Calendar muzical: 12 octombrie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întâmplat într-o zi de 12 octombrie

12 octombrie 2021
Muzicianul, compozitorul și producătorul de înregistrări irlandez Paddy Moloney a murit brusc la vârsta de 83 de ani, la un spital din Dublin. El a cofondat și a condus grupul muzical irlandez The Chieftains, cântând pe toate cele 44 de albume ale lor. Moloney a făcut, de asemenea, înregistrări pentru Mike Oldfield, Mick Jagger, Gary Moore, Paul McCartney, Sting, Don Henley și Stevie Wonder.

12 octombrie 2016
Cântărețul, compozitorul, aranjorul și producătorul de înregistrări american de muzică soul Sonny Sanders a murit la vârsta de 77 de ani. El a fondat grupul vocal Satintones în Detroit în 1957, devenind primul grup vocal semnat de Motown, și a lansat prima lor înregistrare, ‘Going to the Hop’ / ‘Motor City’, în 1960. Ulterior, a aranjat coarde pentru multe hituri, inclusiv “Higher and Higher” și “I Get the Sweetest Feeling” ale lui Jackie Wilson.

12 octombrie 2016
David Bowie și Prince au fost amândoi intrări noi în cea mai recentă listă a celor mai bine plătiți artiști decedați compilată de Forbes. Venitul preimpozabil al lui Prince, de la 1 octombrie 2015 la 1 octombrie 2016, a fost estimat la 25 de milioane de dolari (£20,5 milioane) de revista de afaceri, clasându-l pe locul cinci în listă. Între timp, Bowie a fost clasat pe locul 11 pentru un venit estimat de 10,5 milioane de dolari (£8,5 milioane). Cu toate acestea, ambii sunt umbriți de Michael Jackson, care a ocupat din nou primul loc în clasament cu un venit estimat record de 825 de milioane de dolari (£672,8 milioane).

12 octombrie 2014
Cântărețul și compozitorul britanic George Ezra a ajuns pe locul 1 în topul albumelor din Marea Britanie cu albumul său de debut “Wanted on Voyage”, care a devenit al treilea cel mai bine vândut album din Marea Britanie în 2014. Titlul albumului este o referire la eticheta folosită pe geanta de călătorie a lui Paddington Bear, care a fost eroul lui Ezra în copilărie.

12 octombrie 2008
Oasis a ajuns pe locul 1 în topul albumelor din Marea Britanie cu albumul “Dig Out Your Soul”, al șaptelea și ultimul lor album de studio.

12 octombrie 2005
Toboșarul trupei Motley Crue, Tommy Lee, a suferit arsuri minore la un concert în Casper, Wyoming, în urma unei explozii de artificii. Lee a fost tratat la un spital local pentru rănile de pe braț și față, care s-au produs în timp ce era suspendat de un cablu la 9 metri deasupra scenei.

12 octombrie 2005
Cântărețul și cofondatorul Live Aid, Midge Ure, a primit un titlu onorific de la Universitatea Abertay din Dundee. El a declarat: “Având în vedere că am părăsit școala la vârsta de 15 ani, nu m-am așteptat niciodată să primesc un astfel de elogiu.”

12 octombrie 1999
Insula lor natală, Isle of Man, a emis șase timbre poștale în onoarea formației Bee Gees. Mama lor condusese un oficiu poștal local pe insulă.

12 octombrie 1997
John Denver a murit atunci când avionul experimental făcut manual pe care îl pilota a rămas fără combustibil și s-a prăbușit în largul coastei din Monterey Bay, California. Vedeta în vârstă de 53 de ani înregistrase 15 cântece în topul Billboard pentru muzică pop, dintre care zece au ajuns pe locul întâi în topul Billboard pentru muzica contemporană pentru adulți sau în topul muzicii country.

12 octombrie 1994
Pink Floyd a susținut primul dintr-o serie de 15 concerte consecutive la Earls Court, Londra, Anglia. Mai puțin de un minut după ce formația a început să cânte ‘Shine On You Crazy Diamond’, o structură de schele care susținea 1200 de fani s-a prăbușit, aruncând sute de oameni de la o înălțime de 6 metri. A durat peste o oră să îi elibereze pe toți din resturile contorsionate. Nouăzeci și șase de persoane au fost rănite, dintre care 36 au avut nevoie de tratament la spital. Șase au fost reținute peste noapte cu răni la spate, gât și coaste. Pink Floyd a trimis un tricou gratuit și o notă de scuză tuturor fanilor care se aflau în tribuna care s-a prăbușit. Spectacolul a fost imediat anulat și reprogramat.

12 octombrie 1991
Al patrulea album al formației Simply Red, intitulat ‘Stars’, a ajuns pe locul 1 în topul din Marea Britanie pentru prima din cele cinci săptămâni de supremație. Albumul a inclus single-urile ‘Thrill Me’, ‘For Your Babies’ și piesa de titlu ‘Stars’. A devenit cel mai bine vândut album din Marea Britanie în 1991 și 1992, petrecând 134 de săptămâni în topuri.

12 octombrie 1985
Ricky Wilson din formația B-52’s a murit din cauza complicațiilor legate de SIDA. B-52’s a avut single-ul ‘Love Shack’ care a ajuns pe locul 2 în Marea Britanie și pe locul 3 în SUA în 1990.

12 octombrie 1985
Jennifer Rush se afla pe locul 1 în topul UK cu piesa ‘The Power Of Love’. Cântecul a rămas pe locul 1 timp de cinci săptămâni și a devenit cel mai bine vândut single al anului și cel mai mare single vreodată pentru o femeie în Marea Britanie. Céline Dion a obținut un hit pe locul 1 în SUA cu versiunea sa din 1993.

12 octombrie 1979
Fleetwood Mac a lansat cel de-al doisprezecelea album intitulat ‘Tusk’, un set experimental de piese care a costat formația peste 1 milion de dolari pentru înregistrare. Albumul dublu a atins locul 4 în SUA și a vândut peste două milioane de exemplare, dând naștere a două single-uri în top zece, ‘Sara’ și piesa de titlu. A ajuns pe locul 1 în Marea Britanie și a primit discul de platină.

12 octombrie 1978
În timp ce locuia la Hotelul Chelsea din New York City, Sex Pistol Sid Vicious a sunat la poliție pentru a spune că cineva a înjunghiat-o pe prietena sa Nancy Spungen. A fost arestat, acuzat de crimă și plasat în unitatea de dezintoxicare a unei închisori din New York. Vicious a murit din cauza unei supradoze de heroină înainte ca procesul să înceapă.

12 octombrie 1975
Rod Stewart și formația Faces și-au făcut ultima apariție live când au cântat la Nassau Coliseum, Long Island. Grupul a lansat patru albume de studio: ‘First Step’ (1970), ‘Long Player’ (1971), ‘A Nod Is As Good As a Wink… to a Blind Horse’ (1971) și ‘Ooh La La’ (1973).

12 octombrie 1974
Bay City Rollers au ajuns pe locul 1 în topul albumelor din Marea Britanie cu albumul lor de debut ‘Rollin.’ Albumul a inclus trei hituri britanice în top (‘Remember’, ‘Shang-a-Lang’, ‘Summerlove Sensation’) și debutul piesei ‘Saturday Night’, care nu a fost un hit în Marea Britanie, dar a devenit un hit pe locul 1 în America.

12 octombrie 1974
Blondie a apărut la CBGB’s din New York City pentru prima dată sub numele Blondie. Numele este derivat din comentariile făcute de șoferii de camioane care o strigau pe Harry cu “Hey, Blondie” în timp ce treceau pe lângă ea.

12 octombrie 1971
Gene Vincent (Vincent Eugene Craddock) a decedat la vârsta de 36 de ani din cauza unei ulcere perforate. A avut single-ul ‘Be Bop A Lula’ care a ajuns pe locul 7 în SUA și pe locul 16 în Marea Britanie în 1956. A apărut în filmul “The Girl Can’t Help It” alături de Jayne Mansfield. În 1960, în timpul unui turneu în Marea Britanie, Vincent și compozitoarea Sharon Sheeley au fost grav răniți într-un accident de mașină care l-a ucis pe Eddie Cochran.

12 octombrie 1969
Un DJ de la postul de radio WKNR din Detroit a primit un apel telefonic prin care i s-a spus că dacă rulezi în sens invers piesa “Strawberry Fields Forever” a celor de la The Beatles, poți auzi cum John Lennon spune cuvintele “I buried Paul”. Acest lucru a declanșat un zvon mondial că Paul McCartney ar fi mort.

12 octombrie 1968
Big Brother And The Holding Company au ajuns pe locul 1 în topul albumelor din SUA cu albumul “Cheap Thrills”. Coperta, realizată de artistul underground Robert Crumb, a înlocuit ideea originală a formației, o fotografie cu membrii acesteia dezbrăcați în pat împreună. Crumb a intenționat inițial ca arta sa să fie folosită pentru partea din spate a LP-ului, dar Janis Joplin a cerut ca Columbia Records să o folosească pentru coperta frontală. Inițial, titlul albumului ar fi trebuit să fie “Sex, Dope and Cheap Thrills”, dar acest lucru nu a fost bine primit la Columbia Records.

12 octombrie 1966
La 28 de ani de la crearea sa, Rock & Roll Circus al celor de la The Rolling Stones a fost în cele din urmă lansat. Evenimentul din 1968 organizat de The Stones a inclus două concerte pe o scenă de circ și a cuprins interpretări de la The Who, Taj Mahal, Marianne Faithfull și Jethro Tull. John Lennon și Yoko Ono au cântat ca parte a supergrupului numit The Dirty Mac, alături de Eric Clapton, Mitch Mitchell și Keith Richards. Inițial, evenimentul trebuia să fie difuzat la televiziunea BBC.

12 octombrie 1965
The Beatles au început înregistrarea celui de-al șaselea album din Marea Britanie, “Rubber Soul”, înregistrând versiuni ale pieselor noi “Run For Your Life” și “Norwegian Wood (This Bird Has Flown)”.

12 octombrie 1957
În timpul unui turneu în Australia, Little Richard și-a renunțat public la muzica rock ‘n’ roll și s-a dedicat religiei, povestind că a visat că va ajunge în iad după ce s-a rugat lui Dumnezeu atunci când unul dintre motoarele unui avion pe care se afla a luat foc. Cântărețul a aruncat patru inele cu diamante în valul râului Hunter din Sydney, în valoare de 8.000 de dolari, și în scurt timp și-a început cariera în muzica gospel. Cinci ani mai târziu, s-a întors la muzica rock.

12 octombrie 1955
Compania Chrysler a lansat playere de discuri de înaltă fidelitate pentru mașinile din linia sa de produse din 1956. Unitatea măsura aproximativ patru inci înălțime și mai puțin de un picior lățime și era montată sub panoul de instrumente. Discurile de șapte inci se roteau la 16 2/3 rpm și necesitau de aproape de trei ori mai multe caneluri pe inch decât un LP. Playerele au fost retrase din producție în 1961.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!
© 2023 RadioGalaxia.ro | Toate drepturile rezervate.