Calendar muzical: 1 septembrie

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 1 septembrie

1 Septembrie 2022
Clasicul Metallica “Enter Sandman” a ocupat primul loc într-o listă de cântece cu versuri greu de înțeles, în timp ce Mick Jagger a fost numit cântărețul pe care oamenii au cel mai mare dificultăți în a-l înțelege. Un sondaj efectuat asupra a 1.000 de americani de către WordFinder a sugerat, de asemenea, că 65% dintre oameni, atunci când descoperă că au greșit versurile unei melodii preferate timp de ani de zile, decid că preferă varianta greșită. “Enter Sandman” s-a situat pe primul loc în ansamblu, cu 70% dintre ascultători crezând că versul “Exit light, enter night” era de fapt “Eggs and light end all nights.” 52% au auzit că The Beatles cântă “I get high, I get high, I get high” pe ‘I Want to Hold Your Hand’ în locul versurilor reale “I can’t hide, I can’t hide, I can’t hide.” Urma Nirvana cu ‘Smells Like Teen Spirit’: “With the lights out, it’s less dangerous / Here we are now, entertain us” a fost auzit ca “With the lights out, it’s Las Vegas / Hear me all now, entertainers”.

1 Septembrie 2016
O placă albastră care marchează prima casă în care a locuit Freddie Mercury când a ajuns în Anglia a fost dezvelită. Solistul trupei Queen s-a mutat în această casă semi-detașată din Feltham, vestul Londrei, după ce familia sa a părăsit Zanzibar în 1964, când Mercury avea 17 ani.

1 Septembrie 2013
Albumele clasice ale trupei Beatles au devenit în cele din urmă platine după ce British Phonographic Industry (BPI) a schimbat regulile pentru acordarea premiilor pentru vânzări. Statutul de aur sau de platină a devenit sinonim cu succesul înregistrării, dar sistemul există doar din 1973. Acest lucru a transformat albumul “Sgt. Pepper’s” într-un album triplu-platină, având vândute peste 900.000 de copii din 1994. În total, se estimează că albumul a vândut 5,1 milioane de unități în Marea Britanie de la lansarea sa în 1967. Albumele “Revolver”, “Help!”, “Rubber Soul” și “The White Album” au primit, de asemenea, statutul de platină acum.

1 Septembrie 2012
Hal David, compozitorul american care a scris zeci de hituri împreună cu colaboratorul său Burt Bacharach, a decedat la vârsta de 91 de ani în Los Angeles din cauza complicațiilor provocate de un accident vascular cerebral. Alături de Bacharach, el a scris o serie de hituri pentru Dionne Warwick, inclusiv “Walk On By” și “I Say a Little Prayer”, precum și pentru alți artiști, printre care Tom Jones și Dusty Springfield.

1 Septembrie 2011
Billy Joe Armstrong a fost dat jos dintr-un zbor cu Southwest Airlines deoarece cântărețul purta pantalonii prea jos. Un însoțitor de zbor se apropiase de Armstrong și i-a spus: “Trage-ți pantalonii în sus sau coboară din avion.” Mai târziu, purtătorul de cuvânt al Southwest, Brad Hawkins, a eliberat o declarație spunând că compania aeriană și starul pop de la Green Day și-au rezolvat diferențele legate de incident.

1 Septembrie 2009
Jake Brockman, fostul claviaturist al trupei Echo and the Bunnymen, a fost ucis când motocicleta sa a intrat în coliziune cu o ambulanță convertită pe Insula Man. În 1989, primul baterist al trupei, Pete De Freitas, a murit într-un accident similar.

1 Septembrie 2007
Trupa Supergrass a fost nevoită să amâne toate planurile după ce membrul trupei Mick Quinn și-a fracturat coloana vertebrală. Bassistul și vocalistul a ieșit în somn pe fereastra de la primul etaj a unei vile unde se afla în sudul Franței; a fost transportat la o unitate specializată în Toulouse, unde chirurgii au operat pentru a repara două vertebre rupte și un călcâi zdrobit.

1 Septembrie 2005
Barry Cowsill, chitaristul basist al trupei The Cowsills, a decedat din cauza rănilor cauzate de uraganul Katrina. Corpul său nu a fost găsit până la 28 decembrie 2005, de pe cheiul Chartres Street din New Orleans. Avea 51 de ani.

1 Septembrie 2004
Fostul solist al trupei Libertines, Pete Doherty, a primit o condamnare cu suspendare de patru luni după ce a recunoscut posesia unui cuțit cu resort. Cântărețul a fost găsit cu arma de poliție în timp ce se îndrepta spre casa sa din Londra pe 18 iunie.

1 Septembrie 2002
Coldplay a obținut al doilea lor album numărul 1 în Regatul Unit cu “A Rush Of Blood To The Head”. Albumul a câștigat trupei premiul Grammy pentru Cel Mai Bun Album Alternativ în 2003 pentru a doua oară la rând, după ce au câștigat anterior în aceeași categorie, și premiul Grammy pentru Înregistrarea Anului în 2004 pentru piesa “Clocks”.

1 Septembrie 2000
Spice Girls au ocupat cinci locuri într-o listă a celor mai bine plătiți regizori de celebrități din topul britanic al celor mai bine plătiți regizori de celebrități. Monsta Productions (Emma), Moody Productions (Posh), Red Girl Productions (Mel C), Moneyspider Productions (Mel B) și Geri Productions cu câte 6 milioane de lire fiecare.

1 Septembrie 1984
După o carieră de 25 de ani, Tina Turner a obținut primul său single solo numărul 1 în SUA cu “What’s Love Got To Do With It”. Această piesă a fost inițial scrisă pentru Cliff Richard, însă a fost respinsă. Apoi a fost oferită lui Donna Summer, care a declarat că a păstrat-o pentru câțiva ani, dar nu a înregistrat-o niciodată.

1 Septembrie 1983
Mick Jones, chitaristul principal al trupei The Clash, a fost dat afară de ceilalți trei membri care au susținut că s-a “îndepărtat” de ideea originală a grupului.

1 Septembrie 1980
Fleetwood Mac a încheiat o turneu mondial de nouă luni cu un spectacol la Hollywood Bowl. Lindsay Buckingham a anunțat pe scenă: “Acesta este ultimul nostru spectacol pentru o perioadă lungă de timp.”

1 Septembrie 1977
Blondie, cu fosta Playboy Bunny Debra Harry, au semnat primul lor contract cu o mare casă de discuri, Chrysalis Records.

1 Septembrie 1976
Albumul “Wish You Were Here” a fost aproape de a petrece un an pe clasamentul din Regatul Unit. Al nouălea album de studio al trupei Pink Floyd a fost prezentat în premieră la Knebworth în iulie 1975 și a fost lansat în septembrie acel an. A avut un succes instantaneu, iar casa de discuri EMI nu a putut să preseze suficiente copii pentru a satisface cererea. Artwork-ul pentru pachetul albumului a fost din nou creat de echipa Hipgnosis, care a creat o serie de tablouri bazate pe “absență”, inclusiv gestul gol al unei strângeri de mână între doi oameni de afaceri americani (unul dintre ei fiind în flăcări), un scafandru care nu provoacă valuri și o bucată de tifon plutind în vânt, fotografiată undeva în Norfolk, Marea Britanie.

1 Septembrie 1974
The Osmonds se aflau pe locul 1 în clasamentul britanic al single-urilor cu piesa “Love Me For A Reason” compusă de Johnny Bristol, singurul lor loc 1 în Regatul Unit. De asemenea, a ajuns pe locul 2 în Regatul Unit pentru Boyzone în 1994.

1 Septembrie 1967
Cei patru Beatles au avut o întâlnire la casa lui Paul McCartney din Londra pentru a decide următorul lor curs de acțiune după moartea managerului Brian Epstein. Au hotărât să amâne călătoria lor planificată în India și să înceapă producția deja întârziată a filmului “Magical Mystery Tour”. Aveau deja două piese înregistrate pentru film, “Magical Mystery Tour” și “Your Mother Should Know”.

1 Septembrie 1966
Single-ul “I’m A Boy” al trupei The Who a intrat în clasamentul britanic, atingând locul 2 și devenind cel de-al doilea lor hit de pe poziția a doua. Piesa a fost inițial concepută să facă parte dintr-o operă rock numită “Quads”, care trebuia să fie situată în viitor, unde părinții pot alege sexul copiilor lor.

1 Septembrie 1966
The Byrds au susținut primul dintr-o serie de 11 concerte consecutive la Whisky-a-go-go din Hollywood, California. Whisky a Go-Go a fost deschis în 1964, cu o trupă live condusă de Johnny Rivers și o DJ-țâță îmbrăcată în fuste scurte care punea discuri între seturi dintr-o colivie suspendată. Când fata a început să danseze în timpul seturilor lui Rivers, publicul a crezut că face parte din spectacol – și astfel s-a născut conceptul de dansatoare Go-Go în colivii.

1 Septembrie 1962
Tommy Roe a ajuns pe locul 1 în clasamentul american al single-urilor cu piesa “Sheila”, care a ajuns pe locul 3 în Regatul Unit. Înregistrarea a fost o versiune reînregistrată a unei melodii care a fost lansată pentru prima dată în 1960 când Roe făcea parte dintr-un grup numit The Satins.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!