Calendar muzical: 16 august

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 16 august

16 august 2019
Un kiosc unde David Bowie a cântat scurt timp după lansarea primului său hit single “Space Oddity” a primit clasificarea Grade II. Cântărețul a interpretat pe scenă în fața unei mici audiențe în Croydon Road Recreation Ground pe 16 august 1969. Kioscul a fost piesa centrală a unui festival de o zi, pe care Bowie l-a ajutat să-l organizeze și care ulterior l-a inspirat să scrie piesa de șapte minute, “Memory Of A Free Festival”.

16 august 2018
Cântăreața și compozitoarea americană Aretha Franklin a murit la vârsta de 76 de ani în Detroit. Cunoscută sub numele de “Regina Soul-ului” și una dintre cele mai bine vândute artiste muzicale din toate timpurile, cu peste 75 de milioane de discuri vândute la nivel mondial, a fost diagnosticată cu cancer în 2010. Pe parcursul carierei sale, a înregistrat peste 15 hituri în Top 40 și a câștigat 18 premii Grammy. Printre hiturile sale se numără single-ul “Respect” care a ajuns pe locul 1 în SUA și locul 10 în Marea Britanie în 1967, single-ul “I Say A Little Prayer” care a ajuns pe locul 4 în Marea Britanie în 1968 și single-ul “I Knew You Were Waiting” din 1987 în colaborare cu George Michael, care a ajuns pe locul 1 în Marea Britanie. În 2010, revista Rolling Stone a plasat-o pe locul întâi în lista lor a “100 Celor Mai Mari Cântăreți din Toate Timpurile”.

16 august 2015
Trupa One Direction se afla pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa “Drag Me Down”. Acesta a fost primul lor single de la plecarea lui Zayn Malik în acest an. Piesa a câștigat premiul “Cel Mai Bun Videoclip Votat de Fan” la premiile Brit din 2016.

16 august 2007
Un fan al trupei de muzică pop din anii 1980, Wham!, a fost dat în tăcere după ce a devenit prima persoană acuzată de deranj auditiv care a fost acuzată de echipa de pază a orașului Newcastle. Brian Turner a chinuit vecinii prin faptul că a redat piesa lor de succes “Last Christmas” în toată noaptea la volum maxim începând cu ora 1 dimineața. Magistrații l-au amendat pe Turner, din Sandyford, Newcastle-upon-Tyne, cu 200 de lire și i-au ordonat să plătească 215 lire costuri.

16 august 2005
Madonna a suferit trei coaste fisurate, o claviculă ruptă și o mână ruptă într-un accident la călărie pe proprietatea sa rurală. Accidentul s-a întâmplat atunci când a căzut de pe un cal nou în curtea casei sale Ashcombe, la granița dintre Wiltshire și Dorset, în ziua în care a împlinit 47 de ani. Cântăreața a fost tratată la spitalul din Salisbury, la 150 de kilometri sud-vest de Londra.

16 august 2005
P Diddy a apărut în emisiunea TV americană Today Show și a anunțat că își schimbă din nou numele de scenă, renunțând la “P.” și numindu-se simplu “Diddy”. Schimbarea numelui în Diddy l-a supărat pe Richard “Diddy” Dearlove, un DJ din Londra, care a intentat acțiuni în instanță împotriva lui P Diddy pentru folosirea numelui. Acesta a câștigat când s-a convenit la o înțelegere în afara instanței în valoare de 110.000 de lire și, ca rezultat, Combs nu mai poate folosi numele Diddy în Marea Britanie.

16 august 2000
Alan Caddy, chitaristul trupei The Tornadoes, a murit. El a avut single-ul “Telstar” care a ajuns pe locul 1 în Marea Britanie și SUA în 1962, devenind primul hit major al unei trupe britanice în topurile americane. Caddy a mai cântat în înregistrări și a lucrat la aranjamente pentru trupele Spencer Davis Group, Kiki Dee, Pretty Things și Dusty Springfield.

16 august 1997
Cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a morții lui Elvis Presley, peste 30.000 de fani au coborât în Memphis, Tennessee, pentru a face un circuit de doliu de 10 minute în jurul mormântului său. Un sondaj a constatat că aproape o treime dintre fani erau în căutarea lui în mulțime.

16 august 1997
Will Smith a început o perioadă de patru săptămâni la locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa “Men In Black”, extrasă din filmul cu același nume. Piesa i-a adus lui Smith un premiu Grammy în 1997 pentru “Cea Mai Bună Performanță Solo Rap”.

16 august 1997
Blur, Prodigy, Beck, Kula Shaker, Dodgy, Foo Fighters, Placebo, James, Ash, Dodgy și Gene au apărut la festivalul V97 din Marea Britanie, care a avut loc timp de două zile în Chelmsford și Leeds. Biletele pentru întregul weekend costau 50 de lire.

16 august 1988
Kiss a susținut un concert la The Marquee Club din Londra, Anglia, în cadrul turneului lor mondial Crazy Nights, care includea 129 de concerte.

16 august 1986
Rick Allen, toboșarul trupei Def Leppard, și-a făcut prima apariție live cu trupa după ce și-a pierdut un braț într-un accident de mașină. Acest lucru s-a întâmplat când trupa a apărut la festivalul Monsters Of Rock din Castle Donington, Anglia.

16 august 1986
Madonna a început o perioadă de două săptămâni la locul 1 în topul single-urilor din SUA cu piesa “Papa Don’t Preach”. A fost al patrulea său single care a ajuns pe locul 1 în SUA și în Marea Britanie. De asemenea, în aceeași zi, Madonna a ajuns pe locul 1 în topul albumelor din SUA cu albumul “True Blue”.

16 august 1983
După o relație de șase ani, Paul Simon s-a căsătorit cu actrița Carrie Fisher, care a interpretat rolul Prințesei Leia în prima trilogie Star Wars. Căsătoria avea să dureze mai puțin de doi ani, dar cei doi au continuat să se întâlnească în mod intermitent după despărțire.

16 august 1979
Cel mai mare single al verii în SUA, “My Sharona” al trupei The Knack, a primit discul de aur pentru vânzarea a un milion de copii. Doug Fieger de la The Knack a compus melodia pentru prietena sa, Sharona Alperin, a cărei fotografie a apărut pe coperta single-ului.

16 august 1977
Elvis Presley a fost găsit mort întins pe podea în baia sa de către prietena sa Ginger Alden, el fiind așezat pe toaletă și citind “Căutarea Științifică a lui Iisus”. A murit de insuficiență cardiacă la vârsta de 42 de ani. Primul său disc pentru RCA, “Heartbreak Hotel”, a fost, de asemenea, primul său single care a ajuns pe locul 1 în SUA. A jucat în 31 de filme. Elvis deține recordul pentru cele mai multe apariții în topul US Hot 100, cu 154 de piese. Elvis a devenit primul artist rock ‘n’ roll onorat de Serviciul Poștal al SUA cu un timbru poștal.

16 august 1975
Trupa The Stylistics se afla pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa “Can’t Give You Anything (But My Love)”, singurul lor loc 1 în Marea Britanie.

16 august 1975
Peter Gabriel a anunțat că părăsește trupa Genesis. Grupul a organizat audiții pentru peste 400 de cântăreți în următoarele 18 luni înainte de a decide că Phil Collins, care fusese toboșarul trupei Genesis din 1970, poate fi liderul trupei.

16 august 1970
Top 5 single-uri din Marea Britanie în această săptămână: Nr.5, Free, ‘All Right Now’, Nr.4, Shirley Bassey, ‘Something’, Nr.3, Hotlegs, ‘Neanderthal Man’, Nr.2, The Kinks, ‘Lola’, și Nr.1, Elvis Presley, ‘The Wonder Of You’ (al 16-lea său Nr.1 în Marea Britanie).

16 august 1970
Ultima zi a festivalului britanic de folk, blues și jazz din Yorkshire, care a avut loc timp de trei zile la Krumlin, Yorkshire, a inclus trupe precum The Kinks, Mungo Jerry, Yes, Ginger Baker’s Air Force și Edgar Winter. Biletele pentru weekend costau 3 lire.

16 august 1969
Liderul hippie Abbie Hoffman a fost împins de pe scenă de Pete Townshend în timp ce încerca să facă o declarație politică în timpul prestației trupei The Who la festivalul Woodstock. Ulterior, Townshend a declarat că la momentul respectiv nu știa că este vorba despre Hoffman.

16 august 1969
În timpul unui turneu în America de Nord, Led Zeppelin a cântat la Convention Hall din Asbury Park, cu Joe Cocker ca invitat special. Zeppelin fusese invitată să cânte la Woodstock, dar din cauza acestui angajament au fost nevoiți să nu participe. Și la câteva case distanță, trupa lui Bruce Springsteen, Child, a susținut primul din cele două concerte pe durata a două zile la Student Prince, Ashbury Park. Springsteen nu a putut participa la Woodstock din cauza acestor concerte.

16 august 1969
Crosby, Stills, Nash & Young, susținuți de Joni Mitchell, au concertat la Auditorium Theater din Chicago, Illinois.

16 august 1968
Noua trupă a lui Bruce Springsteen, Earth, și-a făcut debutul live la Off Broad Street Coffee House din Red Bank, New Jersey, prețul biletului fiind de 75 de cenți. Componența grupului era formată din Springsteen (chitară și voce), John Graham (chitară bas), Michael Burke (tobe) și ‘Flash Craig’ (orgă). Grupul a existat doar șase luni.

16 august 1968
Lucrând la studiourile Abbey Road la piesa lui George Harrison, “While My Guitar Gently Weeps”, transformând melodia din versiunea sa acustică inițială într-o versiune electrică.

16 august 1968
The Jackson Five și-au făcut debutul oficial alături de Diana Ross și The Supremes la Great Western Forum din California.

16 august 1962
Little Stevie Wonder (în vârstă de 12 ani) și-a lansat primul său single, ‘I Call It Pretty Music, (But The Old People Call It The Blues)’, single-ul includea pe Marvin Gaye la tobe.

16 august 1962
Brian Epstein i-a spus lui Pete Best că ceilalți membri ai trupei The Beatles doresc să-l excludă din grup și că va fi înlocuit. Epstein l-a rugat apoi pe Best să cânte cu The Beatles în acea seară la Riverpark Ballroom din Chester, Cheshire. Pete Best nu a apărut la concert, iar bateristul Johnny Hutchinson de la The Big Three a ocupat temporar locul vacant.

16 august 1961
Patsy Cline a înregistrat piesa “Crazy”. Balada compusă de Willie Nelson a devenit una dintre melodiile semnătură ale sale și i-a adus lui Cline un hit pe locul 2 în topul country în 1962. Nelson a scris inițial piesa pentru cântărețul de muzică country Billy Walker, dar Walker a refuzat-o. Succesul ulterior al piesei l-a ajutat pe Nelson să devină un interpret cunoscut, precum și un compozitor renumit.

16 august 1958
După ce a fost recrutat în Armata SUA, Elvis Presley a fost repartizat la Divizia a 3-a Armored din Friedberg, Germania de Vest. La aniversarea morții sale astăzi, în 1977, ascultați cum artistul de înregistrări cel mai popular din lume s-a adaptat la viața militară și și-a menținut cariera pe linia de plutire.

error: Content is protected !!