Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 10 septembrie
10 septembrie 2021
Cântărețul și compozitorul englez, și chitaristul virtuoz Michael Chapman, a decedat la vârsta de 80 de ani. El a devenit bine cunoscut în cluburile de folk din anii 1960 târzii, precum și în scena muzicii “progresive” și a lansat peste 50 de albume.
10 septembrie 2021
ABBA s-a întors în top zece în UK Singles Chart pentru prima dată în aproape patruzeci de ani când piesa “Don’t Shut Me Down” a debutat pe locul 9, devenind cea de-a 20-a piesă în top zece a lor. Ultima piesă a grupului care a ajuns în top zece în clasamentele din Marea Britanie a fost “One of Us”, care a ajuns pe locul 3 în decembrie 1981.
10 septembrie 2007
Fostul soț al lui Pamela Anderson, Kid Rock, a fost implicat într-un presupus incident de agresiune asupra toboșarului Tommy Lee (care a fost și el căsătorit cu actrița până în 1998). Poliția a interogat martorii unui altercație între cei doi la premiile MTV Music Video Awards din Las Vegas. Lee a fost scos din ceremonie, în timp ce lui Rock i s-a permis să rămână.
10 septembrie 2007
Girls Aloud au doborât recordul pentru cele mai multe hituri consecutive în top 10 în UK Singles Chart de către un act feminin. Cea mai recentă piesă a lor, “Sexy! No No No”, a intrat în top la locul cinci, oferindu-le un total de 16 hituri în top 10.
10 septembrie 2006
Scissor Sisters ocupau locul 1 în clasamentul UK Singles Chart cu piesa “I Don’t Feel Like Dancin'”, prima lor piesă care a ajuns pe locul 1 în Marea Britanie. Piesa a fost co-scrisă cu Elton John, care a cântat și la pian în această piesă.
10 septembrie 2005
Piesa “A Day In The Life” a trupei The Beatles din 1967, de pe albumul “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, a fost votată cea mai bună piesă britanică din toate timpurile de către experți în muzică. Sondajul realizat de revista Q a numit piesa “reprezentarea sonoră supremă a ceea ce înseamnă să fii britanic”. Piesa “Waterloo Sunset” a trupei The Kinks s-a clasat pe locul doi în sondaj, iar “Wonderwall” de la Oasis a ocupat locul trei.
10 septembrie 2005
Chitaristul și cântărețul laureat cu premiul Grammy, Clarence ‘Gatemouth’ Brown, a decedat în Texas la vârsta de 81 de ani. A înregistrat cu Eric Clapton, Ry Cooder și Frank Zappa pe parcursul unei cariere care a durat 50 de ani.
10 septembrie 2002
Chris Cowey, omul din spatele celei mai longevive emisiuni TV de muzică din Marea Britanie, “Top Of The Pops”, a acuzat șefii de case de discuri că controlează clasamentul cu scheme de marketing și, ca rezultat, clasamentul lipsea de credibilitate și era “plin de piese proaste”.
10 septembrie 2001
Jay Kay, solistul trupei Jamiroquai, a pledat nevinovat în fața acuzațiilor de agresiune după ce a fost acuzat că a lovit un fotograf și a distrus echipamentul de fotografiere în afara unui club de noapte din Londra. Fotograful Dennis Gill a susținut că pe 14 aprilie, Jay Kay l-a lovit și a distrus echipamentul foto în valoare de 250 de lire sterline în afara clubului Attica din West End-ul Londrei. Procesul a fost amânat până pe 22 octombrie.
10 septembrie 1999
Paul McCartney a făcut știri de prima pagină după ce a fost văzut la o petrecere în New York City fără unul dintre dinții din față, care s-a rupt când mânca. El își pierduse dintele într-un accident cu motocicleta în 1967.
10 septembrie 1997
Un scaun electric, care a fost folosit în Alcatraz și a fost deținut odată de Andy Warhol, s-a vândut pentru 4.800 de lire sterline la o licitație din Bristol. Warhol obișnuia să stea în acest scaun și să se uite la filme de groază.
10 septembrie 1996
Jurnalistul muzical Ray Coleman a decedat din cauza cancerului. Coleman a lucrat cu The Beatles și The Rolling Stones și a fost redactorul șef al săptămânalului muzical britanic Melody Maker în perioada de glorie a The Beatles și The Rolling Stones, până în era Pink Floyd și Led Zeppelin.
10 septembrie 1994
REM se aflau pe locul 9 în clasamentul UK Singles Chart cu piesa “What’s The Frequency Kenneth”. Titlul piesei se referă la un incident din 1986 când doi atacatori necunoscuți l-au agresat pe jurnalistul Dan Rather repetând “Kenneth, care e frecvența?”
10 septembrie 1991
Single-ul “Smells Like Teen Spirit” al trupei Nirvana a fost lansat în SUA. Succesul neașteptat al piesei “Smells Like Teen Spirit” la sfârșitul anului 1991 a propulsat albumul “Nevermind” pe primul loc în topuri la începutul anului 1992, un eveniment adesea marcat ca momentul în care rock-ul alternativ a intrat în mainstream.
10 septembrie 1988
Guns N’ Roses au început o perioadă de două săptămâni pe locul 1 în clasamentul de single-uri din SUA cu piesa “Sweet Child O’ Mine”, prima lor piesă pe locul 1 în SUA, care a ajuns pe locul 24 în UK.
10 septembrie 1988
Phil Collins se afla pe locul 1 în clasamentul UK Singles Chart cu piesa “A Groovy Kind Of Love”. Piesa, preluată din filmul său “Buster”, fusese un hit pe locul 2 pentru trupa The Mindbenders în 1966. Piesa a fost scrisă de Carole Bayer Sager când avea 22 de ani și era profesoară, și Toni Wine, care avea 17 ani și era elevă în liceu.
10 septembrie 1983
Chitaristul fostului membru al trupei Stevie Wonder, Michael Sembello, a început o perioadă de două săptămâni pe locul 1 în clasamentul de single-uri din SUA cu piesa “Maniac”. Piesa a fost inclusă în filmul “Flashdance”. A ajuns pe locul 43 în UK.
10 septembrie 1974
Trupa americană influentă New York Dolls s-a destrămat. Formată în 1972, trupa a lansat doar două albume, “New York Dolls” în 1973 și “Too Much Too Soon” în 1974.
10 septembrie 1973
BBC a interzis single-ul trupei The Rolling Stones, “Star Star”, de pe albumul lor “Goat’s Head Soup”, deoarece conținea cuvântul “Star-fucker” în refren de mai multe ori.
10 septembrie 1967
Elvis Presley a înregistrat piesa “Guitar Man” la studioul RCA din Nashville, Tennessee. Cântecul scris de Jerry Reed a devenit ultimul dintre cele unsprezece hituri de country pe locul 1 pentru Presley.
10 septembrie 1966
The Beatles au început o perioadă de șase săptămâni pe locul 1 în clasamentul albumelor din SUA cu albumul “Revolver”, al nouălea album al trupei care a ajuns pe locul 1 în SUA. Titlul “Revolver”, ca și “Rubber Soul” înaintea sa, este un joc de cuvinte, referindu-se atât la un tip de armă de foc, cât și la mișcarea “de rotație” a discului în timp ce este redat pe un pick-up.
10 septembrie 1966
The Supremes au început o perioadă de două săptămâni pe locul 1 în clasamentul de single-uri din SUA cu piesa “You Can’t Hurry Love”, al șaselea lor single pe locul 1 în SUA. A ajuns pe locul 3 în UK și a devenit un hit pe locul 1 în UK pentru Phil Collins în 1982.
10 septembrie 1965
Trupa The Byrds a început înregistrarea piesei “Turn! Turn! Turn!”. Spre deosebire de primul lor hit, “Mr. Tambourine Man”, membrii trupei au fost autorizați să cânte în locul muzicienilor de sesiune.
10 septembrie 1964
Al treilea single al trupei The Kinks, “You Really Got Me”, se afla pe locul 1 în clasamentul UK Singles Chart. Viitorul fondator și chitarist al Led Zeppelin, Jimmy Page, a cântat la tamburină pe această piesă.
10 septembrie 1964
Rod Stewart a înregistrat primul său single, o versiune a piesei “Good Morning Little School Girl” a lui Willie Dixon. Viitorul basist al Led Zeppelin, John Paul Jones, a cântat în această sesiune.
10 septembrie 1963
În timpul unei întâlniri întâmplătoare între membrii trupei The Rolling Stones la Studio 51 Jazz Club din Londra cu Paul McCartney și John Lennon, cei doi au cântat trupei Stones o piesă parțial terminată intitulată “I Wanna Be Your Man”, pe care mai târziu Stones au înregistrat-o.
10 septembrie 1963
Ziarul Daily Mirror a publicat un articol pe două pagini despre The Beatles. Scris de Donald Zec, articolul se intitulează „Patru Micuți Lord Fauntleroys Nebuni Care Câștigă 5.000 de Lire Sterline Pe Săptămână”. Zec, care participase la un concert Beatles în Luton pe 6 septembrie și i-a invitat apoi acasă pentru a finaliza interviul, se referea la coafurile Beatles ca la un „stil de coafură din epoca de piatră”. Articolul a contribuit semnificativ la cariera lor.
10 septembrie 1962
BBC a interzis single-ul lui Bobby ‘Boris’ Pickett and the Crypt Kickers, “Monster Mash”, spunând că este ofensator. Single-ul a ajuns să fie un hit pe locul 3 în UK în 1973.