Calendar muzical: 1 august

Evenimente importante din lumea muzicii, care s-au întamplat într-o zi de 1 august

1 Aug 2015:
Cântăreața, actrița și artistul englez Cilla Black a murit la vârsta de 72 de ani în casa sa de vacanță din apropierea orașului Marbella, Spania. Pe lângă o carieră de succes înregistrată în anii 1960 și începutul anilor 1970, Black a fost gazda propriului său spectacol de varietăți numit Cilla pentru BBC între anii 1968 și 1976 și a prezentat mai târziu emisiuni precum Blind Date (1985–2003) și Surprise Surprise (1984–2001).

1 Aug 2013:
Guvernul britanic încerca să oprească cântăreața de la American Idol, Kelly Clarkson, să scoată din țară un inel rar turcoaz și aur, care a aparținut odată lui Jane Austen. Câștigătoarea concursului TV Idol din 2002 a cumpărat bijuteria la licitație anul trecut pentru peste 150.000 de lire sterline, dar ministrul Culturii, Ed Vaizey, a impus o interdicție temporară asupra exportului, spunând că dorește ca “comoara națională” să fie “salvată pentru națiune”.

1 Aug 2007:
Trupa The Police a susținut primul din cele două concerte cu casa închisă la Madison Square Garden, New York City, în cadrul turneului lor de reuniune.

1 Aug 2007:
Prince a dat startul unei serii de 21 de concerte cu casa închisă în Marea Britanie, la arena O2 din Londra. Biletele pentru evenimente costa 31.21 lire sterline – aceeași cifră folosită de cântăreț pentru a-și numi albumul, site-ul web și parfumul. După finalizarea celor 21 de serate, Martorul lui Iehova intenționa să-și ia timp liber pentru a studia Biblia.

1 Aug 2007:
O pereche de ochelari de soare “bunicuță” aparținând lui John Lennon au fost cumpărați de un colecționar britanic la o licitație. Ochelarii de soare, purtați la unul dintre ultimele concerte ale trupei Beatles, erau așteptați să obțină aproximativ un milion de lire sterline, însă organizatorii licitației au refuzat să dezvăluie cifra reală. Lennon le-a oferit ochelarii cu ramă aurie interpretului său japonez în Tokyo în 1966, iar traducătorul a scos lentilele după moartea lui Lennon.

1 Aug 2007:
Compania de publicare a lui Eminem cerea peste 75.000 de dolari (36.900 lire sterline) pentru încălcarea drepturilor de autor și concurență neloială împotriva firmei de calculatoare Apple, acuzând că vindea muzica sa pe iTunes fără permisiune. Apple plătea casa de discuri a lui Eminem pentru fiecare descărcare – dar Eight Mile Style susținea că nu a aprobat înțelegerea.

1 Aug 2002:
O nouă carte intitulată “Show the Girl the Door”, scrisă de un fost manager de turneu, a dezvăluit unele cereri stranii ale artistelor feminine. A dezvăluit că Shania Twain călătorea cu un câine de detecție pentru cazul unor bombe. Jennifer Lopez prefera ca camera ei de machiaj să fie complet albă, inclusiv covoare, flori și mobilier. Cher avea camere de înaltă securitate pentru perucile sale. Janet Jackson avea o echipă medicală completă pregătită în caz de urgență, inclusiv un doctor, o asistentă și un specialist în gât, iar Britney Spears cerea bomboanele moi Gummie Bear ca gustare preferată.

1 Aug 2000:
Single-ul următor al lui Madonna, “Music”, și-a avut data de lansare devansată cu două săptămâni după ce piesa a devenit disponibilă ca fișier MP3 ilegal pe internet.

1 Aug 2000:
AC/DC au început turneul lor de 140 de concerte intitulat Stiff Upper World Lip Tour la Van Andel Arena, Grand Rapids, Michigan, SUA.

1 Aug 1999:
Ronan Keating a obținut primul său single Nr. 1 în Marea Britanie cu piesa “When You Say Nothing At All”. Piesa country, scrisă de Paul Overstreet și Don Schlitz, a fost un hit pentru Keith Whitley, care a ajuns pe primul loc în topul Billboard Hot Country Singles în 1988. Piesa i-a oferit de asemenea lui Alison Krauss primul ei hit în top 10 al muzicii country solo în 1995.

1 Aug 1998:
Spice Girls au obținut cel de-al șaptelea lor single Nr. 1 în Marea Britanie cu piesa “Viva Forever”. Inițial, piesa urma să fie lansată împreună cu melodia “Never Give Up on the Good Times” ca un disc single cu două fețe A, dar aceasta a fost retrasă după ce membrul Geri Halliwell a părăsit grupul.

1 Aug 1990:
UB40 au fost deportați din Seychelles după ce poliția a descoperit marijuana în camerele lor de hotel.

1 Aug 1987:
Bob Seger a obținut primul său single Nr. 1 în SUA cu piesa “Shakedown”, scrisă de Harold Faltermeyer, care a fost inclusă în filmul “Beverly Hills Cop II”. Piesa a fost nominalizată la premiile Oscar pentru cea mai bună piesă originală și la premiile Globul de Aur pentru cea mai bună piesă originală, dar a pierdut în ambele categorii în favoarea melodiei “(I’ve Had) The Time of My Life” din filmul “Dirty Dancing”.

1 Aug 1987:
Los Lobos s-au clasat pe primul loc în topul UK cu versiunea lor a piesei “La Bamba” a lui Ritchie Valens, care a fost de asemenea un hit Nr. 1 în SUA. Piesa a fost coloana sonoră a filmului bazat pe viața lui Ritchie Valens, care a murit în același accident aviatic care l-a ucis și pe Buddy Holly.

1 Aug 1987:
MTV Europe a fost lansat, primul videoclip difuzat fiind “Money For Nothing” de Dire Straits, care conținea versul potrivit “I Want My MTV”.

1 Aug 1987:
Dave Stewart din trupa Eurythmics s-a căsătorit cu Siobhan Fahey, membră fondatoare a trupei Bananarama (care ulterior a format formația Shakespears Sister, câștigătoare a premiilor BRIT și Ivor Novello). Cuplul a divorțat în 1996.

1 Aug 1981:
Cântărețul australian Rick Springfield a început un șir de două săptămâni pe locul 1 în topul single-urilor din SUA cu piesa “Jessie’s Girl”, care ulterior i-a adus cântărețului un premiu Grammy pentru cea mai bună interpretare vocală rock masculină. Piesa se afla pe primul loc în topul american când MTV a fost lansat pe 1 august 1981. Rick a interpretat rolul lui Noah Drake în serialul TV General Hospital.

1 Aug 1981:
Cântărețul galez Shakin’ Stevens a obținut al doilea său single Nr. 1 în Marea Britanie cu versiunea sa a piesei “Green Door”, care fusese un hit în SUA pentru Jim Lowe în 1956 (devansând piesa “Love Me Tender” a lui Elvis Presley). Frankie Vaughan a avut și el un hit pe locul 2 în topul britanic cu aceeași piesă în 1956.

1 Aug 1980:
Def Leppard și-au făcut debutul live în SUA când au apărut în concertul din New York City în deschiderea trupei AC/DC. A fost și ziua de naștere a lui Joe Elliott, cântărețul trupei Def Leppard, împlinind 21 de ani.

1 Aug 1971:
Concertul pentru Bangladesh, organizat de George Harrison pentru a ajuta victimele foametei și războiului din Bangladesh, a avut loc la Madison Square Garden din New York. Evenimentul a inclus artiști precum Bob Dylan, Ringo Starr, Billy Preston, Eric Clapton, Ravi Shankar și membri ai trupei Badfinger. Din cauza problemelor legale care au blocat toate încasările, Harrison a fost nevoit să cheltuiască din banii săi pentru a menține fondul. Albumul triplu (cel de-al doilea album al lui Harrison), lansat ca urmare a acestui concert, a ajuns pe locul 1 în Marea Britanie și pe locul 2 în SUA și a primit premiul Grammy pentru Albumul Anului.

1 Aug 1971:
The Sonny & Cher Comedy Hour a debutat pe postul american de televiziune în timpul prime time. La momentul respectiv, Sonny și Cher nu mai înregistraseră hituri, așa că cei doi au decis să cânte și să spună glume în cluburi de noapte în întreaga țară. Șeful de programare CBS, Fred Silverman, i-a văzut într-o seară și le-a oferit propria emisiune.

1 Aug 1970:
Filmul Performance, în care Mick Jagger debuta ca actor, a avut premiera sa în Marea Britanie la Londra. Acest film britanic de crimă, regizat de Donald Cammell și Nicolas Roeg, a avut în distribuție și pe James Fox.

1 Aug 1969:
Festivalul US Atlantic City Pop cu durata de trei zile a avut loc la hipodromul din Atlantic City, avându-i pe B.B. King, Janis Joplin, Santana, Three Dog Night, Dr. John, Procol Harum, Arthur Brown, Iron Butterfly, Creedence Clearwater Revival, Little Richard, Tim Buckley, The Byrds, Jefferson Airplane, The Mothers Of Invention și Canned Heat în program. Joni Mitchell a început să plângă și a fugit de pe scenă în mijlocul celei de-a treia piese interpretate deoarece mulțimea nu îi acorda atenție prestației sale.

1 Aug 1965:
În timpul unui turneu în Marea Britanie, The Rolling Stones au apărut la Londra Palladium, avându-i ca invitați pe The Walker Brothers, The Fourmost, Steampacket cu Rod Stewart și Sugar Pie Desanto cu The Shevelles.

1 Aug 1964:
Revista Billboard a raportat că armonica revenea într-un mod important datorită utilizării sale de către Stevie Wonder, The Rolling Stones, The Beatles și Bob Dylan.

1 Aug 1964:
The Beatles au obținut cel de-al cincilea single Nr. 1 în SUA în șapte luni când piesa “A Hard Day’s Night” a ajuns pe primul loc în topuri. Grupul petrecuse acum șaptesprezece săptămâni pe locul 1 în acest an.

1 Aug 1963:
A fost publicat primul număr al revistei Beatles Monthly. O revistă dedicată trupei, a continuat să apară până la ediția cu numărul 77 din 1969 și la apogeul său vindea peste 350.000 de exemplare lunar.

error: Content is protected !!