Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 12 septembrie
12 septembrie 2017
Mark Ronson era dat în judecată pentru presupuse încălcări ale drepturilor de autor în legătură cu hitul său din 2014, “Uptown Funk”. Lastrada Entertainment, care deținea drepturile asupra clasicului de funk din 1980 “More Bounce To The Ounce” de la Roger și Zapp, a depus plângerea împotriva producătorului englez, susținând că “Uptown Funk” a copiat primele 48 de secunde ale piesei “More Bounce To The Ounce”.
12 septembrie 2013
Ray Dolby, inginerul american care a fondat Dolby Laboratories și a fost pionier în reducerea zgomotului în înregistrările audio, a murit de leucemie la vârsta de 80 de ani. Sistemul analog de reducere a zgomotului Dolby funcționează prin mărirea volumului sunetelor de frecvență înaltă la niveluri scăzute în timpul înregistrării și reducerea lor corespunzătoare în timpul redării.
12 septembrie 2007
Membrii supraviețuitori ai trupei Led Zeppelin au anunțat că se vor reuni pentru un concert de tribut cu multe vedete la Londra. Robert Plant, Jimmy Page și John Paul Jones urmau să cânte la un spectacol în memoria lui Ahmet Ertegun, fondatorul Atlantic Records, decedat. Locul bateristului Led Zeppelin, John Bonham, care a murit în 1980, urma să fie luat de fiul său, Jason. Concertul unic, prima interpretare a trio-ului în 19 ani, urma să aibă loc la arena O2 din Londra pe 26 noiembrie.
12 septembrie 2006
Cântărețul Jamiroquai, Jay Kay, a fost arestat și a fost avertizat pentru agresiune comună după un incident cu un fotograf în afara unui club de noapte din Londra.
12 septembrie 2004
Toboșarul și aranjorul american Kenny Buttrey a murit în Nashville, Tennessee. A lucrat cu Neil Young (pe albumele “Harvest” și “After the Gold Rush”), Bob Dylan (“Blonde on Blonde”, “Nashville Skyline” și “John Wesley Harding”), Bob Seger, Elvis Presley, Donovan, George Harrison, Joan Baez, Dan Fogelberg, Kris Kristofferson, Jimmy Buffett, Chuck Berry și Area Code 615.
12 septembrie 2003
Cântărețul și compozitorul american Johnny Cash a murit la vârsta de 71 de ani din cauza insuficienței respiratorii. A fost unul dintre cei mai influenți muzicieni ai secolului al XX-lea, cunoscut sub numele de “Omulețul în Negru”. În mod tradițional, începea concertele sale spunând: “Salut, sunt Johnny Cash.” A avut single-ul “A Boy Named Sue”, care a ajuns pe locul 2 în SUA și pe locul 4 în Marea Britanie în 1969, precum și alte 11 single-uri în top 40 în SUA. Cash a avut și propriul său show TV în SUA la sfârșitul anilor ’60 și începutul anilor ’70.
12 septembrie 2002
Fiul lui Rod Stewart a fost condamnat la 90 de zile de închisoare și a primit ordin să urmeze un program de reabilitare pentru consumul de droguri după ce a pledat nevinovat la acuzații de agresiune împotriva unui bărbat în afara unui restaurant din Malibu, California. Sean Stewart, în vârstă de 22 de ani, fusese arestat pe 5 decembrie 2001, după ce a fost văzut lovind bărbatul în față și în stomac. Stewart a primit și o sentință de cinci ani de supraveghere și a fost obligat să plătească 5.600 de dolari victimelor.
12 septembrie 1999
Grupul Vengaboys a ajuns pe locul 1 în clasamentul de single-uri din Marea Britanie cu piesa “We’re Going To Ibiza!” Cântecul era cunoscut inițial sub numele de “Barbados” și a fost un hit pe locul 1 pentru Typically Tropical în 1975. Vengaboys i-au dat un nou titlu și versuri revizuite.
12 septembrie 1997
Stig Anderson, fondatorul casei de discuri Polar Music, compozitor, producător și managerul trupei ABBA, a murit din cauza unui atac de cord. Anderson a co-scris unele dintre cele mai mari hituri ale trupei ABBA, cum ar fi „Waterloo”, „Mamma Mia”, „S.O.S”, „Fernando”, „Dancing Queen”, „Knowing Me, Knowing You” și „The Name of the Game”. Funeraliile sale au fost transmise în direct la televiziunea suedeză, o onoare rezervată în mod normal doar pentru oamenii de stat sau membri ai familiei regale distinși.
12 septembrie 1995
Cântărețul de la INXS, Michael Hutchence, a pledat vinovat pentru că l-a lovit pe fotograful Jim Bennett în fața unui hotel din Londra. A fost amendat cu 400 de lire sterline și i s-a ordonat să plătească costuri de 1.875 de lire sterline.
12 septembrie 1990
Stevie Nicks și Christine McVie de la Fleetwood Mac au anunțat că vor părăsi formația la sfârșitul turneului lor curent. La momentul respectiv, unii credeau că plecările lui Nicks și McVie au fost accelerate de tensiuni în urma memoriilor lui Fleetwood, “Fleetwood: My Life and Adventures in Fleetwood Mac.”
12 septembrie 1989
Aerosmith a lansat albumul lor de studio al zecelea, intitulat “Pump,” care a inclus hiturile “Love In An Elevator,” “The Other Side” și “Janie’s Got a Gun.” Aerosmith s-a găsit în manualele de drept în domeniul muzical după ce o trupă rock numită Pump a dat în judecată compania de management a lui Aerosmith pentru încălcare a mărcii de serviciu. Aerosmith a câștigat procesul.
12 septembrie 1987
Michael Jackson a început turneul său “Bad World Tour” jucând primul dintre cele trei concerte cu casa închisă la Stadionul Korakuen din Tokyo, Japonia. Până la sfârșitul celor 123 de concerte din turneu, Jackson a cântat în fața a peste 4 milioane de fani în cincisprezece țări diferite.
12 septembrie 1986
Chitaristul trupei Public Image Ltd, John McGeoch, a avut nevoie de 40 de cusături pe față după ce o sticlă de vin de doi litri a fost aruncată pe scenă în timpul unui concert la Viena.
12 septembrie 1975
Pink Floyd a lansat al nouălea lor album de studio, “Wish You Were Here,” în Marea Britanie. Albumul, care explorează teme legate de absență, industria muzicală și declinul mental al fostului membru al trupei Syd Barrett, a ocupat primul loc în topurile din ambele părți ale Atlanticului și a petrecut un total de 84 de săptămâni în topurile muzicale.
12 septembrie 1970
Bob Dylan s-a alăturat lui Joan Baez, Pete Seeger și Arlo Guthrie la Concertul Memorial Woody Guthrie care a avut loc la Hollywood Bowl din Los Angeles, California.
12 septembrie 1970
Creedence Clearwater Revival a obținut primul lor album numărul 1 în Marea Britanie cu “Cosmo’s Factory.” A avut o serie de nouă săptămâni la numărul 1 în SUA, unde a vândut peste trei milioane de exemplare.
12 septembrie 1970
Smokey Robinson și The Miracles se aflau pe locul 1 în clasamentul de single-uri din Marea Britanie cu piesa “The Tears Of A Clown,” primul lor hit care a ajuns pe locul 1 în Marea Britanie. Stevie Wonder (care a fost descoperit de membrul The Miracles, Ronnie White) și producătorul său Hank Cosby au compus muzica pentru această piesă.
12 septembrie 1967
Filmările pentru filmul “Magical Mystery Tour” al trupei The Beatles au continuat. Autocarul s-a îndreptat către Widecombe on the Moor, unde avea loc o târg local, dar șoferul autobuzului (Alf Manders) a luat o scurtătură pentru a evita traficul intens și s-a blocat pe un pod, astfel că autocarul a trebuit să meargă în marșarier timp de jumătate de milă înainte de a putea face cale întoarsă. Apoi au mers spre Plymouth, urmați de un convoi de 20 de mașini cu jurnaliști și fotografi.
12 septembrie 1966
N.B.C. a difuzat primul episod al emisiunii TV “The Monkees” în SUA. Seria a avut în total 58 de episoade.
12 septembrie 1964
The Supremes, The Shangri-La’s, Marvin Gaye, Dusty Springfield, The Ronettes, Millie Small, The Temptations, The Miracles și Little Anthony and the Imperials au apărut la teatrul Fox din Brooklyn, New York.
12 septembrie 1963
The Beatles se aflau pe locul 1 în clasamentul de single-uri din Marea Britanie cu piesa “She Loves You,” al doilea lor single care a ajuns pe locul 1. A devenit cel mai bine vândut single al anului și cel mai bine vândut single al trupei The Beatles în Marea Britanie.
12 septembrie 1954
Primul “idol al adolescenților”, Frank Sinatra, se afla pe locul 1 în clasamentul de single-uri din Marea Britanie cu piesa “Three Coins In The Fountain,” prima sa piesă care a ajuns pe locul 1 în Marea Britanie. Cântecul a fost câștigătorul Premiului Oscar pentru cea mai bună melodie originală din 1954.