Calendar muzical: 12 august

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 12 august

12 august 2021
Rapperul britanic Nines a recunoscut o acuzație legată de o conspirație pentru a importa 28 de kilograme de cannabis din Spania și Polonia, și a recunoscut o altă acuzație de spălare de bani legată de o datorie de 98.000 de lire și valoarea stradală a cannabisului. A fost reținut în custodie. Mai târziu, a fost condamnat la 28 de luni în închisoarea HM Prison Wormwood Scrubs. Fusese executat anterior 18 luni pentru posesie a aceleiași droguri cu intenția de a furniza.


12 august 2015
A fost emisă a doua marcă poștală în SUA cu imaginea lui Elvis Presley (prima a fost introdusă în 1993). Aceasta a prezentat o fotografie alb-negru realizată de William Speer cu Elvis în 1955 și a făcut parte din seria “Music Icon” care a început în 2013.


12 august 2012
Jocurile Olimpice din Londra din 2012 s-au încheiat cu o spectaculoasă ceremonie de închidere muzicală. Spectacolul de trei ore a prezentat unii dintre cei mai mari artiști ai muzicii britanice din decenii trecute, inclusiv Spice Girls, George Michael, The Who, Take That, Muse, Jessie J, Emeli Sande, Elbow, Madness, The Pet Shop Boys, One Direction, Ray Davies, Liam Gallagher și Brian May și Roger Taylor de la Queen.


12 august 2010
Richie Hayward, toboșarul și co-fondatorul trupei Little Feat, a încetat din viață la vârsta de 64 de ani, după ce a contractat pneumonie în timp ce lupta cu cancerul de ficat.

12 august 2009
Chitaristul Les Paul a murit la spitalul din White Plains, New York, la vârsta de 94 de ani, suferind de pneumonie severă. Paul este creditat cu dezvoltarea uneia dintre primele chitare electrice cu corp solid, care a fost pusă în vânzare în 1952 și a contribuit la nașterea rockului. De asemenea, a dezvoltat alte inovații influente înregistrărilor, cum ar fi înregistrarea pe mai multe piste și overdubbing-ul. În anii ’50, Paul și soția sa Mary Ford au avut o serie de hituri, printre care “Mockin’ Bird Hill”, “How High the Moon” și “Vaya Con Dios”.


12 august 2007
Cântăreața și compozitoarea britanică Kate Nash a ajuns pe locul 1 în topul albumelor din UK cu albumul său de debut “Made Of Bricks.”


12 august 2006
Membrul fondator al trupei Destiny’s Child, LeToya, a ocupat primul loc în topul albumelor din SUA cu albumul său solo de debut “LeToya.” Acesta a fost lansat la șase ani după ce a fost dată afară din grup și s-a ținut departe de lumina reflectoarelor.


12 august 2003
Lee Ryan de la formația Blue a fost arestat în timp ce conducea un Porsche prin centrul Londrei și a fost acuzat de conducere în stare de ebrietate. Ryan petrecuse noaptea consumând băuturi alcoolice în clubul Browns din Covent Garden, împreună cu verișoara sa și un executiv dintr-o compania de înregistrări. După ce a deranjat alți clienți ai clubului cu comportamentul său zgomotos, iar verișoara sa a vomitat în zona VIP, paznicii l-au dat afară pe Lee. Poliția l-a oprit pe star în jurul orei 4 dimineața pe Tower Bridge Road, iar testele cu etilotestul au arătat că avea de două ori mai mult alcool în sânge decât limita legală.


12 august 1997
Chitaristul american de blues Luther Allison a murit de cancer la vârsta de 57 de ani în Madison, Wisconsin. A cântat în trupa lui Howlin’ Wolf și a acompaniat-o pe James Cotton.

12 august 1989
Festivalul de Muzică de Pace de la Moscova, desfășurat pe parcursul a două zile, a avut loc la Stadionul Lenin din Moscova, Rusia. Artiștii occidentali care au apărut includ Motley Crue, Ozzy Osbourne, Bon Jovi, Skid Row și The Scorpions. A fost prima dată când publicul a fost autorizat să stea în picioare și să danseze la un concert rock într-un stadion în Uniunea Sovietică. Înainte de asta, toate concertele trebuiau să fie cu locuri pe scaune.


12 august 1986
Prince a început o serie de trei nopți la Wembley Arena, Londra, primele sale concerte în Marea Britanie în ultimii cinci ani.


12 august 1985
Kyu Sakamoto a murit într-un accident de avion când zborul JAL 123, un 747, s-a prăbușit și a ars pe o munte împădurit la aproximativ 60 de mile nord-vest de Tokyo. Avea 43 de ani. A avut single-ul “Sukiyaki”, care a ajuns pe locul 1 în SUA în 1963 și pe locul 6 în Marea Britanie, fiind primul artist japonez care a ajuns în vârful clasamentului de single-uri din SUA.


12 august 1984
Odată cu încheierea Jocurilor Olimpice, Lionel Richie a interpretat live piesa “All Night Long” din Los Angeles pentru o audiență estimată de 2,6 miliarde de telespectatori din întreaga lume.


12 august 1978
The Commodores au început o perioadă de două săptămâni în fruntea clasamentului de single-uri din SUA cu piesa “Three Times A Lady”, care a ajuns și pe locul 1 în Marea Britanie, devenind cel mai bine vândut single britanic al casei de discuri Motown. Lionel Richie a scris piesa despre dragostea sa pentru soția sa, mama și bunica, de unde și titlul “O dată, de două ori, de trei ori o doamnă”.

12 august 1977
Henri Padovani, chitaristul trupei The Police, a părăsit formația după nouă luni, lăsându-i pe ceilalți trei membri ca un trio.


12 august 1973
The Eagles, Joni Mitchell și Neil Young and the Santa Monica Flyers au apărut la Corral Club din Topanga, California.


12 august 1972
Alice Cooper a ocupat primul loc în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa “School’s Out”. A fost singurul lor single care a ajuns pe locul 1 în Marea Britanie și a ajuns și pe locul 7 în topul american. Cooper a spus că a fost inspirat să scrie această piesă în momentul în care i s-a pus întrebarea “Care sunt cele mai bune trei minute din viața ta?”. Cooper a răspuns: “Sunt două momente în timpul anului. Unul este dimineața de Crăciun, iar celălalt este ultimele trei minute ale ultimei zile de școală.”


12 august 1971
John Lennon și Yoko Ono au donat 1.000 de lire pentru fondul de luptă al sindicatului Clyde Shipbuilders Scottish Union, care refuzau să înceteze munca la șantierul din Glasgow după ce au fost concediați.

12 august 1968
Jimmy Page, Robert Plant, John Paul Jones și John Bonham au cântat împreună pentru prima dată atunci când au repetat într-un studio de pe Gerrard Street din West End-ul Londrei. Prima melodie pe care au cântat-o a fost o versiune a piesei “The Train Kept A-Rollin'”. Au mai cântat “Smokestack Lightning” și o versiune a piesei “I’m Confused” (care avea să devină curând “Dazed And Confused”). Primele concerte live pe care le-au susținut au fost sub numele de The Yardbirds, iar abia în luna următoare au început să folosească numele Led Zeppelin.


12 august 1967
Scott McKenzie se afla pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa “San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair)”. Scrisă de John Phillips, piesa a fost produsă și lansată pentru a promova Festivalul Monterey Pop care a avut loc în iunie în acel an.


12 august 1966
The Beatles au susținut două concerte la International Amphitheatre din Chicago, Illinois. Aceasta a fost prima oprire în ceea ce avea să devină ultimul turneu al Beatles în SUA. Artiștii de deschidere au fost trupele The Remains, Bobby Hebb, Cyrkle și The Ronettes.


12 august 1964
Primul film al trupei The Beatles, “A Hard Day’s Night”, a avut premiera în 500 de cinematografe americane, primind recenzii entuziaste. Filmul a fost un succes financiar și critic, iar revista Time l-a inclus printre cele 100 de filme de mare impact din toate timpurile.

12 august 1963
Formația Merseybeat The Searchers se afla pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu piesa “Sweets for My Sweet”, scrisă de Doc Pomus și Mort Shuman, care a fost înregistrată inițial de The Drifters.

12 august 1960
Pete Best a susținut o audiție pentru a deveni toboșarul formației The Silver Beatles și i s-a cerut să călătorească la Hamburg, Germania, pentru următoarele concerte ale trupei. Înainte de a pleca în Hamburg, The Silver Beatles și-au schimbat numele în simplul “The Beatles”.

error: Content is protected !!