MEMORII: 22.11.1918, Sighetu Marmației – Adunarea de constituire a Consiliului Național Român din Maramureș

Timp citire:1 Minute, 43 Secunde
Vizualizari: 20
MEMORII: 22.11.1918, Sighetu Marmației – Adunarea de constituire a Consiliului Național Român din Maramureș

La 22 noiembrie 1918, la Sighetu-Marmației a avut loc Adunarea de constituire a Consiliului Național Român din Maramureș, la care au participat „300 de fruntași și conducători și popor în număr de 5000”.

În încercarea de a evoca acest eveniment vă propunem un fragment din memoriile lui Ilie Lazăr, mai puțin cunoscute publicului, aflate în Fondul Ilie Lazăr B.C.U.-Cluj.

„Sub conducere prietenilor mei mai în vârstă, Vasile Filipciuc, preoții Hotea din Bârsana, Emil Bud, I. Tarța, Arthur Anderco din plasa Iza, Mihai Pop, Iuliu Ardelean, Ioan Bârlea și Gh. Bârlea, Emil Fucec și câțiva învățători tineri: Mihai Pop, Vasile Lazăr, Longin Mihaly, Șerban Mihali din…, Stoica și Timiș din Borșa ( … ), fam. Dunca din Giulești. Facem un Program și în câteva zile organizăm satele, încât la adunarea județeană pregătitoarea cele de la Alba Iulia, conformându-ne instrucțiunilor primite din Arad, prin tipărire. A fost convocată pentru 22 noiembrie o mare adunare la Sighet în curtea clădirii Asociațiunii și a convictului. Dr. Gavrilă Juga și Dr. Vasile Chindriș nu se întorseseră încă; Juga din captivitate din Rusia, iar Chindriș a sosit tocmai când se ținea adunarea și era îmbrăcat în uniforma austro-ungară, având gradul de cadet aspirant. Noi, cu toții, procedam energic și rapid, conformându-ne instrucțiunilor primite de la Arad, semnate de Stefan Cicio-Pop. Entuziasmul sătenilor era formidabil. Am reușit sa transportăm oamenii la Sighet și pe acoperișul vagoanelor. Lumea era însuflețită!


La organizarea și programul adunării, fiecare din noi am contribuit, făcându-ne datoria după cum ne dicta conștiința. Când, la propunerea lui V. Filipciuc, l-am ridicat pe masă și l-am proclamat pe dr. Vasile Chindriș președinte al Sfatului National, lumea nu mai contenea cu aplauzele și cântecele naționale.


După această alegere și manifestare entuziastă, se apropie de Vasile Chindriș marele român Alexandru Anderco Cuza, proprietar în Borșa și, în entuziasmul mulțimii, îi preda acestuia un plic, în care numai câțiva am știut că erau bancnote în valoare de 100.000 coroane, pentru cheltuielile în legătură cu organizarea româneasca a județului istoric Maramureș. (Țin a menționa aici că Alexandru Anderco Cuza, fiul fostului preot Anderco, s-a născut în anul 1859, când a fost proclamat Alexandru Cuza domnitor, împrejurare ce l-a determinat pe tatăl său să-l boteze cu numele de Cuza).


După terminarea cuvântărilor și alegerea celor 34 de delegați pentru adunarea ce urma să aibă loc la 1 Decembrie 1918 la Alba-Iulia, patru dintre aceștia au primit “credenționalul” (procura) trimisă de la Arad, având dreptul de a intra în sala Unirii – eu am deschis o mare horă.”

0 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *