Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 16 iulie
16 iulie 2020
Tobosarul Jamie Oldaker, al cărui parcurs a inclus colaborări alături de Eric Clapton și Peter Frampton, a decedat în urma unei lupte cu cancerul la vârsta de 68 de ani. În 1974, Oldaker a cântat la albumul “461 Ocean Boulevard” al lui Clapton, primul din cele 11 albume ale lui Clapton la care Oldaker a fost toboșar. Oldaker a cântat și alături de Leon Russell și Bob Seger, cu Ace Frehley și Peter Frampton, și a apărut pe înregistrări alături de artiști precum Bee Gees, Stephen Stills și frații Bellamy.
16 iulie 2019
Metallica a adus turneul lor “WorldWired” în Finlanda, atrăgând aproape un procent din populația țării într-un concert care a doborât recorduri. Spectacolul de la Kantola Event Park din orașul Hämeenlinna a fost urmărit de peste 55.000 de oameni. Acest lucru reprezintă aproximativ un procent din întreaga populație a Finlandei, de peste 5,5 milioane de oameni.
16 iulie 2017
DMX a fost acuzat de fraudă fiscală în SUA, după ce ar fi ascuns milioane de dolari din venituri. Rapperul, al cărui nume real este Earl Simmons, a fost arestat în New York. Ofițerii de aplicare a legii au susținut că el datorează milioane de dolari în taxe din cântece și au afirmat că el a “făcut tot posibilul” să încalce legea. Acesta risca o pedeapsă de până la 44 de ani de închisoare dacă era găsit vinovat pe toate cele 14 capete de acuzare.
16 iulie 2016
Cântărețul american, icon punk și artist vizual Alan Vega a murit la vârsta de 78 de ani. Este cunoscut în primul rând pentru munca sa alături de duo-ul electronic protopunk Suicide. Duo-ul a lansat albumul lor de debut influent, intitulat Suicide, în 1977, unul dintre cele 500 de Albume Cele Mai Mari din Toate Timpurile, conform revistei Rolling Stone.
16 iulie 2015
Un automobil sport care aparținea pionierului hip-hop american Grandmaster Flash și care conținea înregistrări vechi valoroase a fost dat din greșeală unei persoane de către un angajat al unui parcăriștă. Incidentul a avut loc într-un garaj din Manhattan, unde muzicianul s-a întors să-și ridice mașina după aproape două ore; parcăriștii i-au dat vehiculul altei persoane, crezând că este proprietarul.
16 iulie 2014
Chitaristul de blues Johnny Winter a murit la vârsta de 70 de ani în Zurich, la scurt timp după ce a cântat la Festivalul Lovely Days din Austria. Winter, recunoscut imediat datorită părului său alb lung, a colaborat cu unii dintre cei mai mari bluesmeni, producând mai multe albume pentru eroul său din copilărie, Muddy Waters – alături de care a câștigat mai multe premii Grammy.
16 iulie 2012
Jon Lord, fostul claviaturist al trupei Deep Purple, a murit la vârsta de 71 de ani. Lord a fost unul dintre fondatorii trupei Deep Purple în 1968 și a scris împreună cu grupul multe dintre piesele lor, inclusiv “Smoke On The Water”. El a mai cântat alături de trupe precum Whitesnake. Jon Lord a fost în tratament pentru cancerul pancreatic începând din augustul anului trecut.
16 iulie 2012
Basistul maghiaro-american Bob Babbitt a murit la vârsta de 74 de ani, din cauza unui cancer cerebral. El este cel mai cunoscut pentru munca sa ca membru al trupei de studio a casei de discuri Motown Records, The Funk Brothers, între 1966 și 1972. Printre cele mai notabile interpretări la bas ale lui Babbitt se numără piesele “Signed, Sealed, Delivered I’m Yours” interpretată de Stevie Wonder, “War” interpretată de Edwin Starr, “The Tears of a Clown” interpretată de Smokey Robinson & the Miracles, “Mercy Mercy Me (The Ecology)” și “Inner City Blues” interpretate de Marvin Gaye, “Band Of Gold” interpretată de Freda Payne, “Ball of Confusion (That’s What the World Is Today)” și “Just My Imagination (Running Away With Me)” interpretate de The Temptations.
16 iulie 2012
Cântăreața americană de muzică country Kitty Wells a murit în Madison, Tennessee, din cauza complicațiilor unui accident vascular cerebral. Avea 92 de ani. Hitul său din 1952, “It Wasn’t God Who Made Honky Tonk Angels”, a făcut-o prima cântăreață de muzică country de sex feminin care a ocupat primul loc în topurile de muzică country din Statele Unite și a transformat-o în prima stea feminină a muzicii country. Succesele sale în topuri au continuat până la jumătatea anilor 1960, inspirând o lungă listă de cântărețe de muzică country care și-au făcut simțită prezența în anii ’60.
16 iulie 2012
Clasicul “Bohemian Rhapsody” al trupei Queen din 1975 a fost votat “Cea mai iubită piesă numărul unu” în Marea Britanie, învingând cu puțin în clasamentul piesa “Billie Jean” a lui Michael Jackson. Votul, realizat de Official Charts Company, a inclus și piesa “Hey Jude” a trupei The Beatles pe locul 5, iar hitul “Someone Like You” al Adele pe locul 3.
16 iulie 2009
Un podium în construcție din Franța pentru un concert susținut de Madonna s-a prăbușit, ucigând doi muncitori și rănind alți șase. Tehnicienii montau scena la stadionul Velodrome din Marsilia când acoperișul în construcție a căzut, trăgând după el și o macara. Madonna susținea un concert în turneul său Sticky and Sweet în Udine, Italia, când a primit vestea incidentului și se spune că a fost “devastată” de știri.
16 iulie 2007
The White Stripes au susținut “cea mai scurtă reprezentație live” pe George Street, St. John’s, Newfoundland, Canada. Jack White a cântat o singură notă C#, acompaniată de lovitura unei tobe de bas și un cinel. La sfârșitul spectacolului, Jack a anunțat: “Am cântat oficial în fiecare provincie și teritoriu din Canada”. Apoi au părăsit scena și au susținut un spectacol complet mai târziu în acea seară în St. John’s.
16 iulie 2007
Trei bărbați mascați, înarmați cu ciocane și piedici, au pătruns în casa cântăreței fostei trupe Atomic Kitten, Kerry Katona, și au scăpat cu bunuri, inclusiv mașina sport BMW M5 a cântăreței, două laptopuri, două console de jocuri și două televizoare. Hoții i-au pus un cuțit la gât fostei vedete pop în timpul jafului de la locuința sa din Wilmslow, Cheshire.
16 iulie 2001
Robbie Williams a început o perioadă de două săptămâni la numărul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa “Eternity / The Road To Mandalay”. A fost a patra sa piesă care ajungea pe primul loc pentru fostul membru al trupei Take That.
16 iulie 2000
Coldplay a ajuns pe locul 1 în topul albumelor din Marea Britanie cu albumul lor de debut, “Parachutes”. Albumul a generat hiturile “Shiver”, “Yellow”, “Trouble” și “Don’t Panic” și a câștigat premiul Grammy pentru cel mai bun album de muzică alternativă în 2002.
16 iulie 2000
Matchbox Twenty a ajuns pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu piesa “Bent”. Single-ul a fost extras de pe cel de-al doilea album al trupei, “Mad Season”.
16 iulie 2000
Trupa The Corrs a înmânat o petiție Comisiei Europene, cerând adoptarea unei legislații pentru a pune capăt pirateriei de pe internet. Manic Street Preachers și Spice Girls și-au adăugat și ele numele pe petiție.
16 iulie 1995
Rapperița Queen Latifah a fost victima unei tentative de jaf auto care a eșuat, lăsându-i pe paznicul său împușcat și rănit.
16 iulie 1995
Wayne Osmond din trupa The Osmonds a suferit o operație pentru un tumoră cerebrală la Duke University Medical Centre, North Carolina.
16 iulie 1993
A început festivalul Phoenix din Anglia, care a durat trei zile și a inclus artiști precum Sonic Youth, Faith No More, The Black Crowes, Julian Cope, Pop Will Eat Itself, Radiohead, Living Colour, Manic Street Preachers, Pulp, biletele costând 49 de lire sterline.
16 iulie 1981
Cântărețul și compozitorul american Harry Chapin, care a avut succes în anii ’70 cu piesele “Taxi”, “W-O-L-D” și hit-ul numărul 1 “Cat’s In The Cradle”, a murit la vârsta de 38 de ani în urma unui stop cardiac în timp ce conducea pe o autostradă din New York. Mașina sa a fost lovită din spate de un camion mare, ceea ce a dus la explozia rezervorului de combustibil.
16 iulie 1977
Shaun Cassidy a ajuns pe primul loc în topul single-urilor din SUA cu piesa “Da Doo Ron Ron”, singurul său număr 1 în SUA. Shaun este fratele vitreg al lui David Cassidy.
16 iulie 1970
Pink Floyd a înregistrat un spectacol la BBC Paris Cinema, în Londra, Anglia, pentru difuzare în cadrul emisiunii John Peel Sunday Concert de la BBC Radio 1 (difuzat în data de 19 iulie a acelui an).
16 iulie 1969
În timpul înregistrărilor pentru albumul lor Abbey Road, The Beatles au lucrat la două piese noi compuse de George Harrison, “Here Comes The Sun” și “Something”. Harrison a fost inspirat să scrie “Here Comes The Sun” în timp ce se relaxa și plimbându-se prin grădina casei lui Eric Clapton, luând o pauză de la activitățile de la Apple.
16 iulie 1967
Joni Mitchell, Leonard Cohen, Judy Collins, Janis Ian, David Blue, Mike Settle, Tom Paxton și Eric Andersen au apărut la Festivalul Folk de la Newport din Newport, Rhode Island.
16 iulie 1966
Jack Bruce, Ginger Baker și Eric Clapton au format trupa Cream. Trupa formată din cei trei membri a durat doar doi ani, lăsând în urmă înregistrări clasice, inclusiv piesele “Sunshine of Your Love”, “Badge”, “Strange Brew” și “White Room”.
16 iulie 1962
The Beach Boys au semnat un contract cu Capitol Records în Statele Unite, primul lor hit a fost în septembrie în același an cu piesa “Surfin’ Safari”. Compusă de Brian Wilson și Mike Love, The Beach Boys au înregistrat pentru prima dată melodia la World Pacific Studios pe 8 februarie 1962, în cadrul celei de-a doua sesiuni de înregistrare a trupei.
16 iulie 1955
Elvis Presley a făcut prima sa apariție în topurile naționale atunci când piesa “Baby, Let’s Play House” a intrat pe locul 15 în clasamentul country al revistei Cash Box. Piesa a fost compusă de Arthur Gunter și înregistrată de acesta în 1954, iar versiunea lui Presley diferă în mare măsură de original: Elvis a început melodia cu refrenul, în timp ce Gunter începea cu primul vers, și el a înlocuit versul lui Gunter “You may get religion” cu versurile “You may have a Pink Cadillac”, referindu-se la Cadillac-ul său personalizat din 1955 care servea ca mijloc de transport al trupei în acea perioadă.