Calendar muzical: 11 septembrie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 11 septembrie

11 septembrie 2020
Albumul Goats Head Soup al trupei The Rolling Stones se afla pe locul 1 în topul din Marea Britanie. Acesta este al 11-lea album de studio al trupei britanice și al 13-lea album american, lansat pentru prima dată pe 31 august 1973, fiind remixat de Giles Martin pentru reeditarea din 2020, inclusiv o ediție deluxe cu piese bonus și înregistrări inedite.

11 septembrie 2020
Toots Hibbert, liderul legendar al trupei de reggae Toots and the Maytals, a decedat la vârsta de 77 de ani, după ce a fost dus la spital cu simptome asemănătoare COVID-19. El a fost unul dintre cei mai influenți muzicieni din Jamaica și a contribuit la popularizarea reggae-ului în anii 1960 cu piese precum ‘Pressure Drop’, ‘Monkey Man’ și ‘Funky Kingston’. El chiar pretindea că a inventat numele genului pe piesa ‘Do The Reggay’ din 1968.

11 septembrie 2019
Cântărețul și compozitorul american Daniel Johnston a decedat în urma unui presupus atac de cord la domiciliul său din Waller, Texas, la vârsta de 58 de ani. Kurt Cobain l-a descris odată drept “cel mai bun compozitor de pe Pământ” și a purtat chiar o tricou al lui Johnston la premiile MTV din 1992. Alți muzicieni care au interpretat piesele lui Johnston includ Pearl Jam, Tom Waits, Wilco, Death Cab for Cutie, Sufjan Stevens și Yo La Tengo.

11 septembrie 2015
Melodia ‘Uptown Funk!’ a lui Mark Ronson a devenit cea de-a cincea cea mai vândută piesă din istoria topurilor britanice, cu peste două milioane de vânzări în Marea Britanie, depășind cântecul lui Paul McCartney & Wings din 1977, ‘Mull Of Kintrye/Girls’ School’.

11 septembrie 2014
Cântărețul, compozitorul, managerul și producătorul american Bob Crewe a decedat la vârsta de 83 de ani. Crewe a scris o serie de piese de top pentru Four Seasons, inclusiv ‘Big Girls Don’t Cry’, ‘Walk Like a Man’ și ‘Rag Doll’. El a avut, de asemenea, înregistrări de succes cu Lesley Gore, Michael Jackson, Bobby Darin, Roberta Flack, Peabo Bryson, Patti LaBelle, Barry Manilow și alții.

11 septembrie 2006
Un studiu realizat de Universitatea din Leicester a descoperit că mai mult de o pătrime dintre fanii muzicii clasice au încercat cannabis. Cercetătorii încercau să afle ce dezvăluie gustul muzical al oamenilor despre stilul lor de viață. Studiul din Marea Britanie a dezvăluit, de asemenea, că iubitorii de blues sunt cei mai susceptibili să fi primit o amendă de conducere. Fanii muzicii hip-hop și dance aveau mai multe partenere sexuale și se numărau printre cei mai mari consumatori de droguri din sondaj. Mai mult de 2.500 de persoane au fost intervievate în cadrul acestui studiu, care a fost publicat în revista științifică “Psychology of Music”.

11 septembrie 2004
Versificatorul american Fred Ebb a murit de un atac de cord la domiciliul său din New York City. A co-scris piesele “New York, New York” și “Chicago” și a colaborat cu Liza Minnelli.

11 septembrie 2003
Tommy Chong, una dintre jumătatea duo-ului de comedie Cheech and Chong, a fost condamnat la nouă luni de închisoare federală și amendat cu 20.000 de dolari pentru vânzarea de obiecte pentru consum de droguri pe Internet. Chong, în vârstă de 65 de ani, a pledat vinovat în fața acuzațiilor în mai anul acela. A rămas în libertate până în aprilie 2004, când a mers în închisoare.

11 septembrie 2001
Mergând la serviciu în New York (ca ilustrator de benzi desenate), Gerard Way a fost martor la atacurile de la 11 septembrie asupra Turnurilor Gemene. Evenimentele acelei zile l-au inspirat să înființeze o trupă, care a devenit My Chemical Romance, iar Way a devenit solistul lor.

11 septembrie 1996
Noel Gallagher a părăsit restul trupei Oasis pe parcursul unui turneu american, după o ceartă cu fratele său, Liam, într-un hotel din Charlotte, Carolina de Nord. Noel a zburat înapoi la Londra în ziua următoare.

11 septembrie 1993
Mariah Carey a început o serie de opt săptămâni petrecute pe locul 1 în topul american al cântărilor cu piesa “Dreamlover”. Tot în aceeași zi, al patrulea ei album, “Music Box”, a ajuns pe locul 1 în Marea Britanie.

11 septembrie 1988
Michael Jackson a apărut la Hipodromul Aintree din Liverpool, Anglia, în cadrul turneului său mondial Bad World Tour. Peste 3.000 de fani au fost tratați de serviciul St. John Ambulance pentru leșin, isterie și aglomerare în mulțime, în cadrul concertului care a avut 125.000 de fani în public, fiind cel mai mare concert din cele 123 ale turneului mondial.

11 septembrie 1987
Peter Tosh din trupa The Wailers a fost împușcat mortal la domiciliul său din Kingston, Jamaica, de către hoți înarmați.

11 septembrie 1987
Peter Gabriel a obținut un număr mare de premii la MTV Awards din acel an, câștigând cel mai bun videoclip, cel mai bun videoclip masculin, cel mai bun videoclip concept, cel mai bun efect special și alte cinci premii pentru piesa “Sledgehammer”.

11 septembrie 1987
Melodia “It’s Over” a trupei Level 42 a devenit primul single CD video pus în vânzare în Marea Britanie. Acesta conținea douăzeci de minute de muzică și cinci minute de video (care au rămas nevăzute până când au apărut player-ele CDV în vânzare).

11 septembrie 1982
Chicago a început o serie de două săptămâni petrecute pe locul 1 în topul american al cântărilor cu piesa “Hard To Say I’m Sorry”, al doilea lor loc 1 în SUA. Piesa a fost extrasă din filmul “Summer Lovers”, fiind și un hit pe locul 4 în Marea Britanie.

11 septembrie 1982
John “Cougar” Mellencamp a devenit singurul artist masculin cu două piese în topul zece al SUA, precum și albumul pe locul 1. “Jack and Diane” era pe locul 4, în timp ce “Hurts So Good” se afla pe locul 8. Albumul său “American Fool” era pe locul 1 pentru prima din cele nouă săptămâni.

11 septembrie 1977
David Bowie a înregistrat o apariție specială la emisiunea TV “Merrie Olde Christmas” a lui Bing Crosby, interpretând împreună cu Crosby piesa “Peace On Earth – Little Drummer Boy”. Piesa a devenit un hit pe locul 3 în Marea Britanie cinci ani mai târziu, în 1982.

11 septembrie 1976
KC and the Sunshine Band au ajuns pe locul 1 în topul american al cântărilor cu “(Shake Shake Shake), Shake Your Body”, al treilea lor loc 1 în SUA, dar care s-a clasat doar pe locul 22 în Marea Britanie.

11 septembrie 1971
Donny Osmond a început o serie de trei săptămâni petrecute pe locul 1 în topul american al cântărilor cu “Go Away Little Girl”. A fost singura sa piesă solo care a ajuns pe locul 1 în SUA. Piesa a fost, de asemenea, pe locul 1 pentru Steve Lawrence în 1963.

11 septembrie 1971
S-a lansat seria animată “Jackson Five” pe postul de televiziune ABC din SUA.

11 septembrie 1970
Keith Allston de la NME l-a intervievat pe Jimi Hendrix în Anglia. Interviul s-a dovedit a fi ultimul lui Hendrix; a murit doar șapte zile mai târziu. În timpul interviului, Hendrix a vorbit despre o nouă fază muzicală, cu colaborări planificate cu Miles Davis și Paul McCartney.

11 septembrie 1968
Larry Graham, basistul trupei Sly and the Family Stone, a fost arestat pentru posesie de cannabis în momentul sosirii trupei în Londra pentru a începe o turneu în Marea Britanie.

11 septembrie 1967
A început filmarea pentru filmul “Magical Mystery Tour” al trupei The Beatles. Nu exista un scenariu clar sau o idee foarte precisă despre ceea ce urma să fie realizat, nici măcar o direcție clară despre unde trebuia să meargă autobuzul. Autocarul “Magical Mystery Tour” a plecat către West Country din Anglia, oprindu-se pentru noapte în Teignmouth, Devon, unde sute de fani i-au întâmpinat pe The Beatles la hotelul lor.

11 septembrie 1965
The Beatles au început o serie de nouă săptămâni pe locul 1 în topul albumelor din SUA cu albumul “Help!”, cel de-al șaselea album al trupei care a ajuns pe locul 1 în SUA.

11 septembrie 1964
Ziarul London Evening News a raportat că un băiat de 16 ani de la Eltham College, prezentat ca Laurie Yarham, era alegerea tuturor într-un concurs de imitare a lui Mick Jagger. Laurie semăna foarte bine cu Mick Jagger și părea să știe fiecare mișcare a acestuia, iar publicul la Greenwich Town Hall a fost încântat, până când câștigătorul s-a dovedit a fi fratele mai mic al lui Mick, Chris Jagger.

11 septembrie 1962
După ce George Martin a insistat ca bateristul de sesiune Andy White să-l înlocuiască pe Ringo Starr, The Beatles s-au întors la studiourile EMI din Londra pentru a treia încercare de a înregistra primul lor single. “Love Me Do” a fost selectată ca primul cântec A-side al The Beatles, cu “P.S. I Love You” pe partea B (o inversare față de planul original). Single-ul care a fost lansat pe 5 octombrie a prezentat o versiune a lui “Love Me Do” cu Ringo la tobe, dar albumul “Please Please Me” a inclus o versiune cu Andy White la tobe.

11 septembrie 1956
Poliția a fost chemată să disperseze o mulțime de adolescenți agitați după proiecția filmului “Rock Around the Clock” la Trocadero Cinema din Londra, Anglia. A doua zi, ziarul The Times a publicat o scrisoare de la un cititor care spunea: “Ritmul hipnotic și gesturile sălbatice au un efect nebunitor asupra unei grupe de vârstă iubitoare de ritm, iar rezultatul impactului său este relaxarea controlului de sine.” Filmul a fost rapid interzis în mai multe orașe engleze.

11 septembrie 1952
Ahmet Ertegun a început înregistrarea celui mai nou artist semnat, Ray Charles, în vârstă de 21 de ani, la Atlantic Records din West 56th St din New York City. Ertegun a cumpărat contractul cântărețului de la casa de discuri Swingtime pentru 2.500 de dolari.

11 septembrie 1952
După ce Atlantic Records a cumpărat contractul lui Ray Charles de la Swingtime, Charles a înregistrat prima sa sesiune pentru Atlantic, înregistrând patru cântece. În următorii șapte ani, el a înregistrat clasice precum “Mess Around,” “I Got a Woman,” “Hallelujah, I Love Her So” și “What’d I Say”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!