Calendar muzical: 14 august

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 14 august

14 august 2020
Pete Way, un basist de hard rock și heavy metal din Anglia, a decedat la vârsta de 69 de ani în urma rănilor critice pe care le-a suferit într-un accident cu două luni mai devreme. El a fost basist pentru formația UFO și a fost, de asemenea, membru fondator al trupelor Waysted și Fastway, și a cântat în mod notabil alături de Michael Schenker Group și Ozzy Osbourne.


14 august 2018
Jill Janus a murit prin suicid la vârsta de 42 de ani. Ea a fost solista trupelor americane de heavy metal Huntress, The Starbreakers și Chelsea Girls.


14 august 2016
James Woolley, un pianist și sintetizatorist american, a murit la vârsta de 49 de ani. Woolley era cunoscut pentru colaborarea sa cu grupul de metal industrial Nine Inch Nails, precum și cu trupa ocazională a lui Rob Halford, 2wo, în care se afla și John 5 de la Marilyn Manson.


14 august 2015
Producătorul american de înregistrări Bob Johnston a murit la vârsta de 83 de ani. Johnson a produs o serie de albume remarcabile și extrem de influente, printre care Bob Dylan: Highway 61 Revisited, Blonde on Blonde, John Wesley Harding, Nashville Skyline, Self Portrait, New Morning, precum și Simon And Garfunkel: Sounds of Silence, Leonard Cohen: Songs from a Room și multe altele.


14 august 2015
Jazz Summers, managerul trupelor precum Wham!, Snow Patrol, Scissor Sisters și The Verve, a murit din cauza cancerului pulmonar. El a co-manageriat trupa Wham! și i se atribuie faptul că duetul a reușit să intre pe piața din Statele Unite în 1985 și să devină prima trupă pop occidentală care a făcut un turneu în China.


14 august 2009
George Michael a fost arestat și reținut sub suspiciunea de conducere sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor, după ce Land Rover-ul său a intrat în coliziune cu un camion pe A34 în Berkshire. Cântărețul a fost ulterior eliberat fără a fi pus sub acuzație.

14 august 2008
Lita Roza a decedat în Liverpool, Anglia. Ea a avut hitul numărul 1 în 1953 cu versiunea sa a piesei “How Much Is That Doggie In The Window” interpretată inițial de Patti Page. Roza a fost prima cântăreață britanică care a ocupat primul loc în topurile de single-uri din Marea Britanie.

14 august 2006
Boy George a fost văzut măturând străzile în New York ca parte a unei sentințe de serviciu comunitar de cinci zile. Fostul solist al trupei Culture Club a fost mutat într-o zonă delimitată de garduri după doar 30 de minute, deoarece a fost asaltat de media. Cântărețul în vârstă de 45 de ani fusese găsit vinovat de înșelarea poliției mai devreme în acel an și fusese amenințat cu închisoarea dacă nu își îndeplinea sentința impusă de instanță.

14 august 2005
Pete Doherty, liderul trupei Babyshambles, a fost obligat să treacă printr-un control amănunțit al întregului corp la Aeroportul Gardermoen din Norvegia, după ce a fost ținut de ofițerii vamali timp de trei ore pentru a se asigura că nu poartă droguri.

14 august 2005
James Blunt a ocupat primul loc atât în topul de single-uri din Marea Britanie (cu piesa “You’re Beautiful”), cât și în topul de albume (“Back to Bedlam”), pentru a cincea săptămână consecutiv, o performanță realizată anterior doar de Celine Dion. Single-ul ei “Think Twice” și albumul “Colour Of My Love” au ocupat simultan primul loc în ambele topuri timp de cinci săptămâni în 1995.

14 august 2005
Faith Hill a ocupat primul loc în topul american cu piesa “Fireflies”, al treilea album consecutiv al său care a debutat pe locul 1 atât în topul albumelor de muzică country, cât și în topul Billboard.

14 august 2003
Trupa One True Voice, formată din băieți și provenită din emisiunea de talente muzicale Popstars: The Rivals difuzată pe ITV1, s-a destrămat. Grupul a fost format alături de trupa Girls Aloud după ce și-au câștigat locurile în seria Popstars: The Rivals. One True Voice a fost ulterior votată drept cea mai proastă trupă din Marea Britanie într-un sondaj, doar o zi după ce turneul lor a fost anulat din cauza vânzărilor slabe de bilete.

14 august 2002
Dave Williams, solistul trupei americane de heavy rock Drowning Pool, a fost găsit decedat în autobuzul trupei în timpul turneului Ozzfest al lui Ozzy Osbourne din Manassas, Virginia. Autopsia a concluzionat că a suferit de o formă de boală a inimii. Albumul de debut al trupei, “Sinner”, vânduse peste 1 milion de copii în SUA de la lansarea sa în iunie 2001.

14 august 2001
O bucată de hârtie pătată cu pizza și semnată de trei dintre cei patru membri ai trupei Beatles s-a vândut pentru 48.000 de dolari (17.441 de lire sterline) unui colecționar anonim la o licitație din Melbourne. John Lennon, Paul McCartney și George Harrison au semnat hârtia în timpul turneului lor din 1964 în Australia. Toboșarul Ringo Starr avea laringită și nu a făcut parte din turneu. Un fan a reușit să obțină autografele în timp ce trupa era cazată la un hotel din Adelaide.

14 august 1999
Ronan Keating a avut single-ul numărul 1 în Marea Britanie cu “When You Say Nothing At All”. Primul său single din cariera solo, fiind liderul trupei Boyzone. Cântecul a făcut parte din coloana sonoră a filmului “Notting Hill”.

14 august 1995
Foo Fighters și-au făcut debutul pe televiziunea de rețea în emisiunea “The Late Show with David Letterman” când au interpretat noul lor single “This Is A Call”.

14 august 1993
Freddie Mercury a avut primul său single numărul 1 în Marea Britanie în cariera solo cu “Living On My Own”. Cântecul fusese un hit minor în 1985 când a fost lansat de pe albumul său solo “Mr. Bad Guy”, această versiune remixată a fost reeditată.

14 august 1992
Tony Williams, solistul trupei The Platters, a decedat în somn din cauza emfizemului la vârsta de 64 de ani. A cântat majoritatea hiturilor trupei până în 1961, când a fost înlocuit de Sonny Turner. A avut single-ul numărul 1 în Regatul Unit și Statele Unite în 1959, intitulat “Smoke Gets In Your Eyes”.

14 august 1988
Solistul, poetul și liderul trupei Hawkwind, Robert Calvert, a decedat din cauza unui atac de cord. A fost membru al trupei Hawkwind în perioada 1972-1979, în timpul căreia a co-scris hitul lor single “Silver Machine” și a regizat turneul lor “Space Ritual Tour”.

14 august 1988
Chitaristul Roy Buchanan a murit după ce s-a spânzurat cu propriul său tricou în Centrul de Detenție pentru Adulți din comitatul Fairfax, după ce fusese arestat pentru beție. Buchanan a lansat peste 15 albume solo; Jeff Beck i-a dedicat piesa “Cause We’ve Ended As Lovers” lui Buchanan în 1975, pe albumul său “Blow by Blow”.

14 august 1985
Michael Jackson a câștigat o licitație împotriva lui Yoko Ono și Paul McCartney pentru a obține catalogul de muzică ATV Publishing. La suma de 47,5 milioane de dolari, el a dobândit drepturile asupra a peste 250 de cântece scrise de Lennon și McCartney. McCartney negociase cu Yoko Ono, care a decis să se retragă din partea ei a acordului din motive “astrologice”.

14 august 1978
The Police au lansat al treilea lor single, “Can’t Stand Losing You”, ca succesor al single-ului “Roxanne”, care, când a fost lansat în anul următor, a ajuns pe locul 2 în topul din Regatul Unit. Scrisă de către cântărețul și basistul Sting ca o piesă despre suicid, cântecul a generat o controversă minoră pentru coperta sa, care îl prezenta pe Stewart Copeland spânzurându-se.

14 august 1976
Finanțat printr-un împrumut de 400 de lire sterline, piesa “So It Goes” a lui Nick Lowe a devenit prima înregistrare lansată de casa de discuri Stiff Records. Strategia de marketing și publicitate a casei de discuri era adesea provocatoare și amuzantă, prezentându-se ca “Cea mai flexibilă casă de discuri din lume”. Alte slogane au fost “Am venit. Am văzut. Am plecat” și “Dacă nu e Stiff, nu merită un cacat”.

14 august 1971
The Who au lansat cel de-al cincilea album de studio, “Who’s Next”, care includea piesa clasică “Won’t Get Fooled Again” și care a fost ulterior considerat de critici ca fiind cel mai bun album al trupei și unul dintre cele mai mari albume de rock din toate timpurile. Coperta albumului prezintă o fotografie a trupei care pare să urineze pe un pilon de beton mare, dar conform fotografului Ethan Russell, majoritatea membrilor trupei nu au putut să urineze, astfel că apă de ploaie a fost turnată dintr-un recipient de film goală pentru a obține efectul dorit.

14 august 1970
Stephen Stills a fost arestat sub suspiciunea de posesie de droguri în timp ce se afla la un hotel din San Diego, după ce a fost găsit târându-se printr-un coridor într-o stare incoerentă. Stills a fost ulterior eliberat pe cauțiune.

14 august 1970
Prima zi a festivalului de trei zile Yorkshire Folk, Blues & Jazz din Krumlin, Yorkshire, Regatul Unit, a avut loc și a inclus trupe precum Atomic Rooster, Pink Floyd (care nu au apărut din cauza unei blocaje la Aeroportul Paris), The Kinks, Elton John, Mungo Jerry, Yes, Alan Price, Georgie Fame, Juicy Lucy, Pretty Things și The Groundhogs. Biletele pentru întregul weekend costa 3 lire sterline.

14 august 1968
Piesa “Fire” a trupei The Crazy World of Arthur Brown se afla pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie. Ca parte a actului său, Brown interpreta piesa pe scenă cu pălăria sa aprinsă!

14 august 1967
Toate stațiile de radio pirat offshore din Regatul Unit au fost închise odată cu intrarea în vigoare a Legii radiodifuziunii maritime. Radio Caroline a continuat să emită până în martie 1968.

14 august 1966
Little Anthony & The Imperials, The Shadows și The Castiles (cu Bruce Springsteen la voce) au apărut la clubul Surf ‘n See din Seabright, New Jersey.

14 august 1965
Sonny & Cher au început o perioadă de trei săptămâni în fruntea clasamentului de single-uri din SUA cu piesa “I Got You Babe”. Se spune că Sonny Bono a fost inspirat să compună această piesă pentru a profita de popularitatea termenului “babe”, auzit în cântecul lui Bob Dylan, “It Ain’t Me Babe”.

14 august 1965
The Beatles au înregistrat o apariție pentru emisiunea The Ed Sullivan Show de la CBS-TV la Studioul 50 din New York City. Au interpretat piesele “I Feel Fine”, “I’m Down”, “Act Naturally”, “Ticket to Ride”, “Yesterday” și “Help!” De asemenea, în această zi, cel de-al cincilea album al Beatles, “Help!”, a început o serie de nouă săptămâni la vârful clasamentului din Marea Britanie.

14 august 1964
Cântărețul american Johnny Burnette a murit într-un accident de barcă pe Clear Lake, California, la vârsta de 30 de ani. Barca sa, care nu avea lumină, a fost lovită de un vapor cabina care nu a observat, impactul l-a aruncat din barcă și a înecat. Burnette a avut hitul “You’re Sixteen” în 1961, care a ajuns pe locul 8 în SUA și locul 3 în Regatul Unit.

14 august 1962
Nemulțumiți de rolul bateristului Pete Best în trupa The Beatles, Brian Epstein și ceilalți trei membri au decis să îl concedieze. Best și-a susținut ultimul concert în următoarea noapte la The Cavern din Liverpool. Ringo Starr, care se apropia de finalul unui angajament de trei luni cu trupa Rory Storm & the Hurricanes la un parc de vacanță Butlin’s, a primit un apel telefonic de la John Lennon, care l-a întrebat dacă vrea să se alăture trupei The Beatles. Ringo i-a dat lui Rory Storm un preaviz de trei zile și pe 18 august a apărut pentru prima dată ca membru al trupei The Beatles.

14 august 1958
Gladys, mama lui Elvis Presley, a decedat. La înmormântarea ei, două zile mai târziu, Presley a fost atât de copleșit de durere încât nu a putut sta în picioare și a trebuit să fie susținut. Peste 500 de polițiști au fost prezenți la serviciu pentru a ține la distanță mulțimea uriașă.

error: Content is protected !!