0 Comments

În Maramureș, pă când sărbătorim Paștile Domnului, îi musai să facem drob de miel sau de ied. Ș-îl facem în Sâmbăta Mare ca să hie proaspăt.

Pântru drob ne trebe tăte măruntaile de la miel or de la ied: ficat, inimă, rinichi, splină și plămâni. Să pun la hiert înt`o oală mare pă șpori în apă cu sare. Înt’un vas separat hierbem câteva ouă mari aduse pă loc din cuibaru’ gadinilor.

Între timp spălăm bine de tăt prapuru cu apă rece ș-îl tomnim în tepșă. Tepșa îi musai de uns cu oloi mai întâi. Tăt așteptând să să hiarbă măruintaiele putem pregati buruienile. Adică, om tăie mărunt cozi de ceapă verde, frunză de petrinjei șî leuștean.

După ce-o gătat de hiert măruntaile, le tocăm mărunt cu cuțâtu’ cel mai bine ascuțât șî le azvârlim înt’un vailing mare. Aci le-amestecăm cu buruienile, cu tiperi, cu poprică șî dacă mai trebe mai putem pune un mnez de sare. Ca să să lege bine între ele, spargem batăr două ouă crude șî le mai învârtim în vailing de câteva ori bune.

Când le-am amestecat cum să cade, punem jumate din plămădeala în tepșe peste prapur, apoi așezăm ouăle hierte, pe care neapărat le-am curățat înainte, iară punem plămădeală șî la final învălim tătu’ cu marjinile de la prapur, special lăsate pă dinafara tepșii. Amu să poate băga în bloder cam un ceas or’ două, depinde cât îi de mare.

Dacă îi fain șî bugăt de rumenit șî bine copt, îl scoatem ș-îl lăsăm la răcit. După acee’ îl tăiem feli ș-îl punem în coșarcă pă cel mai mândru fățoi de masă, lângă ouăle împistrite șî lângă pască. Nime nu s-atinje de bunătățurile pântru masa de Paști numa’ după ce ducem coșarca la sfințât la beserică, în Noaptea de Înviere.

Mno, haidați pă la noi în Maramureș

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!