Casa Muzeu Rogoz

Casa muzeu a fost construită în anul 2006-2008, și este situată în centrul satului Rogoz, unul dintre cele 13 sate aparținătoare de orașul Târgu Lăpuș, lângă biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril monument UNESCO.

Pentru construcţia ei s-a folosit îndeosebi lemnul de brad pe tălpi de stejar, căruia i s-au adăugat piatra pentru temelie, şindrila de brad pentru acoperiş. Aspectul interiorului este modest, reflectând posibilităţile materiale ale familiei de demult: pereţi scunzi, văruiţi în alb, plafoane (tavane) de lemn cu grinzi aparte, cel mai adesea înnegrite de fum (în camera de dormit mai ales), ferestre mici prin care abia pătrunde lumina.

Ca și obiecte se pot identifica: legănuţul prins la grindă, patul cu tăblii acoperit cu strujac din cânepă umplut cu paie, lipideu cu cipcă, ţol de lână şi perne, furca şi războiul de țesut, sucala şi fusăriţa.

Deasupra patului se află ruda cu ţesături: cămăşi de sărbătoare, zadii de lână, ştergare. Pe cuptor se găsesc: opaiţe, lămpaşe şi fier de călcat cu cărbune. În tindă se află vatra cuptorului şi obiectele de uz casnic: bărbânţă, lada de cereale, piuă, coveţi pentru frământat, linguri de lemn şi obiecte de tâmplărie. Toate obiectele sunt donate de oamenii din sat. În fiecare obiect se poate vedea inteligenţa şi priceperea omului simplu.

Vă recomandăm cu drag să vizitați acest obiectiv turistic,administrator Călina Mârzac, deoarece este un exemplu de excepţie pentru tipul de case tradiţionale din Țara Lăpuşului, acolo desfășurându-se diverse activități menite să ducă mai departe tradițiile și obiceiurile lăpușene.

                             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *