Calendar muzical: 10 octombrie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 10 octombrie

10 octombrie 2015
Saxofonistul american de tenor Steve Mackay, care a colaborat cu trupe precum Stooges, Violent Femmes, Snakefinger, Commander Cody și alții, a murit din cauza septicemiei la un spital din Daly City, California, la vârsta de 66 de ani.

10 octombrie 2014
Taylor Swift a fost numită Femeia Anului 2014 de către Billboard, devenind prima artistă care primește acest premiu de două ori. Premiul este acordat artistei feminine care “a modelat și inspirat industria muzicală cu succesul, leadership-ul și inovația sa” în ultimul an.

10 octombrie 2013
Paul McCartney și formația sa au surprins locuitorii din New York interpretând cântece de pe albumul său “New” într-un scurt concert improvizat și gratuit pentru aproximativ 3.000 de oameni, pe o camionetă parcata în mijlocul Times Square.

10 octombrie 2010
Predicatorul și cântărețul american Solomon Burke a murit la Amsterdam Schiphol Airport în timp ce se afla într-un avion de la Washington Dulles Airport care tocmai aterizase. Cunoscut ca “regele rock & soul”, el a avut o serie de hituri, printre care single-ul din 1961 “Just Out Of Reach Of My Open Arms”, care a ajuns pe locul 24 în topul SUA, și hit-ul R&B numărul 1 din 1963, “Got To Get You Off My Mind”.

10 octombrie 2009
Stephen Gately, solistul trupei Boyzone, a murit brusc la vârsta de 33 de ani în timpul unei vacanțe în Majorca. Poliția spaniolă a declarat că nu au existat semne de circumstanțe suspecte, dar cauza morții nu era încă cunoscută. Gately se afla în vacanță cu partenerul său de lungă durată, Andy Cowles.

10 octombrie 2007
Sting a ocupat primul loc într-o listă a celor mai slabi liricieni din istorie, fiind acuzat de păcate precum numirea romancierului rus Vladimir Nabokov în piesa “Don’t Stand So Close to Me” a trupei The Police, citarea unui sticker de pe un Volvo (“If You Love Someone Set Them Free”) și apropierea de operele lui Chaucer, St. Augustine și Shakespeare. Un sondaj realizat de revista Blender l-a plasat pe bateristul trupei Rush, Neil Peart, pe locul 2, pe solistul trupei Creed, Scott Stapp, pe locul 3, și pe chitaristul trupei Oasis, Noel Gallagher, pe locul 4, afirmând că Gallagher “pare incapabil să urmeze o metaforă printr-o singură linie, cu atât mai puțin printr-un vers întreg.”

10 octombrie 2002
Douăsprezece protestatari îmbrăcați în costume de maimuță au protestat în fața casei de vacanță din nordul Țării Galilor a fostului solist al trupei Stone Roses, Ian Brown. Demonstranții susțineau că Brown vindea casa cu cinci camere, situată în satul Llithfaen de pe Peninsula Llyn, la un preț supraevaluat de 150.000 de lire sterline, pe care localnicii nu și-l permiteau. Costumele de maimuță purtate de protestatarii anonimi făceau referire la numele albumului solo recent al lui Brown, ‘Unfinished Monkey Business’.

10 octombrie 2000
Britney Spears și-a făcut debutul live în Regatul Unit când a susținut primul din cele trei concerte cu casa închisă la Wembley Arena din Londra.

10 octombrie 1999
A avut loc o licitație de caritate în care au fost vândute obiectele personale ale lui Elvis Presley la Grand Hotel din Las Vegas. Un ceas de mână s-a vândut pentru 32.500 de dolari, o cutie de trabucuri pentru 25.000 de dolari, o minge de baseball autografată s-a vândut pentru 19.000 de dolari, și un Lincoln Continental din 1956 s-a vândut pentru 250.000 de dolari.

10 octombrie 1999
Adolescenta americană Christina Aguilera a ajuns pe locul 1 în topul single-urilor din Regatul Unit cu piesa ‘Genie In A Bottle’. Piesa a petrecut 5 săptămâni pe locul 1 în topul din SUA și i-a adus lui Aguilera premiul Grammy pentru Cea Mai Bună Artistă Nouă a anului.

10 octombrie 1992
R.E.M. a obținut al doilea album numărul 1 în Regatul Unit cu ‘Automatic For The People’, care include single-urile ‘Drive’, ‘Everybody Hurts’, ‘Man On The Moon’ și ‘The Sidewinder Sleeps Tonight’.

10 octombrie 1987
Trupa Whitesnake a ajuns pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu piesa ‘Here I Go Again‘, care a ocupat locul 9 în Marea Britanie în 1987.

10 octombrie 1981
Trupa The Police a ajuns pe locul 1 în topul albumelor din Regatul Unit cu albumul ‘Ghost In The Machine’, al treilea lor album care a ocupat locul 1.

10 octombrie 1980
A avut loc înmormântarea lui John Bonham, bateristul trupei Led Zeppelin, cunoscut sub numele de ‘Bonzo’. El a fost găsit mort la casa chitaristului Jimmy Page și a murit din cauza asfixierii, după ce a inhalat propria vărsătură în urma consumului excesiv de votcă (40 de pahare în 4 ore), la vârsta de 32 de ani.

10 octombrie 1979
Filmul “The Rose”, în care Bette Midler interpretează rolul unei vedete de rock autodistructive din anii 1960 (bazată transparent pe Janis Joplin), a avut premiera în Los Angeles. Filmul a fost nominalizat la patru premii Oscar, inclusiv Cel Mai Bun Actor într-un Rol Secundar (Frederic Forrest), Cea Mai Bună Actriță într-un Rol Principal (Bette Midler, în debutul său pe ecran), Cea Mai Bună Montaj și Cea Mai Bună Sunet.

10 octombrie 1978
Joe Perry și Steve Tyler de la Aerosmith au fost răniți după ce o bombă cu cireșe a fost aruncată pe scenă în timpul unui concert în Philadelphia. Grupul a continuat să cânte în spatele unei bariere de siguranță pentru restul turneului.

10 octombrie 1978
A început a doua tură a Stiff Records în Marea Britanie, cu artiști precum Wreckless Eric, Jona Lewie, Rachel Sweet, Lene Lovich și Micky Jupp. Turul în Marea Britanie a fost realizat cu trenul și a continuat apoi în SUA, fără Micky Jupp, care avea frică de zbor.

10 octombrie 1970
A fost publicat primul număr al revistei britanice de muzică “Sounds”. A fost concepută pentru a rivaliza săptămânal cu titluri precum Melody Maker și New Musical Express și a devenit cunoscută inițial pentru că oferea postere în centrul revistei. “Sounds” a fost închisă pe 6 aprilie 1991.

10 octombrie 1970
Trupa The Carpenters se afla pe locul 2 în topul single-urilor din SUA cu piesa ‘We’ve Only Just Begun’. Piesa a fost înregistrată inițial de Smokey Roberds, sub numele “Freddie Allen”, și a fost folosită într-un comercial televizat cu tematică de nuntă pentru Crocker National Bank din California în 1970.

10 octombrie 1970
Black Sabbath se afla pe locul 1 în topul din Regatul Unit cu al doilea lor album, ‘Paranoid’. Albumul conține unele dintre cele mai cunoscute cântece ale trupei, inclusiv piesa cu titlul albumului, ‘Iron Man’ și ‘War Pigs’, și este acum considerat unul dintre albumele clasice ale genului heavy metal.

10 octombrie 1970
Neil Diamond a ajuns pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu piesa ‘Cracklin’ Rosie’, primul său număr 1 în calitate de artist. Diamond, care și-a început cariera ca autor de cântece în clădirea Brill, a scris hitul din 1966 ‘I’m A Believer’ pentru The Monkees.

10 octombrie 1969
Trupa King Crimson a lansat albumul lor de debut, “In the Court of the Crimson King”, pe Island Records în Anglia și Atlantic Records în America. Rolling Stone a numit “In the Court of the Crimson King” al doilea cel mai mare album de rock progresiv din toate timpurile, în spatele lui “The Dark Side of the Moon” al trupei Pink Floyd.

10 octombrie 1964
În timpul unei turnee în Regatul Unit, The Beatles au apărut la De Montfort Hall din Leicester. Ringo Starr s-a condus singur la locul concertului după ce a primit livrarea unui automobil nou-nouț de tip Facel Vega, ajungând, se pare, la viteze de 140 de mile pe oră pe autostrada M6.

10 octombrie 1959
Trupa The Quarry Men a cântat la Casbah Coffee Club din Liverpool. Ken Brown, care suferea de o răceală puternică, nu a putut să cânte și, după spectacol, a izbucnit o ceartă când Paul McCartney a spus că Brown nu ar trebui să primească o parte din taxa de performanță, deoarece nu a cântat. Lennon și Harrison s-au alăturat lui McCartney, iar Brown a părăsit trupa The Quarry Men.

10 octombrie 1956
Piesa lui Elvis Presley, ‘Love Me Tender’, a intrat în topul SUA, unde a rămas timp de 19 săptămâni, ajungând pe locul 1 timp de 5 săptămâni. Piesa, din primul film al lui Presley cu același nume, a fost adaptată din melodia “Aura Lee”, scrisă în 1861.

10 octombrie 1939
Eleanor Rigby reală a murit în somn din cauze necunoscute la vârsta de 44 de ani. Cântecul “Eleanor Rigby” al trupei The Beatles din 1966, care îi purta numele, nu a fost scris despre ea, deoarece prima versiune a lui Paul McCartney a cântecului o numea pe personajul Miss Daisy Hawkins. Mormântul lui Eleanor Rigby a fost observat în anii ’80 în cimitirul Bisericii Parohiale St. Peter din Woolton, Liverpool, la câțiva pași de locul unde McCartney și Lennon s-au întâlnit pentru prima dată în 1957.

10 octombrie 1902
Compania de chitare Gibson Mandolin a fost înființată. Prima chitară electrică a lui Gibson, ES-150, a fost produsă în 1936, iar în 1946 Gibson a introdus pickup-ul cu bobină simplă P-90, care a fost ulterior folosit pe primul model Les Paul produs în 1952.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!
© 2023 RadioGalaxia.ro | Toate drepturile rezervate.