Calendar muzical: 14 octombrie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întâmplat într-o zi de 14 octombrie

14 octombrie 2020
Post Malone a câștigat nouă premii, inclusiv cel de artistul principal la Premiile Billboard Music din 2020, care au avut loc la Dolby Theater din Los Angeles. Deși mulți artiști au susținut concerte în persoană, nu a fost public în direct. Din cauza întârzierii, emisiunea a sărbătorit în mare parte hiturile din anul precedent, cu Lil Nas X câștigând patru premii pentru single-ul său “Old Town Road”. Au existat și victorii pentru artiști precum Billie Eilish și Cardi B.

14 octombrie 2014
Isaiah “Ikey” Owens, claviaturistul american cunoscut pentru colaborările sale cu The Mars Volta, Jack White și o serie de trupe din scena muzicală din Long Beach, a decedat la vârsta de 39 de ani. Owens a fost găsit mort din cauza unui atac de cord în camera sa de hotel din Puebla, Mexic.

14 octombrie 2009
Paul McCartney a fost numit compozitorul anului la cea de-a 29-a ediție a Premiilor ASCAP din Londra, Anglia. Prezentarea premiilor a omagiat compozitorii și editurile care au avut cele mai interpretate lucrări în SUA în 2008.

14 octombrie 2008
Ilustratorul și caricaturistul rock Ray Lowry a decedat. A contribuit cu ilustrații pentru publicații precum NME, Punch, Private Eye și The Guardian și a creat arta pentru albumul “London Calling” al formației The Clash.

14 octombrie 2007
Rapperul american TI a fost arestat și acuzat de infracțiuni legate de arme cu doar câteva ore înainte de a urca pe scenă și de a primi două premii la gala BET Hip-Hop din Atlanta. La vârsta de 27 de ani, a fost arestat pe un teren de parcare sub suspiciunea deținerii de mitraliere și supresoare cumpărate pentru el de către bodyguardul său. Premiul său pentru CD-ul anului a fost preluat de rapperul Common, care a câștigat în comun cu TI.

14 octombrie 2006
Freddy Fender, cântărețul tex-mex, a decedat din cauza complicațiilor cauzate de cancerul pulmonar la vârsta de 69 de ani. Era cunoscut pentru hituri precum “Before the Next Teardrop Falls” (locul 1 în SUA în 1975) și “Wasted Days and Wasted Nights”.

14 octombrie 2004
Eric Clapton a fost suspendat de la conducerea autovehiculului în Franța după ce a fost prins conducând cu o viteză de 134 mph (aproximativ 216 km/h) în Porsche-ul său 911 Turbo, în apropierea localității Merceuil. A primit o amendă de 750 de euro (515 de lire sterline) și i s-a confiscat permisul de conducere britanic. După ce a achitat amenda, Clapton a pozat pentru fotografii cu poliția franceză și apoi a părăsit locul în Porsche-ul său, cu secretara sa la volan.

14 octombrie 1990
Leonard Bernstein, compozitor, pianist și dirijor american multi-premiat cu premii Emmy și Grammy, a decedat din cauza pneumoniei. A compus muzica pentru musicalul din 1957 “West Side Story” și pentru “On The Waterfront”. Bernstein a condus New York Philharmonic la vârsta de 25 de ani și a compus trei simfonii, două opere, cinci musicaluri și numeroase alte lucrări.

14 octombrie 1988
Def Leppard a devenit primul artist din istoria topurilor care a vândut șapte milioane de exemplare ale a două albume consecutive, “Pyromania” (al treilea lor album de studio lansat în 1983) și “Hysteria” (care a devenit cel mai bine vândut album al trupei până în acel moment, cu peste 20 de milioane de exemplare vândute la nivel mondial și șase hituri de top).

14 octombrie 1977
David Bowie a lansat cel de-al doisprezecelea său album de studio, “Heroes”, a doua parte a Trilogiei sale berlineze cu Brian Eno (celelalte două lansări fiind “Low” și “Lodger”). “Heroes” a continuat experimentele ambientale ale albumului anterior al lui Bowie, “Low” (lansat mai devreme în acel an) și a inclus contribuțiile chitaristului Robert Fripp. Albumul a fost ulterior numit Albumul Anului de către NME.

14 octombrie 1972
Michael Jackson a ajuns pe locul 1 în topul de single-uri din SUA cu piesa “Ben”, primul său număr 1 solo, care a ajuns și pe locul 7 în topul din Marea Britanie.

14 octombrie 1971
Firma de publicații muzicale Arco Industries a depus o cerere de despăgubire de 500.000 de dolari împotriva lui John Fogerty, solistul formației Creedence Clearwater Revival, susținând că piesa lui Fogerty “Travelin’ Band” “conține materiale semnificative copiate din piesa lui Little Richard, “Good Golly, Miss Molly”. Procesul a fost ulterior abandonat.

14 octombrie 1969
Poliția din New Jersey a emis un mandat de arestare pentru Frank Sinatra în legătură cu conexiunile sale cu Mafia.

14 octombrie 1968
The Jackson Five și-au făcut debutul național la televizor în emisiunea “Hollywood Palace” de la ABC TV.

14 octombrie 1967
A doua serie a emisiunii TV “The Monkees” a început la BBC TV în Regatul Unit. Planurile de a difuza emisiunea în culoare au fost abandonate, așa că a fost transmisă în alb și negru.

14 octombrie 1966
Pink Floyd a susținut primul lor concert “underground” când au apărut la All Saints Hall, Notting Hill, Londra, Regatul Unit.

14 octombrie 1965
The Rolling Stones, The Spencer Davis Group, Unit 4 Plus 2, The Checkmates, The Habit, The End și Charlie Dickins au apărut la Odeon, Birmingham, în cadrul unui turneu în Regatul Unit.

14 octombrie 1959
Bobby Darin se afla pe locul 1 în topul de single-uri din Marea Britanie cu piesa “Mack The Knife”. Piesa, inspirată din opera lui Kurt Weill, a câștigat premiul Grammy pentru Înregistrarea Anului în 1960.

14 octombrie 1957
Cu toate că a fost interzisă de unele posturi de radio din SUA din cauza versurilor sugestive, The Everly Brothers au obținut primul lor loc 1 în topul de single-uri din SUA cu piesa “Wake Up Little Susie” (un hit care a ajuns pe locul 2 în Marea Britanie).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!
© 2023 RadioGalaxia.ro | Toate drepturile rezervate.