Calendar muzical: 16 noiembrie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întâmplat într-o zi de 16 noiembrie

16 noiembrie 2018
Scott English, compozitor american, a decedat la vârsta de 81 de ani din cauza complicatiilor unei operații de șold. Este cunoscut în special ca co-autor al piesei „Brandy”, pe care a scris-o împreună cu Richard Kerr. Această melodie a devenit un hit numărul 1 pentru Barry Manilow (redenumită „Mandy”) în 1974.

16 noiembrie 2014
Cântărețul U2, Bono, a fost implicat în ceea ce medicii au numit un „accident de bicicletă de înaltă energie”. Cântărețul a fost dus de urgență la departamentul de urgență al New York-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center și a fost supus unei operații de cinci ore. Rănirea a determinat grupul să amâne o rezidență planificată de o săptămână în emisiunea The Tonight Show cu Jimmy Fallon.

16 noiembrie 2010
Catalogul muzical al trupei The Beatles a devenit în cele din urmă disponibil pe iTunes, după ani de negocieri. Pentru prima dată, consumatorii puteau cumpăra unele dintre cele mai populare melodii ale celor patru fabuloși prin intermediul magazinului. Apple și casa de discuri EMI au avut discuții timp de ani de zile pentru a-și aduce catalogul online. Șeful executiv al Apple și fan al trupei Beatles, Steve Jobs, a spus că a fost „un drum lung și sinuos până aici. Iubim Beatles și suntem onorați și încântați să-i primim pe iTunes”.

16 noiembrie 2006
Albumul „Greatest Hits” al trupei Queen a fost declarat cel mai bine vândut album din Marea Britanie din toate timpurile de către The Official UK Charts Company. Clasamentul, alcătuit din cifrele de vânzări din ultimii cincizeci de ani, a arătat că compilația lor „Greatest Hits” a vândut 5.407.587 de copii. The Beatles ocupau locul doi cu Sgt Pepper’s Lonely Heart’s Club Band.

16 noiembrie 2002
Miliardarul texan David Bonderman i-a angajat pe The Rolling Stones să cânte la petrecerea sa de la Hard Rock Hotel din Las Vegas, cu ocazia împlinirii vârstei de 60 de ani. Onorariul trupei a fost de 4,4 milioane de lire sterline.

16 noiembrie 2000
Elton John a declarat în fața unui tribunal superior din Londra că fostul său iubit și manager, John Reid, l-a trădat în privința costurilor turneelor. Cântărețul a spus că Reid a fost „prins cu mâinile în buzunar”. Elton l-a dat în judecată pe Andrew Haydon, fostul director general al John Reid Enterprises, compania sa de management, acuzând că Haydon a fost neglijent, permițându-i lui JREL să-i perceapă „câteva milioane” în cheltuieli de turneu în străinătate.

16 noiembrie 2000
Rapperul american Joseph Calleja a murit din cauza unei tulburări intestinale cronice. Calleja suferea de boala celiacă, o tulburare autoimună care poate provoca dezvoltare îngreunată și, ca rezultat, a atins o înălțime maximă de 3 picioare și 9 inci (114 centimetri) la maturitate. A fost membru al formației lui Kid Rock.

16 noiembrie 1999
Grady Owen, chitaristul din Gene Vincent and His Blue Caps, a murit. A obținut single-ul „Be Bop A Lula”, care a ajuns pe locul 7 în SUA și locul 16 în Marea Britanie în 1956. În timpul colaborării cu formația, Grady poate fi văzut și cântând la chitară ritmică cu trupa în filmul cult Hot Rod Gang.

16 noiembrie 1996
„Anthology 3” a trupei The Beatles a ajuns pe locul 1 în clasamentul britanic al albumelor. Albumul includea piese rare și înregistrări alternative din ultimii doi ani de carieră ai trupei, cuprinzând de la sesiunile incipiente pentru The Beatles (cunoscut și sub numele de The White Album) până la ultimele sesiuni pentru Let It Be și Abbey Road, în perioada târzie a anilor 1969 și începutul anilor 1970.

16 noiembrie 1988
Fostul manager al Beach Boys, Stephen Love, a fost condamnat la cinci ani de libertate condiționată pentru că a sustras aproape 1 milion de dolari din conturile trupei.

16 noiembrie 1987
Fostul toboșar al trupei Clash, Topper Headon, a fost condamnat la 15 luni de închisoare la Curtea Coroanei din Maidstone, Anglia, pentru furnizarea de heroină unei persoane care a murit ulterior.

16 noiembrie 1985
Fostul solist al trupei Undertones, Feargal Sharkey, a avut singurul său single pe locul 1 în Marea Britanie cu piesa „A Good Heart” scrisă de Maria McKee despre relația ei cu Benmont Tench, claviaturistul trupei Tom Petty and the Heartbreakers. Sharkey a lansat ulterior single-ul „You Little Thief”, scris de Tench, de data aceasta despre relația dintre Tench și McKee.

16 noiembrie 1985
Starship a început o serie de două săptămâni pe locul 1 în clasamentul american al single-urilor cu „We Built This City”; s-a clasat pe locul 12 în Marea Britanie.

16 noiembrie 1985
U2 și-a lansat propria casă de discuri „Mother Records”. Intenția era „să descopere talente muzicale proaspete în Irlanda”, iar casa de discuri a lansat mai multe single-uri unice pentru trupe precum The Hothouse Flowers, In Tua Nua și Cactus World News, printre altele.

16 noiembrie 1976
Brian Wilson de la Beach Boys a acordat primul său interviu formal după opt ani în cadrul emisiunii britanice de televiziune BBC 2 „Old Grey Whistle Test”.

16 noiembrie 1974
John Lennon se afla pe locul 1 în clasamentul american al single-urilor cu „Whatever Gets You Through The Night”. Elton John a participat la sesiune și a încheiat un acord cu Lennon: dacă piesa ajunge pe locul 1, Lennon trebuie să apară live pe scenă cu Elton. Lennon a ținut partea sa din înțelegere și a apărut live cu Elton. Au cântat trei piese împreună: „I Saw Her Standing There”, „Lucy in the Sky With Diamonds” și „Whatever Gets You Through the Night”. După concert, în culise, Lennon s-a împăcat cu Yoko Ono după o despărțire temporară.

16 noiembrie 1971
Frank Zappa a apărut în emisiunea muzicală britanică ‘Old Grey Whistle Test’, interpretând în direct și prezentând fragmente din filmul său ‘200 Motels’.

16 noiembrie 1968
Led Zeppelin a susținut primul lor concert în nordul Angliei la Manchester College of Science & Technology. Zeppelin au primit 225 de lire sterline pentru acest concert.

16 noiembrie 1968
The Jimi Hendrix Experience a ajuns pe locul 1 în topul albumelor din SUA cu cel de-al treilea și ultimul lor album de studio, Electric Ladyland. Albumul dublu includea piese precum ‘Crosstown Traffic’, ‘Voodoo Chile’ și o versiune a piesei ‘All Along the Watchtower’ a lui Bob Dylan. Hendrix a exprimat nemulțumirea și jena față de coperta cu “femeia goală”, care a fost interzisă de mai mulți comercianți de discuri ca “pornografică”, în timp ce alții o vindeau cu coperta întoarsă pe dos.

16 noiembrie 1963
Nino Tempo și April Stevens au ajuns pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu ‘Deep Purple’; piesa a ocupat locul 17 în Marea Britanie.

16 noiembrie 1962
The Beatles au înregistrat a doua lor apariție la Radio Luxembourg, pentru emisiunea The Friday Spectacular. The Beatles au fost intervievați și au cântat în fața unei audiențe live ambele piese de pe cel mai recent single al lor, ‘Love Me Do’ și ‘P.S. I Love You’.

16 noiembrie 1960
Patsy Cline a înregistrat ‘I Fall to Pieces’, care în anul următor a devenit primul ei hit pe locul 1 în topurile de muzică country și al doilea single de succes care a ajuns și în topurile de muzică pop. A fost prima dintre o serie de piese scrise de Hank Cochran și Harlan Howard. Piesa a fost clasată pe locul 7 în cadrul emisiunii speciale de televiziune a postului CMT, “100 Greatest Songs in Country Music”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!
© 2023 RadioGalaxia.ro | Toate drepturile rezervate.