Neostenite trebuie să fi fost fetele nemăritate și tare dornice să afle cine le-a fi bărbat.

Exemple:

  • Sub patru blide să ascund cărbune, bani de argint, sare, pită de gâu. Fetele, legate la ochi, ridică, pe rând, câte un blid. Dacă-i pică banul, a avea bărbat frumos. Dacă iese sare, i-a fi rău. Pâinea însemna bărbat bun iar cărbunele arăta că bărbatul va fi ceva ce nu știm dacă avem voie să zicem.
  • La miazănoapte, fetele mergeau în curte și numărau parii din gard de la nouă la un, legate la ochi. Când ajungeau la unu, legau parul cu un struț roșu. Sau cu un fir roșu. A doua zi dimineață, se duceau să vadă cum îi paru. Și vâzându-l, știau că așa le-a fi și bărbatu. Hâd ca paru, înalt ca el, fain sau subțire ca el.
  • Fetele, în noaptea de Anu Nou, cu stolnicu pă cap, află cum le-a fi ursîtu, ascultând ce se aude. Dacă aud cocoș, va fi necredincios. Dacă aud ciripind păsări, va fi frumos. Dacă aud porc grohăind, va fi leneș, dar voinic.”

Sursa text: Pamfil & Maria Bilțiu, Calendarul Popular

Mai sunt. Să nu credeți că astea-s toate. Ascultatu la geam, ghicitul cu lumânările de ceară, ghicitul cu oglinzi, cu linguri, cu basma, cu slănină dată la pisică!

No, nu știm să vă zicem dacă o meritat osteneala, dacă nu era mai bine să se relaxeze fetele astea un pic după un an greu! Să ne dea răspuns femeile care s-au măritat după ce au făcut practici din astea creative, dacă le-o fost de folos ori ba.

Foto: Mihai Ian Nedelcu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *