Calendar muzical: 10 iulie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întâmplat într-o zi de 10 iulie

10 iulie 2021
Violonistul american Byron Berline a murit la vârsta de 77 de ani din cauza complicațiilor unui accident vascular cerebral. El s-a alăturat formației The Flying Burrito Brothers în 1971, a colaborat cu trupa lui Stephen Stills, Manassas, și a cântat la piesa “Country Honk” de pe albumul “Let It Bleed” al trupei The Rolling Stones. De asemenea, a lucrat cu mulți alți artiști, printre care: Bob Dylan, Elton John, The Byrds, Janis Ian, Willie Nelson, John Denver, Rod Stewart, The Eagles și The Band.

10 iulie 2019
Fanul înfocat al lui Bob Dylan, Bill Pagel, a cumpărat obiectul de colecție suprem al muzicii rock: casa din Hibbing, Minnesota, în care Dylan a locuit între 1948 și 1959. A cumpărat această casă cu o suprafață de 1600 de metri pătrați de la Gregg și Donna French, care au locuit acolo din 1990, contra sumei de 84.000 de dolari. Pagel, un farmacist în vârstă de aproape 80 de ani, administrează site-ul esențial pentru fanii lui Bob Dylan, boblinks.com, încă din 1995.

10 iulie 2016
Cliff Richard a instruit avocații să depună plângeri legale formale împotriva Poliției din South Yorkshire și BBC pentru modul în care au gestionat descinderea poliției în casa sa în 2014. Poliția care investiga acuzații de agresiuni sexuale istorice a lansat o anchetă în 2014, care a fost filmată de BBC.

10 iulie 2015
John Fogerty a depus o plângere contrară susținând că foștii săi colegi de trupă din Creedence Clearwater Revival au încălcat contractul în care le-a permis să folosească numele Creedence Clearwater Revisited în timpul turneelor și interpretării muzicii pe care au înregistrat-o împreună acum patru decenii. Acțiunea lui Fogerty susținea că basistul Stu Cook și toboșarul Doug Clifford nu i-au plătit timp de peste trei ani conform termenilor acordului pe care l-au stabilit acum mai mult de zece ani.

10 iulie 2011
Un pub din Dundee, Scoția, numit Lennon’s Bar, a fost obligat să-și schimbe numele și să elimine toate obiectele de colecție Beatles, după ce fosta soție a lui Beatles, Yoko Ono, a amenințat cu acțiuni legale pentru încălcarea drepturilor de autor.

10 iulie 2008
Pielea de tobă folosită pe coperta albumului “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” al trupei The Beatles s-a vândut la licitația de memorabilia organizată de Christie’s din Londra pentru suma de 541.250 de lire sterline (1 milion de dolari). Alte obiecte vândute au inclus versurile lui John Lennon pentru piesa “Give Peace a Chance”, care s-au vândut pentru 421.250 de lire sterline (832.257 de dolari), și o pereche de ochelari de soare cu lentile colorate cu prescripție aparținând lui Lennon, pe care i-a purtat pentru coperta single-ului “Mind Games”, care s-au vândut pentru 39.650 de lire sterline (79.000 de dolari). Un rar înregistrător pe bandă de 1/4 inch cu înregistrarea concertului formației Jimi Hendrix Experience de la Festivalul de Muzică Woburn din 1968 s-a vândut pentru 48.050 de lire sterline (95.000 de dolari), iar un amplificator Marshall folosit de Hendrix în concerte s-a vândut pentru 25.000 de lire sterline (50.000 de dolari).

10 iulie 2005
Cei patru membri ai trupei Led Zeppelin au fost votați drept supergrupul ideal al Regatului Unit după ce 3.500 de fani de muzică au fost întrebați să-și creeze formația lor fictivă pentru Planet Rock Radio. Jimmy Page a câștigat premiul pentru cel mai bun chitarist, urmat de Slash de la Guns N’ Roses și Ritchie Blackmore de la Deep Purple. John Paul Jones a fost desemnat cel mai bun basist, iar John Bonham, care a decedat în 1980, a câștigat titlul de cel mai bun toboșar, iar Robert Plant l-a învins pe regretatul Freddie Mercury la categoria cel mai bun solist vocal.

10 iulie 1989
David F. Pearsall, în vârstă de 18 ani, din Manchester, New Jersey, a fost acuzat de furt după ce a furat o chitară la un concert în Riverfront Park, care aparținea lui Richie Sambora din trupa Bon Jovi.

10 iulie 1987
Producătorul și executivul de companie de înregistrări John Hammond a murit. A adus la Columbia Records artiști precum Stevie Ray Vaughan, Bob Dylan, Aretha Franklin, Leonard Cohen și Bruce Springsteen. Hammond a lucrat și ca producător cu Bessie Smith, Billie Holiday, Benny Goodman și Count Basie.

10 iulie 1986
Jerry Garcia din trupa Grateful Dead a intrat într-o comă diabetică de cinci zile, ceea ce a dus la retragerea trupei de la turneul lor în desfășurare.

10 iulie 1984
Toboșarul de sesiune și fost membru al trupei Derek and the Dominos, Jim Gordon, a fost condamnat la 16 ani de închisoare pe viață după ce a fost găsit vinovat de crimă în cazul mamei sale. Abia după ce a fost arestat i s-a pus corect diagnosticul de schizofrenie și, deși în timpul procesului instanța a acceptat că Gordon suferă de schizofrenie acută, nu i s-a permis să invoce apărarea nebuniei din cauza modificărilor legii din California.

10 iulie 1979
Chuck Berry a fost condamnat la cinci luni de închisoare după ce a fost găsit vinovat de evaziune fiscală.

10 iulie 1978
Muzicianul din trupa Rolling Stones, Bill Wyman, a fost înșfăcat și a intrat în inconștiență după ce a căzut de pe scenă în timpul unui concert susținut la Coliseum din St. Paul, Minnesota.

10 iulie 1976
Starland Vocal Band, interpreții hitului “Afternoon Delight”, au început o serie de două săptămâni în fruntea clasamentului de single-uri din SUA. Acesta a fost și singurul lor hit în Marea Britanie, ajungând pe locul 18 în top.

10 iulie 1974
David Bowie a susținut primul concert dintr-o serie de cinci spectacole la The Tower Theatre din Upper Darby, Pennsylvania, iar înregistrările acestora au fost incluse pe albumul “David Live”, lansat mai târziu în acel an. Această interpretare a fost realizată în perioada de tranziție a artistului între faza glam Ziggy Stardust și era “plastic soul” a albumului “Young Americans”.

10 iulie 1972
Al optulea album al lui Harry Nilsson, intitulat “Son of Schmilsson”, a fost lansat. Pe album apar George Harrison sub numele George Harrysong și Ringo Starr, înregistrat ca Richie Snare, la unele dintre piese. Peter Frampton a cântat și la chitară pe majoritatea albumului.

10 iulie 1969
Înmormântarea lui Brian Jones de la trupa Rolling Stones a avut loc în orașul său natal, la Biserica Parohială Hatherley Road din Cheltenham. Preotul Hugh Evan Hopkins a citit epitaful scris de Jones însuși: “Vă rog să nu mă judecați prea aspru”. Bill Wyman, Keith Richards și Charlie Watts din trupa Stones au participat la înmormântare.

10 iulie 1968
Eric Clapton a anunțat că trupa Cream se va despărți după turneul în desfășurare. Al treilea album al trupei, “Wheels of Fire”, a fost primul album dublu din lume care a primit discul de platină, iar Cream este considerată în mod larg prima supergrupă de succes din lume.

10 iulie 1968
Trupa The Nice a fost interzisă să apară la Royal Albert Hall din Londra după ce au ars un steag american pe scenă. Doi ani mai târziu, Keith Emerson, liderul trupei The Nice, s-a alăturat lui Greg Lake și Carl Palmer în trupa Emerson, Lake and Palmer.

10 iulie 1966
Johnny Tilotson, The Jive Five, The Tymes, The Shangra-Las și trupa locală The Castiles (cu Bruce Springsteen la voce) au apărut la clubul Surf ‘n See din Seabright, New Jersey.

10 iulie 1965
Trupa The Rolling Stones a început o serie de patru săptămâni în fruntea clasamentului de single-uri din SUA cu piesa “(I Can’t Get No) Satisfaction”, primul lor hit numărul unu în Statele Unite. În Marea Britanie, piesa a fost inițial difuzată doar la stațiile de radio pirat, deoarece versurile sale erau considerate prea sugestive sexual.

10 iulie 1964
200.000 de locuitori ai orașului Liverpool au ieșit în stradă pentru a sărbători întoarcerea trupei The Beatles la Liverpool pentru premiera nordică a primului lor film, “A Hard Day’s Night”. Trupa a fost onorată într-o ceremonie publică în fața Primăriei din Liverpool, iar în timp ce membrii trupei Beatles se aflau pe un balcon și priveau mulțimea mare adunată mai jos, John Lennon a făcut câteva saluturi naziste “Sieg Heil”. Nu toată lumea a apreciat umorul său.

10 iulie 1961
Bobby Lewis a început o serie de șapte săptămâni în fruntea clasamentului de single-uri din SUA cu piesa “Tossin’ and Turnin'”, cel mai lung șir de săptămâni petrecute pe primul loc în 1961.

10 iulie 1950
Emisiunea muzicală americană “Your Hit Parade” a avut premiera pe postul NBC-TV. Programul, care prezenta vocaliști interpretând hiturile săptămânii, exista deja pe radio din 1935. A trecut la CBS în 1958, dar a fost anulat în anul următor, neputând face față popularității crescânde a muzicii rock ‘n’ roll.

error: Content is protected !!