Calendar muzical: 13 octombrie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întâmplat într-o zi de 13 octombrie

13 octombrie 2016

Bob Dylan a primit Premiul Nobel pentru Literatură din 2016, devenind primul compozitor care a câștigat acest prestigios premiu. Legenda rock în vârstă de 75 de ani a primit premiul “pentru că a creat noi expresii poetice în cadrul marelui tradiții americane a cântecului”.

13 octombrie 2012
O pictură în ulei realizată de artistul german Gerhard Richter, care a fost deținută de Eric Clapton, a fost vândută pentru suma de 21 de milioane de lire sterline (34 de milioane de dolari) – un record la licitație pentru o operă de artă realizată de un artist în viață. Clapton urma să doneze banii Centrului de reabilitare pentru dependența de droguri și alcool pe care chitaristul îl înființase în Antigua.

13 octombrie 2011
Trupa americană Maroon 5 a fost în top 10 în clasamentul de single-uri din Marea Britanie cu piesa “Moves Like Jagger”, în colaborare cu Christina Aguilera. Versurile se refereau la abilitatea bărbatului de a impresiona o femeie cu mișcările sale de dans, pe care le compara cu cele ale lui Mick Jagger. Videoclipul includea înregistrări vechi cu Jagger și mișcările sale de dans iconice. “Moves Like Jagger” a fost nominalizată la premiul Grammy pentru cea mai bună interpretare pop de duet/grup la cea de-a 54-a ediție a premiilor Grammy.

13 octombrie 2009
Al Martino, un cântăreț de muzică ușoară care a obținut peste 10 hituri, printre care “I Love You Because”, “Spanish Eyes” și “I Love You More And More Every Day”, a decedat la vârsta de 82 de ani. El este adesea amintit pentru rolul său similar cu cel al lui Frank Sinatra, Johnny Fontane, în filmul “Nașul”. Martino a ocupat primul loc în primul clasament pop din Marea Britanie publicat pe 8 noiembrie 1952 de New Musical Express.

13 octombrie 2008
Printr-un mesaj video pe site-ul său web, Ringo Starr a anunțat că nu mai are timp să semneze autografe și le-a cerut fanilor să nu-i trimită nicio scrisoare. “Niciun alt fan mail și niciun obiect pentru semnat. Nimic.” După ce a terminat un turneu în SUA și Canada, el își împărțea timpul între Los Angeles, sudul Franței și casa sa din Surrey, Marea Britanie.

13 octombrie 2004
Serviciul Intern de Impozite din SUA l-a acuzat pe Ronald Isley, în vârstă de 63 de ani, solistul formației Isley Brothers, de evaziune fiscală pentru că nu a declarat veniturile din drepturile de autor și spectacolele susținute de formație în perioada 1997-2002. Ulterior, el a fost găsit vinovat și condamnat la trei ani de închisoare.

13 octombrie 2002
Trupa britanică de rock Muse a inițiat acțiuni legale împotriva lui Celine Dion după ce aceasta a anunțat că spectacolul său viitor de la Las Vegas va purta numele “Muse”. Solistul Matt Bellamy din trupă a declarat: “Nu vrem ca cineva să creadă că suntem trupa de acompaniament a lui Celine Dion.”

13 octombrie 2002
Will Young a ocupat primul loc în clasamentul albumelor din Marea Britanie cu albumul său de debut “From Now On”. Young a devenit cunoscut după ce a câștigat seria inaugurală din 2002 a concursului muzical britanic Pop Idol, devenind primul câștigător al francizei Idols, care s-a răspândit acum la nivel mondial. Primul său single, “Anything is Possible”, a fost lansat două săptămâni după finala emisiunii și a devenit cel mai rapid single de debut vândut din Regatul Unit.

13 octombrie 2001
Cântărețul și compozitorul australian Peter Doyle a murit de cancer la gât la vârsta de 52 de ani. Artist solo și membru al formației The New Seekers. A obținut hituri precum „What Have They Done To My Song Ma”, „Never Ending Song of Love” și „I’d Like to Teach the World to Sing” cu The New Seekers.

13 octombrie 2000
Ziarul britanic The Mirror a raportat că Toni Braxton s-a retras de la premiile Mobo din SUA de anul acesta după ce unul dintre implanturile sale mamare a explodat. Un purtător de cuvânt al casei sale de discuri Arista a declarat: “Nu comentăm viața personală a artiștilor noștri.”

13 octombrie 1990
George Michael a ocupat primul loc în clasamentul de single-uri din SUA cu “Praying For Time”, al șaselea său single solo care a ajuns pe primul loc în SUA, și ultimul său single solo care a ocupat primul loc în topul american.

13 octombrie 1984
Stevie Wonder a început o serie de trei săptămâni pe primul loc în clasamentul de single-uri din SUA cu “I Just Called To Say I Love You”, al șaptelea său single care a ocupat primul loc în SUA și primul loc și în Regatul Unit.

13 octombrie 1984
U2 a obținut cel de-al doilea album britanic numărul 1 cu “The Unforgettable Fire”. Albumul a fost produs de Brian Eno și Daniel Lanois și a inclus single-ul “Pride (In The Name Of Love)”.

13 octombrie 1979
Michael Jackson a ajuns pe primul loc în clasamentul de single-uri din SUA cu “Don’t Stop Till You Get Enough”, cel de-al doilea său single solo care a ocupat primul loc în SUA, ocupând locul 3 în Regatul Unit.

13 octombrie 1979
Albumul “Reggatta De Blanc”, al doilea album al trupei The Police, a început o serie de patru săptămâni pe primul loc în Regatul Unit. Albumul a inclus primele două hituri numărul 1 ale trupei, “Message in a Bottle” și “Walking on the Moon”, și a costat doar 6.000 de lire sterline pentru înregistrare.

13 octombrie 1977
Shirley Brickley, în vârstă de 32 de ani, din trupa The Orlons, a fost împușcată și ucisă de un intrus în casa sa din Philadelphia. The Orlons au avut cinci hituri în top 20 în SUA în anii ’60, printre care “The Wah Watusi”, “Don’t Hang Up” și “South Street”. The Orlons au furnizat vocaluri de fundal pe hitul lui Dee Dee Sharp din 1962, “Mashed Potato Time” și pe al doilea hit al lui Dee Dee Sharp, “Gravy (For My Mashed Potatoes)”.

13 octombrie 1974
Gazda TV Ed Sullivan a murit. A fost liderul formației The Ed Sullivan Singers and Orchestra. A prezentat formații precum The Beatles și alte acte britanice în America prin emisiunea sa TV “Ed Sullivan Show”, din New York City, care a fost difuzată din 20 iunie 1948 până pe 6 iunie 1971, la CBS, în fiecare duminică seara la ora 20:00. Apariția The Beatles din 9 februarie 1964 este considerată un moment de referință în cultura pop americană și începutul Invaziei Britanice în muzică. Emisiunea a avut aproximativ 73 de milioane de telespectatori.

13 octombrie 1973
The Rolling Stones au început o serie de patru săptămâni pe primul loc în clasamentul albumelor din SUA cu “Goats Head Soup”, al patrulea album numărul 1 al trupei în SUA.

13 octombrie 1970
Cenușa lui Janis Joplin a fost împrăștiată la Stinson Beach, în comitatul Marin, California. Cântăreața fusese găsită moartă pe podea, lângă patul ei la Landmark Hotel în Hollywood, California, pe 4 octombrie. Cauza oficială a decesului a fost o supradoză de heroină, posibil combinată cu efectele alcoolului.

13 octombrie 1965
Trupa The Who a înregistrat piesa “My Generation” la studiourile Pye din Londra. Când a fost lansată ca single, a ajuns pe locul 2 în clasamentul britanic, fiind devansată de piesa “The Carnival Is Over” a trupei The Seekers. Roger Daltrey avea să spună ulterior că a bâlbâit versurile pentru a le potrivi muzicii. BBC a refuzat inițial să difuzeze piesa deoarece nu voia să ofenseze persoanele care balbăiau.

13 octombrie 1963
The Beatles au făcut debutul lor în cadrul emisiunii “Sunday Night at The London Palladium” de pe ITV, ocupând primul loc în afiș și fiind transmiși în direct către o audiență de 15 milioane de telespectatori. Au interpretat piesele “From Me To You”, “She Loves You”, “Twist and Shout” și “I’ll Get You”.

13 octombrie 1962
Don Everly a leșinat în timpul repetițiilor pe scenă la Teatrul Prince of Wales din Londra, în ajunul unui turneu de 22 de date al fraților Everly în Marea Britanie. A fost repatriat în SUA pentru tratament, iar turneul a continuat cu Phil Everly interpretând solo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!
© 2023 RadioGalaxia.ro | Toate drepturile rezervate.