Comisia Europeană sprijină apicultorii europeni printr-o creștere substanțială a subvențiilor!

Sectorul apicol este vital pentru UE și contribuie în mod semnificativ la dezvoltarea societății, atât ecologic, prin menținerea echilibrului ecologic și a biodiversității, cât și economic, cu aproximativ 14,2 miliarde EUR pe an. Sectorul apicol face parte integrantă din agricultura europeană, fiind sursa principală sau una dintre sursele adiționale de venit pentru peste 620.000 de cetățeni ai Uniunii Europene. România este una dintre principalele țări producătoare de miere, împreună cu Spania și Ungaria.

Apicultorii vor beneficia de o creștere substanțială a fondurilor alocate pentru acest sector în următorii trei ani, de aproximativ 120 de milioane de euro. Banii sunt alocați pentru a sprijini rolul esențial al apiculturii în agricultură şi mediul înconjurător. Sprijinul UE, dublat de contribuţiile statelor membre, se va aplica programelor naţionale de apicultură în perioada 1 august 2019 – 31 iulie 2022. Programele sunt destinate îmbunătăţirii condiţiilor din sectorul apicol şi comercializarea produselor, precizează Comisia Europeană. Printre măsuri se află pregătirea apicultorilor, sprijinirea lor pentru a începe o afacere în acest sector, lupta împotriva paraziţilor care afectează stupii, îmbunătăţirea calităţii mierii. În 2018, erau peste 600.000 de apicultori în UE, care deţineau peste 17,5 milioane de stupi.

Rolul albinelor este extrem de important deoarece acestea contribuie la înmulțirea multor plante cultivate și sălbatice, ceea ce asigură gratuit producția alimentară și securitatea alimentară, iar în același timp, conservă biodiversitatea în Europa și în lume. Finanțarea suplimentară a acestui sector va favoriza creșterea calitativă a produselor apicole, îmbunătățirea indicatorilor de producție și de asemenea, va avea un impact pozitiv în ceea ce privește eforturile de stoparea a dispariției polenizatorilor!


Foto: Agrointel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *