Azi, în trecut: 27 mai

1328 – Filip al VI-lea este incoronat rege al Frantei.


1600 – Mihai Viteazul devine “domn al Tarii Romanesti si al Ardealului si a toata Tara Moldovei”, realizand prima unire politica a celor trei tari romane.


1703 – Tarul Petru cel Mare a fondat orasul Sankt Petersburg.


1716 – Stefan Cantacuzino, domnul Tarii Romanesti in perioada 1714-1716 si tatal sau, stolnicul Constantin Cantacuzino au fost torturati si ucisi din porunca marelui vizir Ali pasa, la Istanbul.


1867 – Franz Joseph I, imparatul Austriei (1848-1916), s-a incoronat si rege al Ungariei (1867-1916) si a aprobat Legea privind incorporarea Transilvaniei la Ungaria.


1879 – Membrii Academiei au fost primiti la Palatul Cotroceni de catre domnitorul Carol I. Drept recunostinta pentru sprijinirea culturii (din initiativa si pe cheltuiala sa, Academia Romana a inceput publicarea lucrarii lui Hasdeu “Etymologicum Magnum Romaniae”), suveranul a fost ales presedinte de onoare al Academiei Romane.


1883 – Alexandru III este incoronat tar al Rusiei.


1895 – Oscar Wilde a fost condamnat la doi ani de munca silnica pentru sodomie.


1936 – Nava de pasageri Queen Mary a plecat in primul ei voiaj, spre Franta.


1938 – Conducatorul Miscarii Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, este condamnat la 10 ani de munca silnica. El nu va mai parasi practic niciodata inchisoarea.


1940 – Al Doilea Razboi Mondial: Gruparea de trupe aliate, izolate de ofensiva germana, a desfasurat operatii de retragere si evacuare, prin portul Dunkerque.


1940 – Acord economic romano-german (Olwaffen Pakt, “pactul petrolului”), care adanceste dependenta fata de Germania hitlerista a economiei nationale. Romania renunta astfel la declaratia de neutralitate din 7 septembrie 1939.


1941 – Al Doilea Razboi Mondial: Vasul german Bismarck este scufundat in Atlanticul de Nord cu 2.300 de oameni la bord.


1946 – Guvernele SUA si Marii Britanii au adresat o nota guvernului roman, semnata de reprezentantii lor la Bucuresti, Burton Y Berry, respectiv Adrian Holman, in care se protesteaza impotriva incalcarii democratiei. Cele doua guverne atrag atentia asupra abuzurilor, a incalcarii libertatilor si frecventei violentei si sunt nemultumite de nepromulgarea legii electorale si de restrangerea libertatii de exprimare.


1948 – Printr-un decret al guvernului Petru Groza, bunurile fostei case regale treceau in proprietatea statului.


1970 – O expeditie britanica a excaladat partea sudica a varfului Annapurna I (8.091 m.), unul dintre varfurile masivului Annapurna din Himalaya.


1984 – A fost resfintita Biserica Neagra din Brasov, in urma lucrarilor de restaurare incepute in anul 1970.


1984 – Inaugurarea oficiala a Canalului Dunare-Marea Neagra, considerat al treilea canal de navigatie, ca importanta, dupa Suez si Canalul Panama; lucrarile de constructie au inceput in 1973.


1994 – Rusia: Revine in tara, dupa un exil de 20 de ani, Aleksandr Soljenitin, scriitor, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura, pe anul 1970.


1995 – A fost constituita Academia de Politie “Stefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne a Republicii Moldova.


1997 – Semnarea de catre NATO si Rusia a Actului fondator al relatiilor bilaterale, deschizandu-se calea extinderii NATO.


1999 – Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie de la Haga, Olanda acuza pe Slobodan Milosevic de crime de razboi si crime impotriva umanitatii comise in Kosovo.


2004 – NASA a anuntat descoperirea unei noi planete, cea mai tanara dintre cele identificate pana in prezent, avand mai putin de un milion de ani.


2004 – Orasele Sibiu si Luxemburg au fost desemnate drept “capitale europene ale culturii” pentru anul 2007, de catre ministrii pentru educatie, tineret si cultura din cele 25 de state membre UE intruniti la Bruxelles.


2005 – Se desfasoara Festivalul International de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie).


2009 – Finala Uefa Champions League: Manchester United -FC Barcelona.


2019 – Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

By Radio Galaxia

Acest site foloseste fusul orar UTC+3 (ora universală coordonată) in acest moment.

Continut protejat

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.