Calendar muzical: 15 august

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 15 august

15 august 2020
Taylor Swift se afla pe locul 1 în topul albumelor din Marea Britanie cu al ei optulea album de studio, intitulat “Folklore”. La momentul lansării, “Folklore” a spart recordul mondial Guinness pentru cea mai mare zi de debut pe Spotify pentru un album al unei artiste feminine. Trei dintre piesele sale au ajuns în top 10 în clasamentele oficiale din opt țări. Acesta a fost al șaptelea album consecutiv al lui Swift care a ajuns pe locul 1 în topul US Billboard 200 și a devenit cel mai bine vândut album din 2020.

15 august 2012
Muzicianul american Bob Birch a decedat la vârsta de 56 de ani în locuința sa din Los Angeles, în urma unei răni auto-infligente cauzate de o împușcătură. Birch a fost grav rănit într-un accident de mașină în 1995 și, de atunci, s-a luptat cu dureri de cap constante, amețeli, vertij și dureri severe în tot corpul. A colaborat cu trupe precum Doobie Brothers, Bryan Adams, Lionel Richie, George Michael, Eric Clapton, B.B. King, Phil Collins, Keith Emerson, Barry Manilow și Elton John.

15 august 2009
Primul concert al trupei U2 din Marea Britanie în cadrul turneului lor curent a doborât recordul de audiență pentru un concert la Stadionul Wembley. Peste 88.000 de persoane au participat la spectacol.

15 august 2008
Producătorul de înregistrări american Jerry Wexler, care a influențat carierele artiștilor precum Aretha Franklin, Ray Charles și Bob Dylan, a murit la domiciliul său din Sarasota, Florida, la vârsta de 91 de ani. Wexler a produs hit-ul lui Aretha Franklin, “Respect”, piesa lui Wilson Pickett, “In the Midnight Hour”, și l-a ajutat pe Bob Dylan să câștige primul său premiu Grammy producând albumul din 1979, “Slow Train Coming”. De asemenea, el a inventat termenul „rhythm and blues” în timp ce scria pentru revista Billboard la sfârșitul anilor 1940.

15 august 2007
Șaisprezece albume solo ale lui John Lennon au devenit disponibile pentru descărcare pe iTunes pentru prima dată. Un acord a fost aprobat de văduva regretatului Beatles, Yoko Ono, după o lungă bătălie juridică dintre casa de discuri Apple Corps a trupei și Apple Inc, care deținea iTunes.

15 august 2004
Tobeleșul trupei Rolling Stones, Charlie Watts, era tratat pentru cancer la gât, după ce fusese diagnosticat cu boala în iunie.

15 august 2002
Un monument în memoria lui John Lennon a fost dezvăluit în satul scoțian izolat Durness, unde Lennon își petrecuse vacanțele de la vârsta de șapte la cincisprezece ani. Versurile din “In My Life” fuseseră inscripționate pe trei pietre.

15 august 2000
David Bowie și soția sa Iman au sărbătorit nașterea primului lor copil, o fetiță pe nume Alexandria Zahra Jones.

15 august 1998
Trupa Boyzone a obținut al patrulea lor single pe locul 1 în Marea Britanie cu piesa “No Matter What”, devenind astfel primul grup irlandez cu patru single-uri pe locul 1. De asemenea, Boyzone a devenit primul act în istorie care a ajuns în Top 5 cu primele lor 12 single-uri lansate. Piesa provenea din musical-ul lui Andrew Lloyd Webber, “Whistle Down The Wind”.

15 august 1995
Hotelul din Dublin deținut de U2, “The Clarence”, a fost deteriorat în urma unui incendiu care a durat peste trei ore până să fie controlat. De asemenea, clubul de noapte “The Kitchen” din aceeași clădire a fost afectat de incendiu și a fost evacuat.

15 august 1995
Fiica lui Vince Neil, Skylar Neil, a decedat de cancer la vârsta de 4 ani. Cântărețul trupei Motley Crue a înființat ulterior Fondul Memorial Skylar Neil în onoarea ei. De atunci, Neil și fundația au conștientizat și au strâns fonduri pentru diverse boli ale copiilor și au donat milioane de dolari Fundației T.J. Martell, sponsorizând de asemenea un turneu anual de golf pentru strângerea de fonduri pentru copiii cu cancer.

15 august 1992
Grupul Boyz II Men a început o serie de 13 săptămâni pe locul 1 în topul de single-uri din SUA cu piesa “End Of The Road”, primul lor single pe locul 1 în SUA. Luată din filmul lui Eddie Murphy, “Boomerang”, aceasta a spart recordul de 36 de ani deținut de Elvis pentru cel mai lung timp petrecut pe locul 1.

15 august 1992
Trupa INXS a ajuns pe locul 1 în topul albumelor din Marea Britanie cu albumul “Welcome To Whoever You Are”, primul lor album pe locul 1 în Marea Britanie.

15 august 1992
Cântărețul și compozitorul jamaican Jackie Edwards a decedat. Edwards a lucrat ca solist și compozitor pentru casa de discuri Island Records. A scris atât piesele „Keep On Running” cât și „Somebody Help Me”, care au devenit single-uri pe locul 1 pentru trupa The Spencer Davis Group, și a lansat propriile sale albume.

15 august 1991
Paul Simon a susținut un concert gratuit în Central Park din New York în fața unei audiențe de trei sferturi de milion de persoane.

15 august 1987
Michael Jackson a obținut al treilea său single pe locul 1 în Marea Britanie cu piesa „I Just Can’t Stop Loving You”, un duet cu Siedah Garrett. Initial, acesta urma să fie un duet între Jackson, Barbra Streisand sau Whitney Houston. Siedah Garrett, solist de ședință, a colaborat de asemenea cu Madonna.

15 august 1981
Diana Ross și Lionel Richie au început o serie de nouă săptămâni pe locul 1 în topul de single-uri din SUA cu piesa „Endless Love”, care a ajuns pe locul 7 în Marea Britanie. Piesa a fost titlul unui film în care a jucat Brooke Shields.

15 august 1979
Filmul de satiră futuristică „Americathon” a avut premiera în Los Angeles, avându-l în distribuție pe Meat Loaf. Coloana sonoră a inclus piese interpretate de The Beach Boys, Nick Lowe și Elvis Costello.

15 august 1976
ABBA a lansat „Dancing Queen” ca primul single de pe al lor patrulea album de studio, „Arrival”. „Dancing Queen” (care inițial purta titlul de lucru „Boogaloo”) a ajuns pe primul loc în topurile din peste o duzină de țări, inclusiv Statele Unite, unde a devenit singura piesă de pe locul 1 a trupei ABBA.

15 august 1969
Festivalul Woodstock a avut loc pe ferma de 600 de acri a lui Max Yasgur în Bethel, în afara New York-ului. Participat de peste 400.000 de persoane, evenimentul a inclus artiști precum Jimi Hendrix, Crosby Stills Nash & Young, Santana, The Who, Creedence Clearwater Revival, Grateful Dead, Janis Joplin, The Band, Canned Heat, Joan Baez, Melanie, Ten Years After, Sly and the Family Stone, Johnny Winter, Jefferson Airplane, Ravi Shanker, Country Joe and the Fish, Blood Sweat and Tears, Arlo Guthrie și Joe Cocker. Pe parcursul celor trei zile au avut loc trei decese, două nașteri și patru avorturi spontane.

15 august 1969
În timpul unui turneu în America de Nord, Led Zeppelin a apărut la Hemisfair Arena din San Antonio. Jethro Tull și Sweet Smoke au fost, de asemenea, în programul spectacolului. În timpul concertului, membrii formației Zeppelin au primit insulte din partea localnicilor din cauza lungimii părului lor.

15 august 1967
The Jimi Hendrix Experience a susținut un spectacol unic la clubul The Fifth Dimension din Ann Arbor, Michigan. Clubul este acum demolat.

15 august 1966
În timpul unui turneu în SUA, The Beatles au apărut la D.C. Stadium din Washington DC în fața a peste 32.000 de fani. Biletele costau 3 dolari. Cinci membri ai Ku Klux Klan, conduși de Imperial Wizard din Maryland, au protestat în fața concertului.

15 august 1965
The Beatles au stabilit un nou record mondial pentru cea mai mare audiență la un concert pop când au cântat în fața a 55.600 de fani la Shea Stadium din New York City. The Beatles au fost plătiți 160.000 de dolari pentru spectacol, iar lista de melodii a inclus: „Twist and Shout”, „She’s a Woman”, „I Feel Fine”, „Dizzy Miss Lizzie”, „Ticket to Ride”, „Can’t Buy Me Love”, „Baby’s In Black”, „I Wanna Be Your Man”, „A Hard Day’s Night”, „Help!” și „I’m Down”. Doi membri ai trupei Rolling Stones erau în audiență, Mick Jagger și Keith Richards, iar în acea seară, Bob Dylan a vizitat The Beatles la hotelul lor.

15 august 1962
Lennon și McCartney au condus de la Liverpool la Skegness pentru a-l întreba pe Ringo Starr să se alăture trupei Beatles (Starr cânta cu regularitate cu Rory Storm & the Hurricanes la Butlins). Cu puțin timp înainte, Starr acceptase să se alăture lui Kingsize Taylor în Hamburg, deoarece Taylor oferea 20 de lire pe săptămână, dar Lennon și McCartney au oferit 25 de lire pe săptămână, ceea ce Starr a acceptat.

15 august 1960
Elvis Presley a început o serie de cinci săptămâni pe locul 1 în topul de single-uri din SUA cu piesa „It’s Now Or Never”, care a ajuns, de asemenea, pe locul 1 în Marea Britanie. Piesa, bazată pe cântecul italian „O Sole Mio”, i-a adus lui Presley primul său single pe locul 1 după ce s-a întors din armată.

15 august 1955
Elvis Presley a participat la o întâlnire în Memphis cu managerul său Bob Neal, Colonelul Tom Parker și Vernon Presley, în cadrul căreia s-a semnat un nou contract care îl numea pe Colonel Parker „consilier special” cu control asupra practic fiecărui aspect al carierei lui Elvis. Parker nu era cu adevărat un Colonel, ci un imigrant olandez numit Andreas Cornelius van Kujik, căruia i-a fost acordat titlul onorific în 1948 de guvernatorul Jimmie Davis din Louisiana. A fost un promotor flamboiant ale cărui experiențe anterioare înainte de Elvis includ spectacole numite „The Great Parker Pony Circus” și „Tom Parker And His Dancing Turkeys”, și era un veteran al festivalurilor, spectacolelor medicinale și a diverse alte întreprinderi de divertisment.

error: Content is protected !!