea Britanie cu “One Moment In Time.” Cântecul a fost înregistrat pentru a celebra Jocurile Olimpice de la Seul din 1988.

16 Oct 1986
Keith Richards, Eric Clapton și Robert Cray s-au alăturat altor artiști pe scenă în St. Louis la concertul de ziua a 60-a a lui Chuck Berry, eveniment prezentat în filmul “Hail Hail! Rock & Roll.”

16 Oct 1982
Culture Club au apărut în emisiunea TV britanică “Top Of The Pops” interpretând “Do You Really Want To Hurt Me”. Au fost invitați în emisiune datorită absenței lui Shakin’ Stevens, care era bolnav și nu putea să apară. Melodia a devenit un mare hit după reprezentația memorabilă la emisiunea de muzică TV.

16 Oct 1976
Grupul “One Hit Wonders” Rick Dees and his Cast Of Idiots a ajuns pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu “Disco Duck, (part one)”. Rick Dees a fost un prezentator de televiziune și radio din SUA, iar melodia a ajuns pe locul 6 în Marea Britanie.

16 Oct 1976
Albumul “Songs In The Key Of Life” al lui Stevie Wonder a ajuns pe locul 1 în topul albumelor din SUA (numele de lucru a fost “Let’s See Life the Way It Is”). Cu piese precum “Sir Duke”, “I Wish”, “Pastime Paradise” și “Isn’t She Lovely”, acesta a fost al treilea album al lui Wonder care a ajuns pe locul 1 în SUA și a devenit cel mai bine vândut și cel mai aclamat din punct de vedere critic album din cariera lui Stevie Wonder.

16 Oct 1972
Creedence Clearwater Revival s-au destrămat după eșecul ultimului lor album, “Mardi Gras”. După un succes limitat ca artist solo și câteva probleme legale cu Fantasy Records, John Fogarty a avut două mari hituri în 1985, “Center Field” și “Rock and Roll Girls”. Fratele lui John, Tom Fogarty, a decedat în septembrie 1990, iar membrii supraviețuitori au început un turneu sub numele Creedence Clearwater Revisited.

16 Oct 1969
Bobbie Gentry se afla pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu melodia “I’ll Never Fall In Love Again,” scrisă de Burt Bacharach și Hal David, fiind singurul ei single care a ajuns pe locul 1 în Marea Britanie.

16 Oct 1969
Leonard Chess, director de casă de discuri și fondator al casei de discuri Chess Records, a decedat de un atac de cord la vârsta de 52 de ani. Casa de discuri Chess a fost casa pentru artiști precum John Lee Hooker, Chuck Berry, Bo Diddley, Little Walter, The Moonglows, The Flamingos, Jimmy Reed și Sonny Boy Williamson.

16 Oct 1967
Cântăreața folk Joan Baez a fost arestată, împreună cu alte 123 de persoane, pentru blocarea intrării într-un Centru de Încorporare a Forțelor Armate din Oakland, California.

16 Oct 1965
The Beatles au înregistrat melodia “Day Tripper” la studiourile Abbey Road din Londra în trei luări, apoi au adăugat vocile și alte overdub-uri, terminând piesa înainte de sfârșitul zilei.

16 Oct 1962
Prima noapte a unui turneu de două luni al casei de discuri Motown Records a început în Washington DC, avându-i pe Marvin Gaye, The Supremes, Mary Wells, The Miracles și Stevie Wonder, în vârstă de 12 ani.

16 Oct 1961
Decca Records a lansat melodia “Crazy” interpretată de Patsy Cline. Balada, compusă de Willie Nelson, a devenit un hit de top 2 în 1962. Nelson a scris inițial melodia pentru cântărețul country Billy Walker, dar Walker a refuzat-o. Succesul ulterior al melodiei a ajutat la lansarea lui Nelson atât ca interpret, cât și ca compozitor. Patsy Cline a petrecut 21 de săptămâni în top cu această melodie, care a devenit ulterior una dintre semnăturile ei.

16 Oct 1956
Frankie Laine se afla pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu melodia “A Woman In Love”, al patrulea și ultimul său single care a ajuns pe locul 1 în Marea Britanie. Laine era supranumit “Domnul Ritm” și “Plămânii de piele veche.”

16 Oct 1951
La vârsta de 18 ani, Richard Penniman, care folosea deja numele de scenă Little Richard, a înregistrat primele sale melodii pentru casa de discuri RCA Camden la studiourile postului de radio WGST din Atlanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!
© 2023 RadioGalaxia.ro | Toate drepturile rezervate.