0 Comments

S-a întâmplat în 6 aprilie 1974: La Brighton, Marea Britanie, formaţia ABBA câştigă cea de-a 19-a ediţie a Eurovision pentru Suedia cu piesa Waterloo!

ABBA a fost o formație suedeză de muzică pop activă din 1972 până în 1982. Trupa era formată din muzicienii Benny Andersson și Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad și Agnetha Fältskog. Cei patru au dominat clasamentele muzicale mondiale între mijlocul anilor 1970 și începutul anilor 1980.

Titulatura formației este un acronim, provenind de la inițialele prenumelor celor patru protagoniști Formația a fost înființată în 1971, iar numele ABBA, provenit din alăturarea inițialelor componenților, a aparut în 1973. În acest an, formația a intrat în selecțiile suedeze pentru Eurovision, cu melodia Ring-Ring, care s-a clasat pe locul 3. Melodia și albumul cu același nume intră pe pozițiile de top ale Suediei, devenind hit și în câteva țări europene. Un an mai târziu, pe 6 aprilie 1974, grupul participă la concursul EUROVISION desfăşurat la Brighton, în Marea Britanie, unde câştigă detaşat cu piesa Waterloo. Audienţa a fost estimată la 500 de milioane de telespectatori.

În ţările europene melodia s-a instalat în clasamente pe locul întâi, iar în Statele Unite a înregistrat un loc 6, o adevărată performanţă ţinând cont de faptul că la aceea dată festivalul EUROVISION era practic necunoscut peste ocean.

La finele anului 1982, ABBA decide să ia o pauză, menționând că revenirea lor ar putea avea loc peste câțiva ani, ceea ce nu s-a întâmplat.

Ultimele cântece lansate de ABBA sunt The Day Before You Came, Cassandra, You Owe Me One si Under Attack. Tot din aceasta perioadă datează și unul dintre cele mai cunoscute cântece-demo ale ABBA, Just Like That. Acesta este considerat a fi cântecul care ar fi putut relansa trupa.

Agnetha și Frida și-au încercat cariera solo, iar Benny și Bjorn s-au retras ca autori.

Pe parcursul anilor ce au urmat, din 1993 și până în 2002, au fost realizate mai multe compilații care s-au vândut foarte bine. ABBA a rămas un nume legendar al muzicii pop mondiale, înscris pe mai mult de 400 de milioane de discuri. Splendoarea melodică, perfecțiunea orchestrațiilor și carisma celor patru au fost componentele dominante ale rețetei uriașului succes.

În 2001, albumul The Definitive Collection a dominat din nou clasamentele lumii, iar cover-urile realizate de Erasure, Roxette, U2 sau Madonna reformulează mesajul celui mai popular grup suedez al anilor ’70, al cărui repertoriu se reeditează continuu.

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!