Calendar muzical: 13 iulie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 13 iulie

13 iulie 2019
Familia și avocații lui George Michael și-au intensificat lupta pentru a-l obliga pe Fadi Fawaz să părăsească fosta casă a cântărețului, după ce acesta a spart mai multe ferestre. Parasitul fără serviciu a recunoscut că a spart geamurile casei vechi a lui George Michael, dar a pretins bizar că făcea îmbunătățiri la locuință. Fadi a fost văzut fumând o țigară de marijuana pe balconul de lângă unele dintre ferestrele sparte.

13 iulie 2015
Rapperul 50 Cent a depus cerere de protecție în cadrul Capitolul 11 al legii falimentului. Un raport din Wall Street Journal a afirmat că omul de afaceri și actorul avea active și datorii în intervalul de 10 milioane de dolari până la 50 de milioane de dolari (£6,5 milioane – £32 milioane). Știrea a apărut la doar câteva zile după ce un juriu a hotărât că trebuie să plătească 5 milioane de dolari unei femei care l-a dat în judecată într-un caz legat de un videoclip cu conținut sexual.

13 iulie 2013
Cinci persoane au fost arestate și expulzate de la festivalul muzical T in the Park din Scoția pentru posesia sau folosirea de artificii pirotehnice. De asemenea, au mai fost înregistrate alte 53 de arestări, în principal pentru infracțiuni minore și delicte legate de droguri.

13 iulie 2012
Turneul lui Roger Waters, The Wall Live, a ocupat primul loc în vânzările globale de bilete la concerte în prima jumătate a anului 2012. Spectacolul bazat pe albumul de succes al trupei Pink Floyd din anii ’70 a generat încasări de 158,1 milioane de dolari (£102,3 milioane), depășindu-l pe Bruce Springsteen și Madonna. Waters a vândut 1,4 milioane de bilete, conform revistei Pollstar, care urmărește industria concertelor live.

13 iulie 2007
Rod Stewart a primit distincția CBE din partea Prințului Charles la Buckingham Palace. Cântărețul, care a fost onorat pentru serviciile sale aduse muzicii, a purtat o cravată cu cranii și oase, pantaloni albi și o cămașă cu dungi în locul costumului de dimineață convențional.

13 iulie 2004
Arthur ‘Killer’ Kane, basistul trupei The New York Dolls, a murit la vârsta de 55 de ani după ce s-a prezentat la o sală de urgență din Los Angeles, plângându-se de oboseală. A fost diagnosticat rapid cu leucemie și a murit în decurs de două ore. Trupa americană influentă s-a format în 1972 și a lansat doar două albume, “New York Dolls” în 1973 și “Too Much Too Soon” în 1974. Fosta sa soție dorea să își respecte dorința defunctului soț și să îl îngroape lângă foștii membri ai trupei, Johnny Thunders și Jerry Nolan, în cimitirul Mount St Mary’s din Brooklyn, New York, dar oficialii de la morgă au refuzat să elibereze corpul pentru înmormântare din cauza stării avansate de descompunere a rămășițelor sale (corpul său a stat în morgă timp de peste o lună).

13 iulie 2002
Fatboy Slim a paralizat zona Brighton când a organizat o petrecere gratuită pe plajă. Organizatorii se așteptau ca 60.000 de fani să participe, dar au apărut peste 250.000, provocând haos pe drumuri cu ambuteiaje de peste zece mile. Fatboy Slim a cheltuit 100.000 de lire sterline din proprii bani pentru susținerea evenimentului, după ce un sponsor s-a retras.

13 iulie 1999
Paul McCartney a expus 73 de tablouri la galeria Kunstforum Lyz din orașul german Siegen. McCartney picta de 16 ani (de când a împlinit 40 de ani).

13 iulie 1999
The New Radicals și-au încheiat activitatea după doar un album și un single de succes la nivel mondial. Liderul trupei, compozitorul și forța motrice Gregg Alexander a declarat că se va concentra pe producție și scriere.

13 iulie 1997
Anthony Kiedis, solistul trupei Red Hot Chili Peppers, a suferit o intervenție chirurgicală de cinci ore după ce a fost implicat într-un accident de motocicletă în Los Angeles.

13 iulie 1997
The Prodigy a început o serie de cinci săptămâni la numărul 1 în topul albumelor din Marea Britanie cu cel de-al treilea album al lor, “The Fat Of The Land”. Albumul a vândut peste 10 milioane de exemplare în întreaga lume.

13 iulie 1997
Un proces împotriva lui John Denver pentru conducere sub influența alcoolului s-a încheiat cu un juriu blocat, cu un scor de 3-3. Avocatul apărării lui Denver a argumentat că artistul suferă de o afecțiune tiroidiană care a distorsionat rezultatele testelor de alcoolemie.

13 iulie 1996
Peste 2.000 de chitariști, inclusiv Chet Atkins și Jeff “Skunk” Baxter, au stabilit un nou record mondial pentru cea mai mare sesiune de jam din istorie atunci când au cântat piesa “Heartbreak Hotel” timp de 75 de minute în Riverfront Park din Nashville. Recordul anterior fusese stabilit în Vancouver, Canada, pe 7 mai 1994, când Randy Bachman a condus 1.322 de chitariști amatori într-o interpretare care a durat 68 de minute.

13 iulie 1991
Bryan Adams a ajuns pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu “(Everything I Do) I Do It For You”, care a făcut parte din coloana sonoră a filmului “Robin Hood: Prințul hoților”.

13 iulie 1990
Curtis Mayfield a fost grav rănit după ce o rafală puternică de vânt a doborât o instalație de iluminat peste el în timpul unui concert în aer liber în Brooklyn, New York.

13 iulie 1987
Reprezentanții a cincizeci dintre cei mai mari comercianți de discuri din America au fost invitați la casa lui Michael Jackson din Encino, California, pentru a avea o previzualizare a noului său album, “Bad”. Acest LP avea să vândă peste 30 de milioane de exemplare în întreaga lume.

13 iulie 1985
La ora 12.01, Status Quo a dat startul extravaganzei Live Aid, care s-a desfășurat între Stadionul Wembley din Londra și Stadionul JFK din Philadelphia. Crema celor mai mari staruri rock din lume au participat la acest eveniment de amploare, strângând peste 40 de milioane de lire sterline pentru cauze umanitare. Imaginile TV au fost transmise către peste 1,5 miliarde de oameni din 160 de țări, făcând din acest eveniment cea mai mare transmisie live cunoscută vreodată. Printre artiștii care au participat s-au numărat Paul McCartney, Phil Collins, The Who, U2, David Bowie și Mick Jagger, Queen, Tina Turner, The Cars, Neil Young, Tom Petty, Bob Dylan, Bryan Adams, Hall & Oates, Lionel Richie și Led Zeppelin.

13 iulie 1985
Duran Duran au devenit primii artiști care au avut un hit numărul 1 în topul single-urilor din SUA cu o temă a filmului James Bond, când piesa “A View To A Kill” a ajuns pe primul loc în clasamente.

13 iulie 1985
Elton John a semnat din nou cu casa de discuri MCA Records din America, contractul său pe cinci albume în valoare de 8 milioane de dolari, fiind cea mai mare sumă avansată din istorie la acea vreme.

13 iulie 1978
BBC a anunțat interzicerea celui mai recent single al trupei The Sex Pistols, “No One Is Innocent”, care includea vocalurile lui Ronnie Biggs, infractorul britanic notoriu pentru participarea sa la Marele Jaf al Trenului din 1963. La momentul înregistrării, Biggs locuia în Brazilia și era încă căutat de autoritățile britanice, dar era protejat de extrădare.

13 iulie 1974
Elton John a început o serie de două săptămâni la numărul 1 în topul albumelor din Marea Britanie cu al optulea său album de studio, “Caribou”, fiind al treilea său album deținător al acestei poziții. Albumul includea hiturile “Don’t Let the Sun Go Down on Me” și “The Bitch Is Back”.

13 iulie 1974
George McCrae a început o serie de două săptămâni la numărul 1 în topul single-urilor din SUA cu piesa “Rock Your Baby”, singurul său hit pe locul 1 în SUA, care a ajuns și pe primul loc în Marea Britanie. Este considerată de unii ca fiind primul hit de genul disco. Inițial, a devenit popular în cluburile din New York City.

13 iulie 1974
Bruce Springsteen și E Street Band au susținut prima din cele trei seri de concerte, totalizând șase spectacole, la Bottom Line, un club nou deschis în New York City. Spectacolele au primit recenzii elogioase și au creat un val de entuziasm în industria muzicală.

13 iulie 1972
În cadrul unui turneu nord-american, The Rolling Stones au susținut primul din cele două concerte de la Cobo Hall din Detroit, Michigan. Aici au mai apărut și trupe precum The Doors, Aerosmith, Jimi Hendrix, The Who, Bruce Springsteen și Kiss.

13 iulie 1969
Peste 100 de stații de radio din SUA au interzis noul single al trupei The Beatles, “The Ballad Of John and Yoko”, din cauza versului “Christ, you know it ain’t easy”, considerat ofensator.

13 iulie 1968
Black Sabbath au susținut primul lor concert într-un mic club de blues din Birmingham, Anglia.

13 iulie 1967
Pink Floyd au făcut a doua apariție în emisiunea BBC “Top Of The Pops” pentru a promova noul lor single “See Emily Play”, care a fost prezentată de Pete Murray. Single-ul a ajuns până pe locul 6 în topul din Marea Britanie.

13 iulie 1966
Single-ul “River Deep – Mountain High” al lui Ike & Tina Turner a atins poziția 3 în topul single-urilor din Marea Britanie, ceea ce le-a adus o apariție în deschiderea concertelor trupei Rolling Stones. Succesul lor a avut consecințe tragice, deoarece Ike a devenit tot mai violent în relația cu Tina, care a suferit ani de abuz.

13 iulie 1965
Paul McCartney a primit cinci premii Ivor Novello la o petrecere prânz la The Savoy, Londra. John Lennon a refuzat să participe, iar Paul a întârziat 40 de minute deoarece a uitat de angajamentul respectiv.

13 iulie 1964
The Animals au ajuns pe primul loc în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa “The House Of The Rising Sun”. Înregistrată într-o singură luare, aceasta a fost primul single de pe locul 1 în Marea Britanie care depășea patru minute de durată.

13 iulie 1963
The Rolling Stones au susținut primul lor concert în afara Londrei când au apărut la The Alcove Club din Middlesbrough, Yorkshire, în deschiderea trupei The Hollies.

error: Content is protected !!