Azi, în trecut: 28 mai

1358 – Incepe insurectia antifeudala a taranimii franceze – “Jacqueria” – condusa de Guillaume Cale.


1940 – Al Doilea Razboi Mondial: Belgia se preda Germaniei.


1948 – Printr-un decret al guvernului Petru Groza, Regelui Mihai si membrilor familiei regale li s-a retras cetatenia romana.


1961 – A fost fondata organizatia “Amnesty International”, preocuparile acesteia fiind axate strict pe problemele persoanelor din penitenciare.


1964 – A fost creata Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (Ierusalim, 28 mai – 2 iunie 1964).


1968 – A fost rejudecat “Procesul Patrascanu”; Tribunalul Suprem i-a achitat pe toti membrii “lotului Patrascanu”, iar Lucretiu Patrascanu a fost declarat erou national.


1971 – A fost lansata statia interplanetara sovietica “Marte-3”; a devenit satelit artificial al acestei planete la 2.XII.1971 si a depus pe suprafata ei primul agregat automat care a comunicat date stiintifice din mediul martian.


1977 – A fost inaugurat Muzeul Tropaeum Traiani si replica monumentului triumfal roman de la Adamclisi, restaurat de un grup de specialisti romani.


1987 – Celebrul zbor al unui avion pilotat de cetateanul vest-german, Mathias Rust, care a violat spatiul aerian al URSS si a aterizat in Piata Rosie.


1992 – A fost semnat, la Bucuresti, Tratatul romano-american pentru incurajarea si protejarea reciproca a investitiilor.


1995 – Orasul rus Neftegorsk este lovit de un cutremur de 7,6 grade pe scara Richter; peste 2.000 victime, reprezentand 2/3 din totalul populatiei.


1998 – Oficialitatile militare din Pakistan au efectuat primele teste cu arme nucleare.


1999 – Scandalul dioxinei. Descoperirea unor animale contaminate cu dioxina si vandute de Belgia catorva mii de ferme din lume.


1999 – La Milano, Italia, după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină este expusă publicului din nou; vizitatorii au obligația de a privi de departe pânza și pot sta doar pentru 15 minute.

By Radio Galaxia

Acest site foloseste fusul orar UTC+3 (ora universală coordonată) in acest moment.

Continut protejat

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.