0 Comments

Karl Friedrich May s-a născut la 25 februarie 1842, la Hohenstein-Ernstthal, Germania, într-o familie săracă de țesători, fiind al cincilea fiu dintr-o familie cu 14 copii.


Sărăcia amară şi pierderea vederii, care i-a revenit abia la vârsta de cinci ani, i-au marcat copilăria. Singura bucurie a micuţului Karl o constituiau poveştile pe care i le citea bunica şi care trebuie să fi jucat un rol important în devenirea sa scriitoricească ulterioară.

Mai întâi însă, după ce a eşuat în tentativa de a deveni dascăl, ajunge în conflict cu autorităţile, întrucât comite înşelăciuni şi mici hoţii. La violenţă nu a recurs, însă, niciodată. Opt ani şi-a petrecut, în total, Karl May în detenţie, fiind condamnat pentru escrocherii şi furtişaguri, ani pe care i-a folosit pentru a citi cât mai mult din volumele bibliotecii închisorii.

După repunerea sa în libertate, la vârsta de 32 de ani, revine în casa părintească şi se apucă serios de scris: aventuri captivante, poveşti de călătorie. Şi aceasta, într-un fel, o escrocherie, autorul susţinând că ar fi trăit pe pielea sa toate cele relatate.

Odată cu succesul repurtat ia amploare şi această auto-înscenare. Karl May publică fotografii care îl prezintă costumat ca eroii cărţilor sale, confecţionează armele, devenite celebre, folosite de Old Shatterhand sau Kara Ben Nemsi.

Într-o scrisoare adresată unui cititor, May afirmă că poate vorbi şi scrie în nenumărate limbi şi dialecte, cum ar fi franceza, engleza, italiana, spaniola, greaca, latina, ebraica, româna, două dialecte chineze, alte două curde, limbile diferitelor triburi indiene.

În plus, vestiţii săi eroi, alter ego-uri de fapt ale autorului, sunt personaje ieşite din comun. Pe lângă un scriitor celebru, eroul lui Karl May este un om înzestrat cu nobleţe sufletească. Are curaj, e iubitor de dreptate şi de pace, e mereu gata să lupte pentru apărarea idealurilor sale. E un înverşunat adversar al actelor de răzbunare, nu e nicodată adeptul forţei decât în scopul apărării, e mereu învingător, indiferent pe ce tărâm şi cu ce arme se duce lupta, e temut în întreaga lume pentru vitejia sa, e cel mai bun, pur şi simplu în toate (imi amintesc cum într-unul din romanele sale a căror acţiune se petrece în America de Sud, Old Shatterhand s-a dovedit a fi un mai bun instrumentist decât chiar organistul catedralei din metropola respectivă), şi este, în acelaşi timp, şi un bărbat arătos şi foarte cultivat.

Abia mult mai târziu, după publicarea volumelor lui, Karl May întreprinde călătorii în unele din regiunile în care se petrece acţiunea romanelor sale.

error: Content is protected !!