0 Comments

Fondat în 1896, la iniţiativa pictorului şi pedagogului maramureşean Simon Hollósy (1857–1918), care înființează o şcoală de pictură pentru perioada de vară, prin Hotărârea Primăriei oraşului Baia Mare, aceasta devine una cu caracter permanent, din anul 1898.

La aceea vreme, municipalitatea a decis construirea unui număr de 8 ateliere, câte unul pentru fiecare din semnatarii scrisorii adresate Consiliului oraşului Baia Mare: Hollosy Simon, Károly Ferenczi, Bela Grünwald, János Thorma, István Réti, Oszkár Glatz, Csók István, Horthy Béla.

Demersul nu a fost finalizat imediat, în evoluţia edilitară existând mai multe etape, fiecare dintre acestea concretizându-se prin anumite construcţii, care alcătuiesc astăzi patrimoniul a ceea ce se numeşte Colonia Pictorilor Baia Mare.

De Ziua Artistului Plastic Băimărean, 9 panouri cu reproduceri după lucrările de artă reprezentând peisaj urban din Baia Mare, aparținând artiștilor din Școala Băimăreană de Pictură, au fost dezvelite în zona centrului istoric al orașului Baia Mare.

Lucrările sunt reproduse în tehnica emailului pe metal de către artistul plastic din Kecskemet, Ungaria, BALANYI Karoly. Fiecare reproducere este dispusă pe un stativ metalic, conține un text explicativ și concis legat de artist și creația prezentată, făcând parte dintr-un discurs alternativ de formare și educare participativă la istoria culturală a comunității locale.

Proiectul este multianual. Să ne fie de folos și să-i purtăm respect și grijă!

Text și foto: Alina Rad

error: Content is protected !!