Calendar muzical: 14 septembrie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 14 septembrie

14 septembrie 2018
Verve Records a organizat o petrecere de lansare la Rainbow Room din New York City pentru a sărbători lansarea albumului “Love Is Here To Stay” al lui Tony Bennett și Diana Krall. După ce duetul a interpretat versiunea lor a melodiei “Fascinating Rhythm”, adjudicatorul Guinness World Records, Alex Angert, a anunțat că Bennett – care a înregistrat pentru prima dată melodia sub numele de scenă Joe Bari cu peste 68 de ani în urmă – este acum deținătorul titlului “cel mai lung interval de timp dintre lansarea unei înregistrări originale și reînregistrarea aceleiași piese.”

14 septembrie 2014
O statuie de bronz în mărime naturală a cântăreței Amy Winehouse a fost dezvăluită în Camden, nordul Londrei. Tatăl ei, Mitch Winehouse, a declarat că era “îndrăgostită de Camden” și era locul cu care fanii o asociau. Creată de sculptorul Scott Eaton, statuia o înfățișează pe starul din “Back to Black” cu mâna pe șold și cu coafura sa emblematică în stil albină.

14 septembrie 2011
S-a raportat că un fan suedez al lui Bob Dylan a fost arestat pentru că cânta melodii ale lui Bob Dylan în fața casei fostei sale iubite. Bărbatul îndrăgostit a adunat și un grup format din alți cinci bărbați care să-i servească ca acompaniament vocal pentru interpretarea live de la miezul nopții, fiecare purtând haine cu glugă trase pe cap. Dar la scurt timp după ce bărbatul a început să-i serenadeze pe fosta sa iubită, care anterior emis o interdicție de restricție împotriva lui, ea a sunat la poliție, lăsând chitaristul în vârstă de 50 de ani “suflând în vânt.” “Am avut ideea că o să cânt o melodie a lui Bob Dylan pentru ea,” a spus bărbatul poliției. (Din păcate, nu s-a precizat care melodie.)

14 septembrie 2008
Cântărețul de la Iron Maiden, Bruce Dickinson, a fost unul dintre piloții care au operat zboruri charter speciale după ce 85.000 de turiști au rămas blocați în SUA, Caraibe, Africa și Europa după ce al treilea cel mai mare operator turistic din Marea Britanie a intrat în administrare. Cântărețul, care a lucrat pentru compania aeriană Astraeus timp de nouă ani, a început să zboare într-un moment de cotitură în cariera sa solo, după ce a părăsit trupa în 1993.

14 septembrie 2008
Kings Of Leon au început o serie de trei săptămâni pe locul 1 în clasamentul de single-uri din Marea Britanie cu piesa “Sex On Fire”, extrasă din al patrulea album de studio al trupei, “Only by the Night”.

14 septembrie 2005
Britney Spears a născut un băiat prin cezariană. Spears și soțul ei, Kevin Federline, au fost duși la UCLA Medical Center din Santa Monica, sub escortă polițienească, în primele ore ale dimineții.

14 septembrie 2005
Magazinele HMV din Canada au scos CD-urile lui Bob Dylan de pe rafturile lor în semn de protest față de faptul că artistul a semnat un contract exclusiv cu Starbucks pentru a vinde noul său album doar în cafenelele acestei companii. Anterior, lanțul a boicotat CD-urile semnate de Alanis Morissette și The Rolling Stones în semn de protest față de acorduri exclusive.

14 septembrie 2005
Autobuzul original de turneu al formației Grateful Dead, recent renovat, a fost expus la Volo Auto Museum din Volo, Illinois. Autobuzul Gillig din 1965, pe care Jerry Garcia și restul trupei l-au numit “Sugar Magnolia”, a fost folosit de formație în numeroasele lor turnee în SUA între 1967 și 1985. Tavanul era acoperit cu sute de postere vintage cu trupe precum The Beatles, Jimi Hendrix, Janis Joplin și alții care au vizitat autobuzul.

14 septembrie 1999
S-a raportat că George Michael este dat în judecată pentru 10 milioane de dolari de către polițistul care l-a arestat pe cântăreț într-un toaletă publică. Marcelo Rodriguez pretindea că a fost luat în derâdere în videoclipul “Outside”, ceea ce i-a provocat disconfort fizic.

14 septembrie 1997
Peste 2000 de fani au asistat la dezvelirea unei Plăci Albastre English Heritage la 23 Brook Street, Mayfair, Londra, pentru a marca locul unde Jimi Hendrix a locuit în 1968-1969. Hendrix a fost primul star pop care a primit această plachetă.

14 septembrie 1996
Peter Andre a obținut primul său single pe locul 1 în Marea Britanie cu piesa “Flava”, care a stat în fruntea clasamentului timp de o săptămână. Cântărețul născut în Anglia și stabilit în Australia a devenit o personalitate importantă la televizor după ce a participat la seria britanică de reality show “I’m a Celebrity… Get Me Out of Here!”; în cadrul căreia l-a întâlnit și ulterior s-a căsătorit cu modelul de glamour Jordan. Cuplul s-a despărțit în mai 2009 după trei ani și jumătate de căsătorie.

14 septembrie 1995
Versurile melodiei “Getting Better” a trupei The Beatles, scrise de mână de Paul McCartney, au fost vândute pentru 161.000 de lire sterline la o licitație Sotheby’s din Londra.

14 septembrie 1994
Cântărețul american Steve Earle a fost condamnat la 1 an de închisoare după ce a fost găsit vinovat de posesie de cocaină crack.

14 septembrie 1989
Dirijorul și compozitorul cubanez Perez Prado a murit din cauza unui accident vascular cerebral în Ciudad de Mexico. A avut single-ul numărul 1 din SUA și Marea Britanie în 1955 cu piesa “Cherry Pink & Apple Blossom White”.

14 septembrie 1984
David Bowie a câștigat premiul pentru Videoclipul Anului cu piesa “China Girl” la prima ediție a premiilor MTV Video. Piesa a fost co-scrisă de David Bowie și Iggy Pop în timpul anilor lor petrecuți în Berlin și a apărut pentru prima dată pe albumul lui Pop intitulat “The Idiot”, lansat în 1977.

14 septembrie 1981
The Rolling Stones au susținut un concert secret de încălzire înaintea turneului la clubul Sir Morgan’s Cove din Worcester, Massachusetts, SUA. Au fost anunțați ca Little Boy Blue & The Cockroaches, iar o stație de radio locală a anunțat că Stones sunt în oraș, ceea ce a dus la asediul clubului de către peste 4.000 de fani care încercau să intre în locația cu o capacitate de 350 de persoane. Poliția a fost chemată să controleze mulțimile, ceea ce a dus la arestarea a unsprezece fani.

14 septembrie 1979
Filmul “Quadrophenia” a fost lansat. Bazat pe opera rock a trupei The Who din 1973, filmul a avut în distribuție pe Phil Daniels, Toyah Willcox, Ray Winstone, Michael Elphick și Sting.

14 septembrie 1974
Eric Clapton a obținut locul 1 în SUA cu versiunea sa a piesei lui Bob Marley, “I Shot The Sheriff”, care a fost lansată pentru prima dată în 1973 pe albumul “Burnin'” al trupei The Wailers. Versiunea lui Clapton a fost inclusă pe albumul său din 1974, “461 Ocean Boulevard”.

14 septembrie 1974
Stevie Wonder a început o serie de două săptămâni pe locul 1 în clasamentul albumelor din SUA cu albumul “Fulfillingness First Finale”, al doilea său album pe locul 1 din SUA. Albumul a primit trei premii Grammy, inclusiv Albumul Anului, în 1974.

14 septembrie 1971
În timpul unui turneu în SUA, Led Zeppelin a apărut la Berkley Community Theatre din Berkley, California. Numeroși artiști de talie majoră au apărut aici, printre care Jimi Hendrix, The Who, Van Morrison, The Kinks, Bruce Springsteen, Genesis, Elvis Costello, The Clash, Iggy Pop și David Bowie.

14 septembrie 1968
Casa lui Roy Orbison din Nashville a ars complet, iar cei doi fii cei mari ai săi au murit în incendiu. Orbison era în turneu în Marea Britanie în momentul accidentului.

14 septembrie 1968
Primul episod al benzii desenate “The Archies” a fost difuzat la televizorul din SUA. Grupul de înregistrare a avut contribuții de la Ron Dante, Andy Kim, Jeff Barry și alții. Magnatul muzical Don Kirshner (care a adus și grupul The Monkees) a fost pus la conducerea grupului de studio. În anul următor, The Archies au avut un șir de opt săptămâni pe locul 1 în clasamentul single-urilor din Marea Britanie cu piesa “Sugar Sugar”, devenind cel mai lung “One Hit Wonder” din Marea Britanie.

14 septembrie 1967
Filmările pentru “Magical Mystery Tour” ale trupei The Beatles au continuat în sud-vestul Angliei. The Beatles căutau un câmp liniștit și izolat în care să poată realiza filmările, dar odată ce au coborât din autobuz și s-au pregătit pentru filmare, zeci de privitori au început să se adune în jur, creând un blocaj de trafic care a necesitat intervenția poliției.

14 septembrie 1955
Little Richard a intrat într-un studio de înregistrare din New Orleans pentru a începe două zile de înregistrări. Lucrurile nu mergeau bine și în timpul unei pauze, Richard și producătorul său, Bumps Blackwell, au mers la Dew Drop Inn pentru prânz. Richard a început să cânte la pian în bar, cântând o versiune zgomotoasă și licențioasă a piesei “Tutti Frutti”. Cu doar cincisprezece minute rămase în sesiune, Richard a înregistrat piesa și a inventat fraza “a-wop-bop-a-loo-bop-a-lop-bam-boom”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!