* Registru Auto Român Tel: 0262/222771; 0262/222772
* Agenţia judeţeana pentru ocuparea forţei de muncă Tel: 0262/227820; 0262/227821
* Cabinetul primarului Str. Gh. Sincai nr. 37, etaj I, camera 9 Tel: 0262 211 001, 0262 211 002, int. 100, 161

Pestii din Barajul Firiza, nu sunt piranha!

Acestia se numesc pacu cu burta rosie si sunt vegetarieni. // Informatie furnizata de CJSU Maramures, ieri, 23 iulie 2019.

Deosebiri pacu si piranha

Doar pacu cu burta rosie poate fi confundat cu piranha. Diferentele dintre cei doi apare atunci cand analizam chipul. Piranha are maxilarul inferior mai dezvoltata si iesit in exterior, protrudat, pe cand pacu are o gura/ muscatura rotunjit, cele doua maxilare fiind la acelasi nivel. Pacu are dinti mici, drepti si ascutiti. Piranha are dinti mai mari, stralucitori, ovalari si usor curbati inspre interior. Pacu are corpul mai aplatizat decat piranha.

Dimensiunea face si ea diferenta. Daca piranha masoara intre 2 si 15 cm, pacu pot ajunge la lungimi si de 1,5 m (in salbaticie). Cand vine vorba de regimul alimentar cele doua specii sunt foarte diferite. Piranha sunt carnivori feroce, iar pacu vegetarieni prin definitie.

Pacu cu burta rosie este cel mai celebru membru al acestei specii, alturi si de pacu negru, numit local si tambaqui. Popularitatea pacu-ului cu burta rosie a crescut in urma deciziei guvernului brazilian de a demara un amplu program de reproducere pentru revigorarea populatiei salbatice. Dar si pentru ca acesti pesti sunt considerati o delicatesa locala. Fermele de pacu s-au inmultit si multe exemplare au fost eliberate in natura. In momentul de fata pacu cu burta rosie sunt foarte raspanditi in fluvii si rauri, in detrimentul celorlalte subspecii de pacu, in special pacu negru. Implicarea guvernului in inmultirea acestui peste si popularizarea lui, a facut sa fie apreciat si in strainatate si sa ajunga un produs de export foarte cautat. Piata pestilor exotici pentru acvariu l-a remarcat si ea. Astazi putem gasi pesti pacu si in pet- shopurile de la noi din tara.

Acestia nu sunt pesti recomandati incepatorilor si nu sunt accesibili oricui. Fiind un peste care creste foarte mare (in captivitate poate ajunge pana la 30 de cm), are nevoie de mult spatiu. Un grup de 5-6 indivizi tineri are nevoie de cel putin 200 de litri. Acelasi grup la maturitate necesita cel putin 800 d elitri pentru a se dezvolta optim. Nu va grabiti sa achizitionati pacu din magazin, daca nu aveti posibilitatea sa le oferiti suficient spatiu.

Cand vine vorba de parametrii apei, pacu nu sunt foarte pretentiosi. O apa curata, bine filtrata, cu o temperatura de 25- 28o Celsius si un pH neutru este pe palcul lor. Pentru ca cer un spatiu generos trebuie sa va dotati cu un filtru (sau mai multe), incalzitoare si pompe de aer puternice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *