Calendar muzical: 12 noiembrie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întâmplat într-o zi de 12 noiembrie.

12 noiembrie 2020
Jim Tucker, chitaristul ritmic original al trupei americane de rock The Turtles, a murit la vârsta de 74 de ani. A cântat cu The Turtles între 1965 și 1968 și a fost prezent pe multe dintre cele mai mari hituri ale trupei, inclusiv clasicul din 1967 „Happy Together”, care a ocupat primul loc în topuri, precum și „She’d Rather Be with Me” și cover-ul trupei din 1965 al piesei „It Ain’t Me Babe” de Bob Dylan.

12 noiembrie 2016
Robbie Williams a doborât recordul pentru cele mai multe albume pe locul 1 de către un artist solo britanic. Ultimul său album, „The Heavy Entertainment Show”, a debutat pe locul 1 în topul săptămânii. Este al 12-lea album al său care ajunge în vârf și l-a depășit pe David Bowie, care are la activ 11 albume pe locul 1.

12 noiembrie 2014
După o mutare foarte mediatizată a lui Taylor Swift de a-și retrage întregul său catalog de pe serviciul de streaming Spotify, directorul executiv Daniel Ek a apărat modelul său de afaceri, afirmând că a plătit 2 miliarde de dolari (1,2 miliarde de lire sterline) industriei muzicale până în prezent.

12 noiembrie 2012
O chitară semnată de unii dintre cei mai importanți artiști din scena muzicală a orașului Manchester s-a vândut pentru 6.600 de lire sterline într-o licitație de caritate. Madchester Guitar, vândută prin intermediul site-ului de licitații online eBay, era acoperită cu semnături de la trupe precum Stone Roses, Oasis, Elbow și Buzzcocks.

12 noiembrie 2008
Cântăreața americană Beyoncé a lansat al treilea ei album de studio, „I Am… Sasha Fierce”, debutând pe locul 1 în topul Billboard din SUA. Acesta a fost al treilea ei album solo consecutiv care a ajuns pe locul 1 și a fost promovat prin lansarea mai multor single-uri, inclusiv „If I Were a Boy” și „Single Ladies (Put a Ring on It)”, ambele având clasări în topuri la nivel internațional.

12 noiembrie 2008
Mitch Mitchell, bateristul britanic al trupei Jimi Hendrix Experience, a fost găsit mort în camera sa de hotel din SUA la vârsta de 61 de ani. În adolescență, a jucat într-un program de televiziune pentru copii, „Jennings and Derbyshire”, și a avut un rol principal în filmul britanic din 1960 „Bottoms Up” cu Jimmy Edwards. Mitchell lucra cu Georgie Fame & the Blue Flames când, în 1966, a fost invitat să susțină o audiție pentru o nouă trupă care să-l acompanieze pe Jimi Hendrix. În decembrie 1968, Mitchell a cântat cu Dirty Mac, o formație de supergrup alcătuită pentru The Rolling Stones Rock and Roll Circus (cu John Lennon, Eric Clapton și Keith Richards).

12 noiembrie 2007
Fostul solist al trupei Culture Club, Boy George, a fost acuzat de privare de libertate a unui bărbat în vârstă de 28 de ani. Poliția a declarat că presupusa infracțiune ar fi avut loc la domiciliul artistului în Hackney, Londra, pe 28 aprilie în acel an. Cântărețul și DJ-ul a fost eliberat pe cauțiune și trebuia să apară în fața Tribunalului Thames Magistrates pe 22 noiembrie.

12 noiembrie 2004
Înmormântarea DJ-ului John Peel a avut loc la Catedrala St Edmundsbury din Bury St Edmunds, Suffolk. Printre cei care au participat la înmormântare s-au numărat Jarvis Cocker de la Pulp, cântărețul Feargal Sharkey de la Undertones și The White Stripes, în timp ce Sir Elton John a lăsat o coroană de trandafiri galbeni.

12 noiembrie 2003
Bateristul american de sesiune Tony Thompson a murit de cancer la vârsta de 48 de ani. Cea mai cunoscută apariție a sa a fost în calitate de baterist al formației The Power Station, alături de Robert Palmer, și John Taylor și Andy Taylor de la Duran Duran și Chic, al căror single „Le Freak” a ajuns pe locul 1 în SUA și locul 7 în Marea Britanie. A cântat și la bateria în hitul lui David Bowie „Let’s Dance”. Thompson a cântat și la bateria cu Led Zeppelin (alături de Phil Collins) la Live Aid în 1985.

12 noiembrie 2002
Fanii înfocați ai trupei Beatles au fost revoltați după ce Paul McCartney a modificat creditele de compoziție pe albumul său „Back In The US 2002”, schimbându-le de la Lennon și McCartney la McCartney și Lennon.

12 noiembrie 2002
Orașul Atlanta a declarat această zi ca fiind „Ziua TLC” în memoria lui Lisa ‘Left Eye’ Lopes, care a fost ucisă într-un accident de mașină pe 26 aprilie 2002, la vârsta de 30 de ani.

12 noiembrie 2001
Cei trei foști membri ai trupei Beatles s-au întâlnit pentru ultima oară la hotelul lui George Harrison din New York City la prânz. Harrison a murit două săptămâni mai târziu, la domiciliul unui prieten din Los Angeles, pe 29 noiembrie 2001, la vârsta de 58 de ani.

12 noiembrie 2000
Destiny’s Child a început o serie de unsprezece săptămâni consecutive pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu „Independent Women Part 1.” Piesa a fost inclusă în al treilea album de studio al trupei, „Survivor”, și a apărut inițial pe coloana sonoră a filmului „Charlie’s Angels” din 2000.

12 noiembrie 2000
LeAnn Rimes a dat în judecată casa de discuri Curb Records pentru a anula un contract semnat de părinții săi în numele ei în 1995. În proces, cântăreața în vârstă de 18 ani a cerut Curb să renunțe la drepturile și interesele sale editoriale în operele anterioare ale lui Rimes, precum și la profiturile viitoare.

12 noiembrie 1998
Câștigători la Premiile MTV Europe au inclus-o pe Madonna pentru cea mai bună artistă și cel mai bun album cu „Ray Of Light”, Spice Girls au câștigat la categoria cea mai bună trupă, All Saints au câștigat pentru artistul debutant, Robbie Williams pentru cel mai bun artist masculin și Natalie Imbruglia pentru cea mai bună piesă cu „Torn”.

12 noiembrie 1997
Spice Girls se aflau pe locul 1 în topul albumelor din Marea Britanie cu al lor al doilea album „Spiceworld”, care a fost și numele filmului lor asociat. Albumul a devenit un succes uriaș la nivel mondial, prelungind „febra Spice” de la acea vreme. A produs patru single-uri, toate având succes comercial, și a vândut acum peste 20 de milioane de copii în întreaga lume.

12 noiembrie 1990
Chitaristul de la Rolling Stones, Ronnie Wood, și-a rupt ambele picioare după ce mașina sa s-a prăbușit pe autostrada M4, lângă Marlborough, Wiltshire, Anglia. Wood încerca să facă semn altor mașini să treacă pe lângă el când a fost lovit.

12 noiembrie 1988
U2 a început o serie de șase săptămâni consecutive pe locul 1 în topul albumelor din SUA cu al șaselea lor album de studio „Rattle And Hum”, care a ajuns să vândă peste 14 milioane de copii.

12 noiembrie 1983
Albumul „Infidels” al lui Bob Dylan a atins cea mai înaltă poziție când a ajuns pe locul 9 în topul din Marea Britanie. Cel de-al 22-lea album de studio al lui Dylan a fost co-produs cu chitaristul de la Dire Straits, Mark Knopfler. Dylan se apropiase, de asemenea, de Elvis Costello, David Bowie și Frank Zappa ca posibili producători.

12 noiembrie 1977
Sex Pistols au ajuns pe locul 1 în topul albumelor din Marea Britanie cu albumul lor de debut „Never Mind The Bollocks, Here’s The Sex Pistols”. A fost singurul lor album care a ajuns pe locul 1. Albumul a fost întâmpinat de un val de controverse la lansare. Primele probleme au fost legate de numele presupus „obscen” al albumului, ceea ce a dus la procesul managerului magazinului de discuri Virgin din Nottingham pentru expunerea lui în vitrină. Mai multe scandaluri au fost provocate de versurile pieselor „God Save the Queen” și „Anarchy in the UK”.

12 noiembrie 1971
Led Zeppelin a apărut la Locarno, Sunderland, Anglia, cu bilete la 75 de penși. Setul a inclus: „Immigrant Song”, „Heartbreaker”, „Black Dog”, „Since I’ve Been Loving You”, „Rock And Roll”, „Stairway To Heaven”, „That’s The Way”, „Going To California”, „Tangerine”, „Dazed And Confused”, „What Is And What Should Never Be”, „Celebration Day”, „Whole Lotta Love” și „Communication Breakdown”.

12 noiembrie 1968
Lanțul britanic de cărți și discuri W.H. Smiths a refuzat să expună albumul „Electric Ladyland” al lui The Jimi Hendrix Experience din cauza femeilor goale de pe copertă. Albumul a fost apoi disponibil ca două albume cu o copertă modificată după plângerile primite.

12 noiembrie 1966
Albumul de debut al trupei The Monkees a început o serie de 13 săptămâni consecutive pe locul 1 în topul albumelor din SUA, vânzând peste 3 milioane de copii în trei luni.

12 noiembrie 1966
Pink Floyd a apărut la Corn Exchange din Bedford, Anglia. Lista de piese pentru aceste prime spectacole Floyd includea: „Let’s Roll Another One”, „Gimme A Break”, „Interstellar Overdrive”, „Astronomy Domine” și „Stoned Alone”. „Stoned Alone” era cunoscută și sub numele de „I Get Stoned” și era posibil să fie prima piesă scrisă de Syd Barrett pentru Pink Floyd.

12 noiembrie 1965
După ce și-a schimbat numele de la Toby Tyler la Marc Bolan, viitorul star T. Rex a interpretat primul său single „The Wizard” în emisiunea TV britanică Ready Steady Go!

12 noiembrie 1965
Velvet Underground și-a făcut debutul live când au cântat la Summit High School din New Jersey, trupa fiind plătită cu 75 de dolari pentru concert.

12 noiembrie 1962
The Beatles au apărut la Star Club din Hamburg, Germania, împărțind scena cu Little Richard.

12 noiembrie 1956
Johnnie Ray se afla pe locul 1 în topul de single-uri din Marea Britanie cu „Just Walking In The Rain”. A stat pe locul 1 timp de șapte săptămâni, devenind astfel melodia de Crăciun a acelui an. Scrisă în 1952 de Johnny Bragg și Robert Riley, doi deținuți de la Tennessee State Prison din Nashville, după un comentariu făcut de Bragg în timp ce cei doi traversau curtea în timp ce ploua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!
© 2023 RadioGalaxia.ro | Toate drepturile rezervate.