Calendar muzical: 12 iulie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 12 iulie

12 iulie 2020
Cântăreața și compozitoarea engleză Judy Dyble a murit la vârsta de 71 de ani. Ea a fost unul dintre membrii fondatori ai trupei Fairport Convention și Trader Horne. În plus, ea și multi-instrumentistul Ian McDonald s-au alăturat și au înregistrat câteva piese alături de Giles, Giles and Fripp, care ulterior au devenit King Crimson. În timpul concertelor live ale trupei Fairport din Londra, la sfârșitul anilor 1960, Dyble a împărțit scena cu artiști precum Jimi Hendrix și Pink Floyd din perioada Syd Barrett. Cea mai faimoasă întâmplare este că ea s-a așezat în fața scenei la Speakeasy Club și a tricotat în timp ce Hendrix și chitaristul trupei Fairport Convention, Richard Thompson, jam-uiau.

12 iulie 2019
Tarazaga-Orero a fost arestat de poliție și plasat în custodie pentru hărțuirea cântărețului fostei trupe One Direction, Harry Styles. Spaniolul dormea pe o bancă în apropierea casei din Londra deținute de Styles și a trimis scrisori prin fanta poștală timp de peste două luni. A fost acordată permisiunea ca Styles să depună mărturie din spatele unui ecran în timpul procesului.

12 iulie 2012
Revista Pollstar a anunțat că fostul basist al trupei Pink Floyd, Roger Waters, a obținut încasări de 158,1 milioane de dolari din vânzarea de bilete la concerte în întreaga lume, până în prezent în acest an, cu spectacolul The Wall Live. Bruce Springsteen s-a clasat pe locul al doilea, cu 79,9 milioane de dolari.

12 iulie 2008
Rolling Stone Ronnie Wood și-a părăsit soția după 23 de ani și s-a mutat cu o chelneriță rusă în vârstă de 18 ani. Tatăl în vârstă de 61 de ani al patru copii a cunoscut adolescenta în timp ce ieșea la băutură și a dus-o în locuința sa luxoasă din Irlanda.

12 iulie 2008
Cântărețul american Earl Nelson (Earl Lee Nelson) a murit în Lake Charles, Louisiana. El a făcut parte din duo-ul Bob And Earl (care a înregistrat piesa „Harlem Shuffle” în 1963). Nelson a cântat în corul de fundal al piesei „Rockin’ Robin”, care a ajuns pe locul 2 în topul din SUA pentru Jackson 5 în 1972.

12 iulie 2003
Saxofonistul, compozitorul și aranjorul Benny Carter a murit la vârsta de 95 de ani. A colaborat cu Miles Davis, Ella Fitzgerald, Ray Charles și a compus multe teme muzicale de televiziune, printre care Ironside și M-Squad.

12 iulie 2000
O statuie în memoria lui John Lennon a fost dezvelită în Trafalgar Square din Londra. Sculptura prezenta un revolver cu țeavă încâlcită, creată de artistul suedez Carl Fredrik Reutersward.

12 iulie 1996
Tobeleșul trupei Smashing Pumpkins, Jimmy Chamberlin, a fost acuzat de posesie de droguri după moartea tastaturistului trupei, Jonathan Melvoin, în camera sa de hotel din New York.

12 iulie 1991
Take That a lansat primul lor single, „Do What U Like”, care a fost un eșec comercial, atingând poziția 82 în topul UK Singles Chart. Videoclipul cu buget redus al piesei prezenta membrii trupei dezbrăcați, arătându-și fesele goale și frecându-se cu jeleu, ceea ce a dus la interzicerea difuzării videoclipului în timpul zilei la televiziune.

12 iulie 1988
Michael Jackson a sosit în Marea Britanie pentru primele sale apariții solo. A susținut un total de opt spectacole în fața a 794.000 de oameni.

12 iulie 1986
Boy George și cântăreața Marilyn au fost arestați în Londra, Anglia, pentru posesie de droguri.

12 iulie 1986
Simply Red a obținut primul lor single pe locul 1 în SUA cu piesa „Holding Back The Years”. Solistul trupei Simply Red, Mick Hucknall, a compus melodia când avea 17 ani, în timp ce locuia la casa tatălui său. Refrenul nu i-a venit în minte decât mulți ani mai târziu.

12 iulie 1983
Fostul membru al trupei Traffic, Chris Wood, a murit din cauza insuficienței hepatice, după o boală îndelungată. El a cântat și alături de Jimi Hendrix în 1968, apărând pe albumul Electric Ladyland, și a colaborat cu trupe precum Free, John Martyn și Small Faces.

12 iulie 1980
În cadrul turneului lor de 23 de concerte “11 O’clock Tick Tock”, U2 a cântat la The Moonlight, West Hampstead, Londra, Anglia.

12 iulie 1980
Olivia Newton-John și Electric Light Orchestra au avut single-ul numărul 1 în Marea Britanie cu piesa „Xanadu”, extrasă din filmul cu același nume. A fost al treilea single numărul 1 al Oliviei Newton-John în Marea Britanie.

12 iulie 1979
Cântăreața și compozitoarea americană Minnie Riperton a murit de cancer la vârsta de 31 de ani. Single-ul „Loving You”, produs de Stevie Wonder, i-a adus lui Minnie un single numărul 1 în SUA în 1975. Ea a colaborat cu Chess Records și a cântat în cor pentru diferiți artiști precum Etta James, Fontella Bass, Bo Diddley, Chuck Berry și Muddy Waters. De asemenea, a fost solista formației experimentale de rock/soul Rotary Connection, între 1967 și 1971. A făcut parte și din formația Wonderlove în 1973, un grup de suport pentru Stevie Wonder.

12 iulie 1969
One Hit Wonders Zager and Evans au început o serie de șase săptămâni pe primul loc în clasamentul american cu single-ul „In The Year 2525, (Exordium And Terminus)”. Piesa a fost și numărul 1 în Marea Britanie, făcându-i singurii one-hit wonder care au avut un succes atât în SUA, cât și în Marea Britanie.

12 iulie 1968
Mickey Dolenz din trupa The Monkees s-a căsătorit cu Samantha Juste, pe care a cunoscut-o când lucra în Marea Britanie la emisiunea TV a BBC, Top Of The Pops.

12 iulie 1964
The Beatles au apărut la Teatrul Hippodrome din Brighton împreună cu trupele The Fourmost și Shubdubs (a căror tobăreasă, Jimmy Nicol, a înlocuit temporar pe Ringo Starr în turneul mondial al trupei Beatles). De asemenea, în SUA, emisiunea The Ed Sullivan Show a difuzat din nou prima apariție live a trupei Beatles în emisiunea lui Sullivan (din 9 februarie). În drum spre concertul de seară, George Harrison a fost implicat într-un accident minor cu noul său Jaguar E-Type în Kings Road, Fulham, Londra. Trecătorii au colectat bucăți de sticlă spartă ca suveniruri.

12 iulie 1962
Ray Charles se afla pe locul 1 în clasamentul single-urilor din Marea Britanie cu balada country scrisă de Don Gibson, „I Can’t Stop Loving You”. Acesta a fost singurul său single care a ajuns pe locul 1 în Marea Britanie și a fost inclus pe albumul său „Modern Sounds in Country and Western Music”.

12 iulie 1962
The Rolling Stones au făcut debutul lor live la clubul de jazz Marquee din Londra, cu Dick Taylor la chitară bas (mai târziu membru al trupei The Pretty Things) și Mick Avory la baterie (mai târziu membru al trupei The Kinks). Au fost anunțați ca The Rollin’ Stones și au fost plătiți cu 20 de lire sterline pentru spectacol, echivalentul a 330 de lire sterline în 2010.

12 iulie 1958
The Quarrymen, cu John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, John “Duff” Lowe la pian și Colin Hanton la tobe, au înregistrat un disc la o mică casă de discuri într-un magazin de electronice deținut de un om numit Percy Phillips. Trupa a înregistrat piesele „That’ll Be The Day” și „In Spite Of Danger” într-o singură înregistrare pentru fiecare. Cu numele melodiilor și compozitorii scrise de mână pe etichetă, fiecare membru al trupei urma să păstreze discul de 10 inch la 78 rpm timp de o săptămână înainte de a-l transmite mai departe. Ambele înregistrări au ajuns în cele din urmă pe albumul „Anthology 1”.

12 iulie 1954
Elvis Presley, în vârstă de 19 ani, a semnat un contract de înregistrare cu casa de discuri Sun Records. De asemenea, și-a dat demisia de la locul său de muncă de zi la The Crown Electric Company. Sam Phillips de la Sun Records inițial dorea să-l folosească pe Elvis, în vârstă de 19 ani, pentru a înregistra demo-uri ale unor piese destinate altor artiști, dar a realizat curând că aici era omul care putea să umple golul dintre performanțele albilor și ale negrilor.

error: Content is protected !!