Calendar muzical: 10 noiembrie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întâmplat într-o zi de 10 noiembrie

10 noiembrie 2015
Allen Toussaint, muzician, compozitor, producător de înregistrări și figură influentă în muzica R&B din New Orleans, a murit la vârsta de 77 de ani în timpul unei turnee la Madrid, Spania. Mulți artiști au înregistrat piesele sale, printre care „Mother-in-Law”, „Fortune Teller”, „Ride Your Pony”, „Working in the Coal Mine”, „Here Come the Girls”, „Yes We Can Can” și „Southern Nights”. Alison Krauss și Robert Plant au interpretat „Fortune Teller” pe albumul lor din 2007, Raising Sand.

10 noiembrie 2014
Dolores O’Riordan, solista trupei Cranberries, a fost arestată în urma unui presupus incident de furie în aer pe un zbor din Statele Unite. O’Riordan a fost reținută după ce o însoțitoare de bord a fost, se pare, atacată în clasa business, pe un zbor Aer Lingus de la New York la Shannon, comitatul Clare.

10 noiembrie 2014
The Rolling Stones au avut o luptă pentru a câștiga o cerere de despăgubire de 12,7 milioane de dolari (£7,9 milioane) pentru concerte amânate când iubita lui Mick Jagger a murit. L’Wren Scott și-a luat viața în martie, determinând Stones să amâne un turneu în Australia și Noua Zeelandă. Grupul semnase o poliță pentru a primi bani în cazul în care spectacolele erau anulate din cauza morții membrilor de familie sau a altora, inclusiv a lui Scott. Dar asiguratorii au spus că moartea lui Scott ar putea să nu fie acoperită de poliță.

10 noiembrie 2008
Coldplay au fost declarați cei mai bine vânduți artiști ai anului 2008 la World Music Awards din Monaco. Trupa a primit premiul, împreună cu premiul pentru cea mai bună formație rock a anului, după ce albumul lor actual, ‘Viva La Vida Or Death And All His Friends’, a ocupat primele locuri în topurile din întreaga lume. Alți câștigători la aceste premii au inclus-o pe Leona Lewis pentru cea mai bună artistă pop feminină și pentru cel mai bun artist debutant, Amy Winehouse a câștigat premiul pentru cea mai bună artistă pop/rock feminin, în timp ce Alicia Keys a fost numită cea mai bună în categoria R&B. Lil’ Wayne a câștigat premiul pentru artistul de hip-hop/rap, în timp ce Akon a fost declarat cel mai mare artist pe internet al anului.

10 noiembrie 2006
Starul de muzică R&B nominalizat la premiile Grammy, Gerald Levert, a murit de un atac de cord la vârsta de 40 de ani. Cântărețul, fiul vocalistului O’Jays Eddie Levert, a devenit cunoscut mai întâi cu trio-ul de R&B LeVert și a obținut un single în top 10 în Marea Britanie cu „Casanova” în 1987.

10 noiembrie 2002
Pianistul american Johnny Griffith a murit la vârsta de 66 de ani din cauza unui atac de cord. A fost membru al trupei de studio Funk Brothers a casei de discuri Motown și a cântat la piese precum „Heard It Through The Grapevine” de Marvin Gaye, „I Can’t Help Myself (Sugar Pie, Honey Bunch)” de Four Tops și „Stop! In the Name of Love” de The Supremes.

10 noiembrie 1999
Echipa de producători de hituri din anii ’80, Stock, Aitken și Waterman, au ajuns în instanță luptându-se pentru drepturile de autor ale unei melodii. Stock și Aitken susțineau că Waterman le datora sute de mii de lire sterline în calitate de muzicieni și compozitori.

10 noiembrie 1997
Chitaristul de sesiune american Tommy Tedesco a murit de cancer pulmonar la vârsta de 67 de ani. Descriindu-l ca pe “cel mai înregistrat chitarist din istorie”, revista “Guitar Player” a menționat colaborările sale cu The Beach Boys, Everly Brothers, Supremes, The Monkees, The Association, Barbra Streisand, Elvis Presley, Ella Fitzgerald, Frank Zappa, Sam Cooke, Cher și Nancy și Frank Sinatra. A cântat și la numeroase teme de televiziune, inclusiv Bonanza, The Twilight Zone, MAS*H și Batman.

10 noiembrie 1990
Vanilla Ice a început o serie de 16 săptămâni la numărul 1 în topul albumelor din SUA cu „To The Extreme”.

10 noiembrie 1984
După ce au stabilit un nou record pentru comenzile avansate, 1.099.500 de copii, Frankie Goes To Hollywood a ajuns pe locul 1 în topul albumelor din Marea Britanie cu albumul lor de debut „Welcome To The Pleasure Dome”. Tot în această zi, Frankie Goes To Hollywood și-a făcut apariția TV de debut în emisiunea Saturday Night Live, interpretând „Two Tribes” și „Born To Run”.

10 noiembrie 1984
Fosta solistă a trupei Rufus, Chaka Khan, se afla pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu „I Feel For You”. Scrisă de Prince, melodia a inclus un solo de armonică susținut de Stevie Wonder și rap-ul a fost realizat de Grandmaster Melle Mel. Repetarea numelui lui Khan de către rapperul Melle Mel la începutul melodiei a fost inițial o greșeală făcută de producătorul Arif Mardin, care a decis apoi să o păstreze.

10 noiembrie 1979
Fleetwood Mac a obținut al doilea lor album nr. 1 în Marea Britanie cu setul dublu „Tusk”, al 12-lea album al trupei de rock britanico-americană.

10 noiembrie 1979
The Eagles au ajuns pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu „Heartache Tonight”, al cincilea și ultimul lor single care a ocupat prima poziție în SUA. A ajuns pe locul 40 în Marea Britanie.

10 noiembrie 1975
David Bowie se afla pe locul 1 în topul single-urilor din Marea Britanie cu „Space Oddity”. Piesa a fost lansată pentru prima dată în 1969, în legătură cu aterizarea pe Lună a Apollo 11. Rick Wakeman (fostul claviaturist al trupei Yes) a furnizat acompaniamentul de sintetizator. Bowie avea să-și reia personajul Major Tom în piesele „Ashes to Ashes”, „Hallo Spaceboy” și „Blackstar”.

10 noiembrie 1975
Patti Smith a lansat albumul său de debut „Horses”. Produs de John Cale, „Horses” a fost ulterior considerat de critici unul dintre cele mai mari și influente albume din istoria mișcării punk rock americane, precum și unul dintre cele mai mari albume din toate timpurile. „Horses” a fost, de asemenea, menționat ca o influență majoră pentru numeroase trupe, inclusiv Siouxsie and the Banshees, The Smiths, R.E.M. și PJ Harvey.

10 noiembrie 1973
Elton John a început o serie de opt săptămâni pe locul 1 în topul albumelor din SUA cu „Goodbye Yellow Brick Road”, al treilea său album care ajunge pe locul 1 în SUA. Albumul, care a avut inițial titlurile de lucru „Vodka and Tonics” și „Silent Movies, Talking Pictures”, este cel mai bine vândut album de studio al său, cu vânzări mondiale de peste 15 milioane de copii. Înregistrat la Château d’Hérouville, albumul conține omagiul adus lui Marilyn Monroe, „Candle in the Wind”, precum și trei single-uri de succes: „Bennie and the Jets”, „Saturday Night’s Alright for Fighting” și piesa de titlu.

10 noiembrie 1967
The Beatles au filmat trei clipuri promoționale pentru noul lor single „Hello Goodbye” la teatrul Saville din Londra. Fiecare dintre cele trei clipuri prezenta costume și farse diferite ale trupei. În primul film, purtau uniformele lor Sgt. Pepper, în al doilea The Beatles purtau haine obișnuite, iar al treilea clip includea secvențe din primele două filme, plus imagini adiționale cu John făcând twist. O interdicție a Uniunii Muzicienilor privind transmisiile în playback a împiedicat utilizarea filmelor la televiziunea britanică.

10 noiembrie 1955
Elvis Presley a participat la cea de-a patra Convenție a DJ-ilor de muzică country din Nashville, Tennessee. Înapoi la hotel, Mae Boren Axton i-a pus să asculte o demonstrație a unei noi piese pe care o scrisese împreună cu Tommy Durden, numită „Heartbreak Hotel”. Presley a lansat piesa ca single pe 27 ianuarie 1956, primul său single pe noua sa casă de discuri RCA Victor. Piesa i-a adus primul său loc 1 în topul muzical pop.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!
© 2023 RadioGalaxia.ro | Toate drepturile rezervate.