Calendar muzical: 15 septembrie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 15 septembrie

15 septembrie 2019
Ric Ocasek, fostul solist principal al trupei The Cars, a fost găsit mort în apartamentul său din New York City, avea 75 de ani. Trupa The Cars s-a format în Boston în anii ’70 de către Ocasek și colegul său de trupă Benjamin Orr, după ce s-au întâlnit la liceu. Succesele lor timpurii includ piesele “Just What I Needed”, “My Best Friend’s Girl” și “Good Times Roll”. Balada lor din 1984, “Drive”, a fost folosită ca muzică de fundal pentru imagini cu foametea din Etiopia, iar relansarea sa ca single după Live Aid a contribuit la strângerea de fonduri pentru cauză. După destrămarea trupei la sfârșitul anilor ’80, Ocasek a început o carieră solo și a lucrat ca producător pentru artiști precum Weezer, Bad Religion și No Doubt.

15 septembrie 2019
Insulele Cook, o națiune din Pacificul de Sud, au lansat două monede de argint pentru a onora două albume clasice AC/DC. Albumul emblematic al trupei din 1981, “For Those About To Rock (We Salute You)”, a fost onorat pe o monedă de doi dolari, în timp ce albumul din 1990, “The Razors Edge”, putea fi găsit pe o monedă de zece dolari. Ambele monede prezintă un portret al Reginei Elizabeth a II-a pe partea reversă.

15 septembrie 2014
Apple a lansat o unealtă pentru a elimina noul album al trupei U2 din conturile iTunes ale clienților săi, șase zile după ce au oferit muzica gratuit. Unii utilizatori s-au plâns că ultimul lor album, “Songs of Innocence”, a fost descărcat automat pe dispozitivele lor fără permisiunea lor.

15 septembrie 2008
Richard Wright, claviaturistul trupei Pink Floyd și membru fondator, a murit la vârsta de 65 de ani din cauza cancerului. Wright a apărut pe primul album al grupului, “The Piper at the Gates of Dawn”, în 1967, alături de Syd Barrett, Roger Waters și Nick Mason. David Gilmour, care s-a alăturat trupei la începutul anului 1968, a declarat: “El a fost un om atât de minunat, blând și autentic și va fi regretat teribil de mulți care l-au iubit.” În 2005, întreaga trupă s-a reunit – pentru prima dată în 24 de ani – pentru concertul Live 8 din Hyde Park, Londra. Wright a contribuit și cu voce și claviaturi la albumul solo al lui Gilmour din 2006, “On An Island”.

15 septembrie 2006
Casbah Coffee Club din Liverpool, unde The Beatles au susținut primul lor concert, a primit statutul de clădire listată de gradul II, după o recomandare de la English Heritage. John Lennon, Paul McCartney și George Harrison au cântat în pivnița transformată a casei din West Derby în august 1959 sub numele de The Quarrymen.

15 septembrie 2004
Chitaristul trupei Ramones, Johnny Ramone (John Cummings), a murit în Los Angeles după o luptă de cinci ani cu cancerul de prostată. Fondator al trupei Ramones, o influență majoră pentru multe formații punk și din anii ’90. A avut hitul single din 1977 “Sheena Is A Punk Rocker”.

15 septembrie 2003
Potrivit unui sondaj, actele de tribut ABBA au depășit imitatorii lui Elvis Presley în lupta cântăreților de cover britanici. Grupul suedez a urcat de pe locul trei în 2001 pe primul loc în 2002, cu imitatori precum Abba Fever și Voulez Vous care au pus în scenă spectacole ABBA. Elvis a coborât pe locul doi, în timp ce The Beatles au căzut pe locul trei. Sondajul a fost efectuat de Performing Right Society.

15 septembrie 1997
Un bărbat în vârstă de 34 de ani a primit mai mult de 20.000 de lire sterline de către o instanță franceză după ce și-a pierdut auzul când s-a apropiat prea mult de difuzoarele puternice la un concert U2 în 1993.

15 septembrie 1994
O bandă de magnetofon cu înregistrarea The Quarry Men la grădina bisericii parohiale St. Peter din Liverpool în iulie 1957 a fost vândută pentru 69.000 de lire sterline (125.000 de dolari) la o licitație Sotheby’s.

15 septembrie 1990
George Michael a obținut al doilea său album solo Nr. 1 în Marea Britanie cu al doilea său album intitulat “Listen Without Prejudice Vol. 1”. Albumul a devenit ulterior un succes mondial, vânzând peste 8 milioane de exemplare.

15 septembrie 1990
Trupa Steve Miller Band a avut un hit Nr. 1 în Marea Britanie cu piesa “The Joker” la 16 ani după lansarea inițială. Piesa a ocupat prima poziție în topul Billboard Hot 100 din SUA la începutul anului 1974. Mai mult de 16 ani mai târziu, a ajuns pe locul 1 în UK Singles Chart după ce a fost utilizată în reclama TV “Great Deal”, regizată de Hugh Johnson pentru Levi’s, stabilind astfel recordul pentru cea mai lungă perioadă între hiturile de top transatlantice.

15 septembrie 1990
Wilson Phillips a avut al doilea hit Nr. 1 în SUA cu piesa “Release Me”, care a ajuns pe locul 36 în Marea Britanie. Grupul era format din Carnie și Wendy Wilson, fiicele lui Brian Wilson, liderul trupei Beach Boys, alături de Chynna Phillips, fiica fondatorului formației Mamas and Papas, John Phillips.

15 septembrie 1984
Piesa “Relax” a trupei Frankie Goes To Hollywood a devenit cel mai lung hit din topurile britanice de la lansarea piesei “Release Me” a lui Engelbert Humperdink, petrecând 43 de săptămâni în topul UK Singles Chart.

15 septembrie 1979
Led Zeppelin a obținut al șaselea său album Nr. 1 în SUA cu “In Through The Out Door”, care a stat șapte săptămâni consecutive în fruntea clasamentelor. Acesta a fost al optulea album de studio al trupei Led Zeppelin și ultimul lor album cu material complet nou.

15 septembrie 1978
Bob Dylan a început cea mai lungă și continuă turnee în SUA din cariera sa în Augusta, Maine, susținând primul din cele 65 de concerte în 62 de orașe.

15 septembrie 1970
Vicepreședintele SUA, Spiro Agnew, a declarat într-un discurs că tineretul din America era “spălat pe creier într-o cultură a drogurilor” de muzica rock, filme, cărți și ziare alternative.

15 septembrie 1968
Trupa The Doors a fost forțată să cânte în formula de trio la un concert în Amsterdam după ce solistul Jim Morrison s-a prăbușit în timp ce dansa în timpul spectacolului trupei Jefferson Airplane.

15 septembrie 1967
Filmările pentru “Magical Mystery Tour” ale trupei The Beatles au continuat. Prânzul a fost servit la magazinul de pește și chips al lui James și Amy Smedley din Taunton, Somerset, iar membrii trupei Beatles au fost filmați și fotografiați în timp ce mâncau pește și chips.

15 septembrie 1966
Trupa The Small Faces se afla pe locul 1 în topul UK Singles Chart cu piesa “All Or Nothing”, singurul lor hit Nr. 1. Potrivit lui Kay Marriott, mama lui Steve Marriott, Steve a scris piesa despre despărțirea de fosta logodnică Sue Oliver, deși prima sa soție, Jenny Rylance, susține că Marriott i-a spus că a scris piesa pentru ea în urma despărțirii ei de Rod Stewart.

15 septembrie 1965
Otis Redding a lansat al treilea său album de studio, “Otis Blue”. Albumul constă în principal din cover-uri ale unor artiști populari de R&B și soul și, cu excepția unei piese, a fost înregistrat într-un interval de 24 de ore în perioada 9-10 iulie 1965 la Stax Recording Studios din Memphis, Tennessee. Acesta include piese clasice precum “Ole Man Trouble”, “Respect” și “Down in the Valley”.

15 septembrie 1965
Compania Ford Motor a devenit prima companie auto care a oferit un player de casete 8-track ca opțiune pentru întreaga lor linie de vehicule de vânzare din SUA. Casetele au fost inițial disponibile doar la magazinele de piese auto, deoarece echipamentele de casete 8-track pentru uz casnic erau încă la un an distanță.

15 septembrie 1964
The Beatles, în turneu în SUA, au apărut la Public Auditorium din Cleveland, Ohio. În timpul spectacolului, un grup de fani a reușit să treacă de linia poliției care se afla în fața scenei și să urce pe scenă. Poliția i-a ordonat lui The Beatles să părăsească scena în mijlocul unei piese, iar concertul a fost reluat doar după ce Derek Taylor a urcat pe sistemul de sunet și a cerut restabilirea ordinii pentru ca restul spectacolului să nu fie anulat de poliție.

15 septembrie 1962
The Four Seasons au început o serie de cinci săptămâni petrecute pe locul 1 în clasamentul de single-uri din SUA cu piesa „Sherry”, care a ajuns pe locul 8 în Marea Britanie. Au devenit primul grup american care a avut trei locuri 1 consecutive.

15 septembrie 1961
Un grup din Hawthorne, California, numit The Pendletones, a participat la prima lor sesiune de înregistrare reală la studioul lui Hite Morgan din Los Angeles. Trupa a înregistrat piesa „Surfin’”, o melodie care avea să le contureze cariera sub numele de The Beach Boys.

15 septembrie 1956
Elvis Presley a început o serie de cinci săptămâni petrecute pe locul 1 în clasamentele din SUA cu piesa „Don’t Be Cruel”. Aceasta a devenit cea mai bine vândută piesă a lui Presley, cu peste șase milioane de exemplare vândute până în 1961. Această „locomotivă cu două fațete” care avea piesa „Hound Dog” pe fața B a single-ului a devenit cea mai de succes de pe Billboard’s Hot 100. O față a ajuns pe locul 1 în top, iar cealaltă pe locul 2. Cele două titluri au petrecut în total 55 de săptămâni în Top 100 în 1956-1957.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!